První stříbrná etapa pro syna Alexe

Tomáš Urban, 6. ledna 2014, 21:24 Google+

Slavnostní zahájení letošního ročníku Rallye Dakar bylo velkolepé. Už v pátek se v Rosariu uskutečnila velká společenská akce, které se mimo jiných zúčastnili i zástupci argentinské vlády. Včera v sobotu se pak konal slavnostní nástup všech účastníků na pódium, který trval přibližně šest hodin.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loprais, Aleš

Loprais, Aleš | foto: www.loprais.cz

Sdílejte článek

Nad městem vyšíval ornamenty akrobatický letoun, helikoptéry kroužily a každý ze závodníků si mohl užít svou chvíli slávy. Zájem argentinských fanoušků byl obrovský. Do milionového Rosaria se jich mělo shromáždit kvůli předstartovní přehlídce jednotlivých posádek na tři miliony. To ovšem nic není ve srovnání s očekávanou sledovaností dakarského maratonu ve světě. Soutěžení totiž bude vysílat více než 70 televizních stanic ve 190 zemích světa!

Aleš Loprais nám k tomu poznamenal: “Krásná atmosféra a Argentinci byli jako obvykle úžasní. Stihli jsme v sobotu také krátké večerní setkání s výherci soutěže společností Budvar a Sherlog. Povečeřeli jsme společně a taky si povyprávěli o Dakaru. No a teď už směřujeme na start první etapy. Suerte - jak říkají místní - hodně štěstí!”

Dnešní první etapa vedla z Rosario do San Luis (spojovací úseky: 629 km, rychlostní zkouška: 180 km). Po startu z Rosaria vyrazili závodníci směrem na západ podél řeky Rio Tercero. Projeli 405 km městy Caňada de Gómez, Villa Maria a Rio Tercero. Přibližně 50 kilometrů za městem, které nese stejný název jako zmíněná řeka, odstartoval první, 180 km dlouhý měřený úsek. Ten se vinul jako had v podobě písmene S v podhůří středoargentinského pohoří Sierra de Córdoba s vrcholem Champaqui, jež ční do výšky 2 790 nad mořem. Hlinitokamenitý měřený úsek začínal v 500 metrech nad mořem, konec se už nacházel ve výšce přibližně 2 100 metrů nad mořem. Hned na 29. kilometru čekal na závodníky první kontrolní bod. Po průjezdu soutěžní částí putovali závodníci dalších 224 kilometrů na jihozápad do cílového města San Luis.

Posádka 504 může být s vybojovaným druhým etapovým místem spokojena a náš pilot Alešem Loprais přidává osobní vzkaz: “Letos první dakarské stříbro. Mohlo to být i zlato nebýt jedné malé navigační chybičky, ale je to velmi krásný výsledek ve srovnání s továrním týmem Kamaz a ostatní velkou konkurencí. Etapa měřila bezmála 200 km a rozestupy mezi prvním a druhým místem činí pouhých deset vteřin! To svědčí o současné náročnosti a vyrovnanosti kategorie. Po dlouhém a náročném dni jsme po téměř 900 km na cestě dorazili do bivaku. Na Královně 69, která dnes šlapala skvěle, se začalo opět pracovat. Obě Tatry teď dostávají nezbytný servis a je jasné, že se mechanici až do rána nezastaví. Dakar se již rozjel… a rozjel jsem se i já, respektive my, v osobním životě. Pár dnů před startem se mi narodil syn Alex. Toto symbolické etapové stříbro bych chtěl věnovat jemu a také jeho úžasné mamince. I když jsem mu chtěl vybojovat zlato (a že bylo sakra blízko), věřím, že ještě chvíli počká a že se nám to s Královnou podaří… Děkuji všem za přání a podporu, které se nám během závodu od fanoušků dostává.”

My se přidáváme nejen ke gratulaci našemu týmu za skvělý začátek, ale především Alexovi. Hodně zdraví, štěstí a úspěchů v mnoha závodech, které mu život přinese!

 
Vytisknout

Diskuze: První stříbrná etapa pro syna Alexe

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

kajetanowicz, kajetan

Co stálo za nehodou Kajetanowicze?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud