Peták zahájil sprintovou sezónu druhým místem

Josef Janoušek, 6. května 2009, 16:03 Google+

Úvodním podnikem MČR v Rally byla o uplynulém víkendu Thermica Rally Lužické Hory s centrem v Hrádku nad Nisou. Na posádky zde čekalo sedm náročných rychlostních zkoušek o celkové délce bezmála sedmdesáti kilometrů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peták, Josef - Joska, Libor

Peták, Josef - Joska, Libor | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Se startovním číslem jedna sjela loňská mistrovská posádka ve složení Josef Peták a Libor Joska s vozem Peugeot 207 S2000. Dvojici Hroch Rally Teamu čeká složitá obhajoba loňského prvenství v šampionátu, o čemž svědčilo startovní pole na Lužických Horách, kde se představilo neuvěřitelných 128 posádek.

První rychlostní zkouška startovala přímo v místě dění, na předměstí Hrádku nad Nisou a měřila 16,8 kilometrů, čímž patřila k nejdelší RZ soutěže. Posádku modro-bílého Peugeotu 207 S2000 však čekalo na startu nemilé zdržení. "Před první RZtou jsme stali na startu o patnáct minut déle, nežli byl naplánován původní start. Během této chvíle nám vystydly pneumatiky a museli jsme jet hodně opatrně. Nebylo to nic příjemného. Na druhou stranu musím ocenit zavedení systému, kdy jako předjezdec jede některý ze zkušených jezdců, ať to na Valašsce byl Jirka Volf, či tady v Hrádku Vojta Štajf. Určitě to bylo nesmírným přínosem, což se ukázalo mimo jiné na této rychlostní zkoušce. Způsobilo to pro nás menší komplikace, přesto jsem rád, že to takto funguje, a že pořadatele dokázali ukorigovat lidi," vrátil se k předstartovním potížím Peták.

Josef Peták Rally Lužické Hory 2009

Hradecký měřený úsek zajel nejrychleji Orsák, který druhého Petáka porazil o více než jedenáct vteřin, což se ukázalo jako rozhodující pro celý průběh závodu. "Bohužel první RZ nám nevyšla, i díky zdržení před startem, optimálně a ztratili jsme spoustu času. V dalším průběhu jsem se snažil jet co nejrychleji, ale z náskoku Orsáka jsme stáhli pouze necelé čtyři vteřiny. Navíc jsme se museli soustředit na souboj s Honzou Štěpánkem, který se hodně rychle sžil s Octavií WRC. Naštěstí se dařilo zrychlovat a držet jej za námi. Do poslední rychlostním zkoušky jsme potom šli naplno. Naštěstí to vyšlo a podařilo se udržet více než vteřinový náskok na Štěpánka. Ke konci soutěže, potažmo na páté rychlostní zkoušce nám ale pěkně zatrnulo. Během jízdy se nalomila řadící páka, a tak jsem musel jet hodně opatrně. Podařilo se však závadu provizorně opravit a soutěž jinak bez problémů dokončit," popisuje souboj o druhé místo příbramský jezdec.

Posádka ve složení Josef Peták a Libor Joska tak úspěšně navázala na loňské rallysprintové výsledky a připsala si body za druhé místo absolutně. "S výsledkem jsem nesmírně spokojený. Na Lužických Horách se nám líbilo. Byly zde velmi náročné a hezké rychlostní zkoušky. Sice se našla místa, kde se jelo zbytečně až moc rychle, ale najít úplně dokonalé RZ je nesmírně obtížné. Rád bych také poděkoval mechanikům našeho týmu za skvěle odvedenou práci a přípravu závodního vozu," s úsměvem na tváři podotkl druhý nejrychlejší jezdec úvodního rallysprintového podniku.

Dalším závodem Hroch Rally Teamu bude Rally Český Krumlov, kde se na místo spolujezdce posadí Alena Benešová.

Vytisknout

Diskuze: Peták zahájil sprintovou sezónu druhým místem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Kurka, Tomáš - Škubník, Milan

Thermica rally zahájila letošní M ČR ve sprintrally

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud