Dakar Forever + video

iAdam, 1. ledna 2009, 09:00 Google+

Dakar bez Dakaru. I tak by se dal brát nový ročník této věhlasné soutěže, protože poprvé od svého vzniku se nepojede v Africe, ale nově v Jižní Americe. Následující video vám nabízíme jako vzpomínku na tradiční pouštní klání, jak jsme na něj byli zvyklí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Dakar

Rally Dakar | foto: Jindra, Jaroslav

Sdílejte článek

Když se řekne Dakar, většině lidí se vybaví širá písečná krajina, kterou občas protne motocykl, závodní speciál nebo kamión. Asi všichni známe fotografie drsných, neoholených a pískem ožehaných tváří dobrodruhů. Dobrodruhové, to je asi nejvýstižnější pojem. Vždyť celá tato proslavená soutěž vznikla zpočátku jako dobrodružství, možná spíše šílenství. Od svého prvního ročníku v roce 1979 prodělal mnoho změn. Zpočátku jen podomácku vyrobené nebo jen upravené vozy později nahradily speciály vyvíjené konkrétně pro tento podnik. Na scénu se dostaly i mnohé tovární týmy, třeba Porsche, které bylo a stále je proslavené výrobou silničních supersportů, doslova  „High-tech týmy“ jako Peugeot, Citroen, Mitsubishi a další. I dnes však patří vedle velkých týmu do startovního pole i hobbysté s podomácku vyrobenými stroji.


Dakar však není jen motoristický podnik. Neodmyslitelně k němu patří také pro nás, Evropany, netradiční kulisa písečných dun, chudých vesniček, malých dětí, které stojí podél trati a fascinovaně koukají na něco, co ještě nikdy neviděli. Z nehostinných, Bohem zapomenutých krajin se rázem stávají tisková centra, servisní zázemí a upínají na sebe pozornost okolního světa.


Dakar budí přese všechny technologie, peníze a úsilí stále spíše dojem dobrodružných výprav, do kterých nepromlouvá jen vůně spáleného benzínu, tisíce koňských sil, ale také duch zdejších krajin. Dakar není jen „sterilní ukázka síly“, jako třeba dnešní formule 1. Dakar také není jen šampaňské v cíli, ale pot, slzy a někdy i krev. Posádky beznadějně zapadené v písku, velmi krutě vyhlížející nehody, vozy letící několika salty přes písečné duny. Mnozí za toto dobrodružství zaplatili i svými životy.

To vše a ještě mnohem více můžete vidět v našem vzpomínkovém videu na tradiční pouštní Dakar. Takový, který přitahoval pozornost nejen motoristických fandů, ale i mnohých další, kteří si celý rok na motorsport ani nevzpomněli. Proto se pohodlně usaďte a načerpejte atmosféru tradičního Dakaru. Vyjíždíme!

Vytisknout

Diskuze: Dakar Forever + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Loprais, Aleš

Úvodní fáze zvládnuta: vozidla vyzvednuta z přístavu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud