Kategorie aut, kdo s čím?

iM2, 1. ledna 2009, 19:34 Google+

BFGoodrich a jeho tři hlavní partneři Mitsubishi, Volkswagen a BMW se připravují na pouť Jižní Amerikou. Až 80% z celkového počtu 185 vozů, které se v kategorii aut postaví na start Dakaru 2009, využívá obutí od značky BFGoodrich.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Dakar

Rally Dakar | foto: Jindra, Jaroslav

Sdílejte článek

Mitsubishi je ikonou pro tuto pouštní soutěž, když ještě od roku 2001 neprohrálo. Nejúspěšnější typ auta bylo od 21.tisíciletí Pajero, které před letošní soutěží prošlo asi největšími změnami v historii. Nejenže došlo k výrazné proměně vozu zvnějšku, ale také v jeho útrobách bude od letošního ročníku „tepat“ dieselový agregát. Tovární tým Mitsubishi vyšle na start čtveřici pilotů. Jejich barvy budou hájit Stéphane Peterhansel (číslo 300), Luc Alphand (číslo 303), 'Nani' Roma (číslo 304) a Hiroshi Masuoka (číslo 310). 

Volkswagen stále čeká na historicky první vítězství na rally Dakar! I jeho vozy obouvají pneumatiky značky BFGoodrich. Německé dieselové prototypy již vyhrály i mnoho závodů, plus získaly titul v kategorii FIA Cross-Country Rally World Cup. Vyhrály také několik zkoušek Dakaru roku 2007. Tovární tým Volkswagenu přihlásil do ročníku 2009 následující posádky: Carlos Sainz (číslo 301), Mark Miller (číslo 308), Dieter Depping (číslo 307) a Giniel De Villiers (číslo 305).

BMW a BFGoodrich spolu vyhráli dva tituly FIA. V roce 2008 s Nasserem Al-Attiyahem International Cup for Cross-Country Bajas a Cross-Country Rally World Cup. V letošním roce za BMW pojedou Nasser Al-Attiyah (číslo 302), Guerlain Chicherit (číslo 306), Leonid Novystkyi (číslo 316) a Argentinec Orlando Terranova (číslo 315).

BFGoodrich si užívá spolupráce i s privátními týmy. Letos se na Dakar bohužel nepřihlásil tým kolem Schlessera, ale například za tým Dessoude pojedou čtyři auta.

BFGoodrich také pracuje s mnoha týmy přihlášenými v kategorii T2, ve které můžeme očekávat tvrdý boj mezi Japonci, přesněji mezi značkami Toyota a Nissan.

Vytisknout

Diskuze: Kategorie aut, kdo s čím?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Prokop, Martin - Tománek, Jan

Co nás letos čeká?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud