IQ Jänner rally - Preview

Marek Šteigr, 2. ledna 2008, 12:39 Google+

Již tradičně začíná počátkem ledna sezona pro české soutěžní jezdce. I letos to bude v Rakousku na Jänner rally. Brzký termín však na start nepřilákal zdaleka všechny české ani rakouské jezdce.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jänner Rallye (AUT)

Jänner Rallye (AUT) | foto: www.iq-jaennerrallye.at

Sdílejte článek

Jako každý rok se sjedou posádky v okolí města Freistadt aby zde změřili síly na malém Monte Carlu. Podmínky soutěže budou i letos náročné a to především na správnou volbu pneumatik. Na rychlostních zkouškách ležících v kopcích totiž panuje zima a tratě jsou pokryté sněhem. Naopak na zkouškách v níže položených oblastech jsou tratě mokré a místy se objevuje i suchý asfalt.

Rakouští pořadatelé i letos pro vítěze připravili tučné finanční odměny. Navíc organizace této soutěže je již několik let opěvována chválou a nejinak tomu doufejme bude i letos. Vždyť jen oficiální stránky soutěže jsou k dispozici ve třech jazycích. Kromě němčiny je k dispozici ještě angličtina a tradičně i čeština. I český fanoušek si tak může přečíst novinky ve své mateřštině.

Trať

Trať letošní IQ Jänner rally se skládá z osmnácti rychlostních zkoušek. Ty jsou rozděleny do dvou dnů. Tradiční je pak i formát pátek, sobota.

Pátečních dvanáct zkoušek má celkovou délku 145,7 kilometru. Do první z nich posádka s číslem jedna na kapotě odstartuje v osm hodin a jednu minutu. Během páteční etapy pak přijdou na řadu i tradiční rakouské zkoušky jedoucí se za tmy. Rychlostní zkouška s pořadovým číslem devět startuje v 16:50 a to je již tma. Následovat bude servis a poslední sekce první etapy. Poslední páteční zkouška odstartuje za pět minut osm. Znamená to tedy že na startovní pole čeká dvanáctihodinový maraton plný zatáček, sněhu ledu a pekelného soustředění.

V sobotu vyrazí nejrychlejší jezdec na trať v 8:13 a do cíle celé rally dorazí v 16:13. Mezi tím však bude muset absolvovat 132,2 kilometru na celkem šesti rychlostních zkouškách. Pořadatelé si navíc připravili na závěr soutěže hned dva průjezdy téměř třicetikilometrovou zkouškou Gutau (28,86km). Ta na závěr soutěže řádně prověří koncentraci i těm nejzkušenějším borcům. Vyhlášení vítězů proběhne ve 21:00 v sobotu.

Listina přihlášených

Listina přihlášených posádek čítá na 140 jmen. Nalezneme v ní zastoupeny všechny třídy a skupiny soutěžních vozů – od nejnovějších evo devítek počínaje a historickými automobily konče.

Favority soutěže však musíme zcela logicky hledat mezi jezdci s prioritami FIA B či ASN. Zřejmě největším kandidátem na vítězství by byl Manfred Stohl. Ten však má až dnes oznámit zda se soutěže skutečně zúčastní, nebo nikoliv. Mezi přihlášenými však figuruje a pokud odstartuje, jeho vůz bude mít na dveřích číslo 3. Před ním jsou ve startovní listině jen náš Václav Pech a Raimnund „Mundl“ Baumschlager. Všichni tři jezdi by měli vyrazit do závodu s vozy Mitsubishi Lancer EVO IX.

Na čtvrtém místě v listině přihlášených figuruje jméno Hermanna Gassnera. Německý pilot se zkušenostmi z MS se nebude chtít nechat zahanbit a rovněž pojede na vítězství. Hned za ním figurují opět dvě česká jména. Karel Trojen pojede s evo devítkou a Vojtěch Štajf bude pilotovat tradiční Subaru Impreza.

Při dalším pohledu na seznam přihlášených zjistíme že z českých jezdců, kteří oznámili útok na titul v roce 2008 chybí Roman Kresta, a Josef Peták. Kresta měl původně ve stejném termínu jet Rally Dakar a i když se nakonec dálkové soutěže nezúčastní, lednová soutěž v Rakousku nebyla v jeho plánu. Pepík Peták se v Rakousku sice představí, ale pouze jako předjezdec s Lancerem. Ten měl původně řídit Sepp Haider, ale nakonec ho v kokpitu nahradí právě populární Peták.

Mezi přihlášenými českými posádkami však figurují jiná zajímavá jména popřípadě u nás nové zajímavé vozy. Tak například Pavel Valoušek, někdejší účastník MS Juniorů se přijede ukázat se svým novým Lancerem EVO IX. Po jeho loňském výkonu bude jistě na co koukat i letos.

S vozy S2000 se na Jänner rally představí hned dva čeští jezdci – Roman Odložilík a Jaromír Tarabus. Oba budou pilotovat vůz Fiat Punto S2000 a právě tito dva budou vůbec prvními českými jezdci, kteří představí vůz specifikace S2000 na trati našeho velkého mistrovství. Uvidíme jak si v nelehkých podmínkách povedou.

Kandidáti na přední umístění však musíme hledat i v zahraničních hostech soutěže. Těmi budou Peter Gavlák s Lancerem EVO IX nebo například Fin Jani Paasonen. Pokud by trať byla pokrytá sněhem celá, dalo by se očekávat že právě finský jezdec by hrál v celkovém pořadí důležitou roli.

Takto tedy bude vypadat první letošní soutěž započítávaná do našeho velkého mistrovství. Uvidíme jak se povede posádkám a jak pořadatelům a také co si na jezdce připraví matička příroda v podobě počasí.

Oficiální stránky soutěže naleznete zde
Listinu přihlášených zde
Časový harmonogram zde

Vytisknout

Diskuze: IQ Jänner rally - Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Orsák, Jaroslav

Jaroslav Orsák míří zdolat Jänner rally

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud