Do sprintů míří „Království železnic“

Tomáš Urban, 30. března 2012, 22:12 Google+

Návrat ve velkém stylu po dvou velmi skromných sezónách plánuje Miroslav Plíhal. Se zkušeným spolujezdcem Jiřím Strossem by měli absolvovat kompletní sprinterský šampionát v kokpitu octavie WRC. Design jejich vozu i kombinéz je určen především dětem. Bude totiž kompletně vyveden v barvách největší modelové železnice v České Republice – „Království železnic“.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Plíhal, Miroslav

Plíhal, Miroslav | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

Kariéru Miroslava Plíhala přerušila začátkem roku 2010 vážná havárie s Citroënem C2 R2 při testu nedaleko Blovic. Tu nejvíce odnesl vážnými zraněními nohou spolujezdec Billy Latif, bez úhony nevyvázl ani pilot. „Utrpěl jsem zlomeninu stehenní kosti a byly mi amputovány dva prsty na levé ruce. Na jejich absenci při řízení automobilu jsem si už zvykl. Více je postrádám jako student při mačkání „ctrl c“ a „ctrl v“:-) Především jsem ale rád, že se přes původní hrozivé prognózy vrátil do normálního života Billy. Na soutěže jsem rozhodně nezanevřel a pečlivě jsem je sledoval i během rekonvalescence. Jen jsem na ně změnil pohled. Nemám už žádné přehnané výsledkové ambice. Chci si je především užít a vychutnat si jejich prostředí a atmosféru,“ vrací se k nejtěžšímu okamžiku své kariéry litoměřický soutěžák.

Už v sezóně 2010 se do kokpitu soutěžního vozu vrátil. „S kamarádem Davidem Mayerem jsme s cliem R3 od Davida Tomka absolvovali domácí Rally České Středohoří a Pražský Rallysprint. Loni jsem s toutéž technikou, ovšem hlubošského týmu Montcar Autosport bratří Bryndů, startoval s Davidem v Krkonoších. V Jeseníkách a Vsetíně, kde jsme odstoupili po výletu do únikové zóny a kontaktu s krmítkem pro dobytek, mi noty četl Jirka Stross. S ním jsem také domluven pro kompletní letošní sezónu,“ popisuje uplynulou skromnou sezónu „Plihy“.

Letošní rok slibuje mnohem bohatší program. „Už loni při Rally České Středohoří jsem premiérově osedlal octavií WRC týmu Profiko. Akcelerace a celkové fungování speciálu elitní specifikace mě učarovaly. Na letošek jsme se s Karlem Trněným dohodli na pronájmu jeho octavie pro kompletní sprinterský šampionát. Žádné výsledkové ambice však vzhledem k nabitému startovnímu poli nemáme. Ke spokojenosti nám budou stačit umístění v bodované patnáctce. Každé lepší bude příjemným bonusem. Prioritou je pobavit sebe a diváky. Pokud vše klapne, rádi bychom se představili i na prestižní Rally Bohemia. Zde vzhledem ke spojení s německým seriálem DRS mohou startovat i vozy WRC. Váhám však, zdali bych pro takto náročnou soutěž neupřednostnil enkové subaru nebo fabii R2,“ netají se respektem dvaadvacetiletý pilot.

Především nejmenší příznivce pak zajisté potěší veselé vláčky na Mirkově octávii. „Design bude kompletně vyveden jako reklama největší modelové železnice v republice – www.kralovstvi-zeleznic.cz. To se nachází na Smíchově hned vedle kina Cinestar. Rozloha celého modelu bude devětset metrů čtverečních. Na tomto prostoru bude zachycena celá naše republika. Už stojí Ústecký, Plzeňský a Karlovarský kraj, nyní se staví Praha. Každá oblast nabídne věrnou zmenšeninu svých nejvýznamnějších objektů. Vedle hradů, zámků, katedrál a dalších historických památek dojde i na brněnský Masarykův okruh a Autodrom Most. Vláčky jsou vyvedeny v rozměru H0. Přestože stavba modelu ještě pokračuje, areál je už veřejnosti přístupný. Pevně věřím, že k jeho návštěvě s Jirkou napomůžeme i našimi výkony a výrazným designem, namísto obvyklých třiceti nic neříkajících reklam,“ končí své povídání Miroslav Plíhal

Vytisknout

Diskuze: Do sprintů míří „Království železnic“

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Ford se zlobí na své jezdce

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud