Pořadatelé valašky vyjadřují zármutek nad vyhasnutím tří lidských životů

Roman Ordelt, 30. března 2009, 22:05 Google+

První podnik sedmidílného seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2009 Cetelem Valašská rally byl poznamenán tragickou událostí, která se stala na sedmé rychlostní zkoušce s názvem Trúba a vedla z obce Rybí do Štramberka.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tlusťák, Antonín - Škaloud, Jan

Tlusťák, Antonín - Škaloud, Jan | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V sobotu 28. března v 10:49 hodin došlo na tomto úseku k vážné nehodě soutěžního vozu Mitsubishi Lancer EVO IX s číslem 55. Při havárii došlo ke kontaktu se třemi diváky, bohužel jejich těžká zranění nebyla slučitelná se životem. Po této tragické události byly následující rychlostní zkoušky zrušeny a podnik byl zrušen.

Organizátor AutoMotoKlub Rallye Sport - Vsetín vyjadřuje hlubokou a upřímnou soustrast pozůstalým rodinám obětí a je zdrcen tím, že vyhasly tři mladé životy, z toho ve dvou případech ve značně mladém věku. Zahynuli osmatřicetiletý muž se svým třináctiletým synem a další čtrnáctiletý chlapec, všichni pocházeli z Kopřivnice. Jedná se o další tragickou událost v automobilovém sportu v krátké době za sebou a došlo ke zbytečnému vyhasnutí tří lidských životů. Celou tragédii nyní šetří Policie České republiky, která již provedla první výslechy a přímo na místě zajistila důležité výpovědi svědků. Z pořadatelského a bezpečnostního hlediska se v případě RZ Trúba jednalo o zcela zabezpečnou rychlostní zkoušku dle předpisů. Z prvních výpovědí svědků a dostupných materiálů uvedení diváci stáli pod úrovní vozovky v krajně nebezpečném místě, odkud byli upozorněni pořadatelem na opuštění tohoto místa, což bohužel nerespektovali. Před prvním soutěžním vozem trať kontrolovali činovníci v inspekčním vozidle rally a bezpečnostní delegát ASN, kteří neshledali v inkriminovaném místě žádné pochybení ze strany pořadatele či zakázaný výskyt diváků. V opačném případě by byla rychlostní zkouška zrušena a soutěžícím nařízen volný průjezd. Havarovaný vůz Mitsubishi Lancer EVO IX bude podroben v příštích dnech zkoumání soudního znalce, policie rovněž hodlá vyslechnout jedenadvacetiletého pilota havarovaného vozidla ze Slovenska a další zúčastněné osoby.

Vsetínští organizátoři vyzývají všechny příznivce automobilového sportu, aby na dalších rally v České republice důsledně dbali všech pokynů pořadatelů a respektovali bezpečnostní pravidla. V žádném případě nestůjte v zakázaných prostorách, únikových zónách, nebezpečných místech a před pevnou překážkou na tratích rychlostních zkoušek! Podobná tragédie, jaká se stala v sobotu ve Štramberku, se již nikdy nesmí opakovat! Neradi bychom přišli o tak krásný sport, jakým rally bezesporu je. 

 Společnost Mediasport společně s Autoklubem České republiky v nejbližších dnech zintenzivní nový bezpečnostní projekt s názvem 4P Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele tak, aby se zcela předešlo tragickým událostem při automobilovém soutěžním sportu.

Vytisknout

Diskuze: Pořadatelé valašky vyjadřují zármutek nad vyhasnutím tří lidských životů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Basso, Giandomenico

Sousa pojede dva závody IRC

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud