Až se jaro zeptá: Pavel Valoušek

Tomáš Urban, 19. února 2010, 07:00 Google+

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR:Opět se ptáme jezdců jaká byla loňská sezóna a jaká bude ta letošní. Nyní odpovídá Pavel Valoušek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valoušek, Pavel

Valoušek, Pavel | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Pavle, loňská sezóna s výsledky jako na houpačce. Dvě třetí místa na Šumavě  a  v Hustopečích, v dalším průběhu sezóny se moc nedařilo... Ve výsledku až čtvrté místo v MMČR, ale o pár bodů. Jaká byla sezóna ve velkých soutěžích z tvého pohledu?


P.V.: Já myslím, že sezóna to nebyla určitě špatná, ale díky velkému počtu asi dvaceti závodů nebyla vůbec náročná. Co se týče velkého mistráku je třeba říci, že díky externě najatému teamu jsme vůbec neodstartovali na Rally Bohemia a na Rally Příbram jsme odstoupili z druhého místa po technických problémech. Na Barum rally jsme měli také technické problémy a propadli jsme se hodně dozadu, ale nakonec z toho bylo šesté místo což na Barum rally nebylo v daný moment a super konkurenci špatné. Podle mě být čtvrtý ve velkém šampionátu za jmény Honza Kopecký (zde ale musím přiznat, že nejel celý šampionát) Vašek Pech a Roman Kresta není vůbec špatný výsledek na to, že jsme na dvou podnicích vůbec nebodovali. Navíc jsme startovali také ve Slovinsku, kde jsme se tahali s Vaškem Pechem a nakonec jsme tam obsadili druhou příčku. Byl to moc krásný, ale náročný závod.


Také jsi startoval v seriálu sprintrally. Začal jsi se svým Lancerem, pak jsi využíval služby Octavie WRC. Sezóna ale začala špatně dvěmi odstoupeními pak pěkné výsledky , nějaká havárie a ve finále pěkný  výkon korunovaný absolutním vítězstvím ve Vsetíně. Jaké byly sprinty?


P.V.: Bylo to všechno velmi složité skloubit sprinty a velký mistrák v nějakém rozumném poměru. Bylo toho opravdu hodně. Na prvním sprintu jsme měli velké štístko, že jsme po dramatické poruše brzd nehavarovali. Bylo to jen tak tak. Potom jsme jeli ve Zdendově domácím prostředí v Telči a bohužel jsme byli rychlejší v jednom nájezdu do zatáčky a vycestovali jsme z tratě. Ke konci sprintů jsem chtěl vyzkoušet i Octavii WRC. Tady jsem měl dva motivy. Pomoci tímto autem blíže k boji o titul ve sprintech a ten druhý možná vetší, že mi Zdenda Hrůza řekl, že ve WRC nikdy nejel. Tak si říkám, že to Zdenda musí zažít takové auto. Všichni nám říkali, že je to nesmysl, že Octavky jsou tak rychlé jako Mitsubishi. Já jsem to měl zažité, ale jinak, ale malinko nervózní jsem byl. Ale první rychlostní zkouška v Jeseníkách mi dala odpověď, když jsme ji vyhráli o 10 sekund před druhým. Na další rz, jsme měli bohužel poruchu. Jsem rád, že se nám podařilo sprinty dokončit a nebýt smolných odstoupení, asi i v cíli by to vypadalo jinak 


Kdybys měl vybrat dvě, pro tebe dobré a dvě špatné soutěže z každého šampionátu, které by to byly  a proč?


P.V.: Tak to teď vůbec nedokážu říci. Pro mě určitě není dobrá Příbram, protože se mi ji nedaří dokončit. V roce 2008 i 2009 jsem odpadnul na „zubatou“ technickou závadu. Jinak Vám opravdu nedokážu odpovědět. Myslím si, že o žádné rally se nedá říci že je vyloženě špatná. Všude se pořadatelé potýkají s nějakými problémy, ale to je normální. Myslím si, že všichni v rámci všech sil dělají vše, aby rally byla super. 


Viděli jsme tě  i za volantem Fabie S2000. Teď se dostala na některé konkurenční servery informace, že pojedeš s Fabií s tovární podporou a s podporou Delimaxu, pana Varmuži a dalších na titul v MMČR?


P.V.: Ano je pravda, že díky Panu Varmužovi a jeho firmě Delimax jsem mohl startovat na Barumce s Fabii S2000. Byl to neskutečný moment, na který se ani nedá zapomenout. Navíc ten moment má pokračování v tom, že zase díky Panu Janu Varmužovi a také zájmu továrního teamu Škoda Motorsport, se mi dostalo neskutečné pocty startovat za tovární team za účasti partnerů Škoda Auto a Delimax a.s. Věřím a osobně udělám vše pro přípravu tak, abych důvěru ve mně vloženou co nejvíce zužitkoval. 


Uvidíme tě  i ve sprintech?


P.V.: Sprinty jsou otevřenou záležitostí. Možná se na nějakém sprintu ukážeme v rámci testu před nějakou důležitou soutěží, ale uvidíme, jak všechno bude vycházet časově. Ale pokud bude možnost, jednorázově bych na některých určitě rád startoval. Ale hlavní soustředění bude na velký mistrák.  


Víš už o jaký  vůz Škoda Fabia konkrétně půjde a kdo jej bude servisovat?


P.V.: Půjde o naprosto nově  postavené auto, podle poslední specifikace. Auto by mělo být v nejbližších dnech hotové a ke konci února by mělo dojít k technickému seznámení s autem a i k samotným testům auta.  


Konkurence bude asi letos velká, Tarabus Fiesta, Jarin (Orsák) Fabie, Kresta asi Peugeot ty a beztak ještě někdo vytáhne nějakou S2000ku, jak bude sezóna vypadat z tvého předsezónního pohledu?


P.V.: Myslím si, že tento rok to bude hodně zajímavá sezóna a já se na ni opravdu velmi těším. Spoustu dobrých pilotů vyjede s velmi dobrými auty, takže bude opravdu dobrá konkurence. Myslím si, že diváci se opravdu mají na co těšit. My teď děláme úplně všechno proto, abychom v přípravě nepodcenili opravdu vůbec nic. 


Určitě ses díval na letošní Monte Carlo. Jak hodnotíš soutěž? Mohl Hänninen vyhrát? A taky jak hodnotíš první "velké" svezení Jarina na Monte?


P.V.: Ano Monte Carlo jsem sledoval naprosto pečlivě. Byl to opravdu hodně náročný závod, ostatně jako vždy Monte Carlo je. Mikko dokázal, že je špičkový pilot a navíc se super zázemím. Je nutno říci, že jim ale perfektně vyšla volba pneumatik a naopak jejich konkurenti měli často i smůlu. Když se podíváme na neskutečné tempo třeba Ogiera, nebo Juhy Hanninena na asfaltu s hřebíky, tak byla radost to sledovat. Jarin podal určitě velmi dobrý výkon. Jenom dokončit Monte Carlo je obrovský problém a je těžké se uhlídat, aby člověk zůstal na trati. Za druhé, deváté místo v cíli je určitě také velmi dobré a reprezentující. Dle mého sportovního názoru, ale ztráta necelých dvacet dva minut už tak příznivá není. To už ale záleží na každém, jak to hodnotí. 

 


P.V.: Nemůžu se nezeptat, jak je na tom Lancer, uvidíme jej v nějakém seriálu také, třeba s tvým otcem za volantem nebo s někým jiným?


P.V.: S autem mám takový plán, že bych ho chtěl pronajímat. Nejraději bych do toho posadil někoho, komu bych se i mohl ve volném čase věnovat a pomáhat mu. Rozhodně auto nepronajmu „na sílu“ každému kdo má ruce a nohy, jen aby auto startovalo. Pokud bude táta chtít a bude mít čas, tak proč ne určitě nejsem proti. Může třeba zase navázat na své oblíbené Jeseníky. Také bych chtěl do třetice pomoci zajistit start s mým autem na Barumce mému kamarádovi Michalu Horovi, tak věřím, že se to podaří. 


Děkuji za rozhovor

P.V.: Také děkuji. Už se nemohu dočkat, až budu opět sedět v závodním autě.

Vytisknout

Diskuze: Až se jaro zeptá: Pavel Valoušek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Taylor, Richard

Prodrive představí v březnu nové WRC!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud