K favoritům jubilejní Kopné se řadí Kostka, Kresta, Odložilík a Tlusťák

Roman Ordelt, 11. května 2012, 09:59 Google+

Dvacátý ročník AUTOGAMES Rallysprint Kopná 2012 nabízí nesmírně početný a kvalitní seznam přihlášených posádek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally vrchovina

rally vrchovina | foto: Tomáš Brčko Brázdil

Sdílejte článek

Pořadatelům z Rallysprint Klubu AČR Podkopná Lhota se přihlásilo celkem 134 posádky z pěti států – České republiky, Slovenska, Polska, Itálie a Rakouska. Nejoblíbenější domácí rallysprint v okolí Slušovic nabídne druhou květnovou sobotu mimořádnou podívanou. V nabité startovní listině patří k největším favoritům Tomáš Kostka, Roman Kresta, Roman Odložilík a Antonín Tlusťák. Fanoušek rallysportu se má opravdu na co těšit! 

Letošní Kopná je třetím podnikem osmidílného seriálu TIMESEAL Mistrovství České republiky ve sprintrally 2012 a dále je součástí Poháru České republiky v rally. K největším diváckým tahákům jubilejní Kopné patří start úřadujícího českého šampiona. Šestatřicetiletý trnavský rodák Roman Kresta se radoval z výhry na Kopné v minulosti třikrát a do boje vyrukuje s vozem specifikace WRC. Z Itálie si pronajal k jednorázové spolupráci špičkový vůz Ford Focus RS WRC. Na místě spolujezdce se objeví Tomáš Kašpárek, se kterým Kresta vybojoval před dvěma lety český rallysprintový titul.

Do role největšího Krestova konkurenta je zákonitě pasován lídr letošního šampionátu ve sprintrally a suverénní vítěz doposud dvou odjetých podniků Rally Vrchovina a  Rally Lužické hory Tomáš Kostka na voze Citroën C4 WRC. Sedmadvacetiletý okruhář Kostka ve dvojici s velezkušeným spolujezdcem Miroslavem Houštěm nemají v rallysprintovém šampionátu konkurenci a o jejich nadvládě svědčí více než minutový náskok při druhém podniku v Hrádku nad Nisou. Kresta versus Kostka, aneb rodinný souboj těchto švagrů přiláká k rychlostním zkouškám početní zástupy fandů. K favoritům se řadí dále Roman Odložilík, který se na Kopnou přezbrojil, když si zajistil stejnou techniku jako Kostka a objeví se premiérově na „cé čtyřce“.

K největším favoritům patří rovněž Antonín Tlusťák s vozem Mitsubishi Lancer WRC 05, který dojel v Lužických horách na třetí příčce. „Diváci se mají rozhodně na co těšit, neboť pojede celkem sedm vozů specifikace WRC a šest speciálů kategorie Super 2000. Vedle největších favoritů přijedou do Slušovic rovněž hudebník Daniel Landa nebo známá zpěvačka i herečka Olga Lounová. V roli předjezdců se objeví baviči Dalibor Gondík s Otakarem Brouskem, kteří provedou mluveným slovem večerním vyhlášením výsledků. To proběhne letos v Derby clubu u dostihové dráhy ve Slušovicích. Do populárního „sudu“ zveme na sobotní večer i širokou motoristickou veřejnost,“ pověděl Josef Minařík, ředitel AUTOGAMES Rallysprintu Kopná.

Do Slušovic zavítá rovněž slovenský šampion Jozef Béreš jr. (Škoda Fabia S2000), přičemž na místě spolujezdce se vrací po zdravotních problémech Petr Starý, v minulých letech člen továrního týmu Škoda Motorsport. Na medailové příčky pomýšlí i Jaromír Tarabus (Škoda Fabia S2000), dále Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC), Jan Sýkora (Mitsubishi Lancer EVO IX R4). Plejádu jezdců v nejpočetnější obsazené třídě 3 tvoří například Miroslav Jakeš, Martin Bujáček, Lumír Firla, Martin Březík, Martin Hudec nebo polský jezdec Lukasz Habaj (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX). Sedmičku jezdců na vozech specifikace WRC ještě doplňují Karel Trněný (Škoda Fabia WRC) a Miroslav Plíhal (Škoda Octavia WRC). S dvoutisícovkami vyrukují vedle Béreše i Tarabuse dále Jan Dohnal, Slovák Lukáš Lapdavský (Peugeot 207 S2000), Václav Dunovský (Škoda Fabia S2000) a Jiří Navrátil (Ford Fiesta S2000).

V nabitém seznamu „dvoukolkářů“ patří k největším favoritům Lubomír Minařík, Lumír Galia (oba Renault Clio R3), Robert Kořístka (Suzuki Ignis S1600), Josef Zimmermann (Renault Clio R3 Maxi), Pavel Míka (Suzuki Swift S1600), Martin Vlček (Peugeot 206 Kit Car), Petr Zedník (Ford Fiesta Kit Car), Lukáš Pondělíček (Citroën C2 R2 Max) a další. Zpestřením startovního pole bude účast Itala Giacoma Fanettiho (Škoda Fabia R2). Mezi téměř padesáti posádkami přihlášenými do Poháru České republiky jsou v roli favoritů na prvenství Lubomír Tenkl, Zdeněk Tichý (oba BMW M3), Jiří Kašpar (Škoda Octavia), Jiří Svoboda (Škoda Octavia Kit Car) nebo Miloslav Jirsa (Škoda Felicia Kit Car). Není bez zajímavosti, že hned šest zástupkyň něžného pohlaví se ukáže za volantem soutěžních vozů.

První vůz se vydá na náročnou trať v sobotu 12. května úderem deváté hodiny ranní ze slušovického náměstí. Na jednotlivé posádky a soutěžní vozy čeká celkem 190 km dlouhá trať, která obsahuje osm obtížných rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích v délce 76 km. V itineráři najdeme měřené úseky s názvy Májová (délka 6,80 km), Kameňák (12,39 km), Kopná (11,15 km) a Raková (7,89 km). Na cílovou rampu přijede první vůz v 16:19 hodin. Bude se z prvenství radovat Tomáš Kostka nebo Roman Kresta, případně se bude v cíli smát někdo třetí? Odpověď na tuto otázku poznáme již v sobotním odpoledni.

Vytisknout

Diskuze: K favoritům jubilejní Kopné se řadí Kostka, Kresta, Odložilík a Tlusťák

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Tour de Corse (IRC) : Sordo bere svoje první vítězství v IRC

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud