Populární Rallysprint Kopná se pojede již pojednadvacáté!

Roman Ordelt, 5. května 2013, 19:40 Google+

Nejoblíbenější český rallysprintový podnik Kopná se uskuteční v polovině května již pojednadvacáté. Letošní ročník proběhne pod oficiálním názvem MIT METAL Rallysprint Kopná ve dnech 10. – 11. května 2013 jako třetí podnik osmidílného seriálu TIMESEAL Mistrovství České republiky ve sprintrally a zároveň jako součást Poháru České republiky v rally. Organizátoři z Podkopné Lhoty vypsali rovněž Pohár pořadatele a dále Volný pohár historických automobilů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally kopná

rally kopná | foto: Tomáš Brázdil, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Poprvé se objevuje v názvu nejstaršího rallysprintu v České republice název společnosti MIT METAL, spol. s r.o., která se stala hlavním partnerem rallysprintu. „V loňském roce jsme přišli o dlouholetého stabilního sponzora. Letos se nám podařilo domluvit spolupráci se vsetínskou firmou Martina Tomečka. Samotný Martin se zúčastní Kopné jako aktivní spolujezdec, neboť usedne do vozu Mitsubishi Lancer 05 WRC po boku jednoho z favoritů Antonína Tlusťáka,“ uvedl Josef Minařík, ředitel Rallysprintu Kopná.



Celková trať Kopné měří v letošním roce 175,96 km a obsahuje 8 rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích Kameňák, Kopná, Hvozdná a Raková v celkové délce 76,74 km. Samotný rallysprint se uskuteční v sobotu 11. května, start proběhne na náměstí ve Slušovicích v 9 hodin, první vůz se objeví v cíli na stejném místě v 15:39 hodin. Harmonogram rally vychází z osvědčeného formátu i schématu z předchozích let. „Opět jsme připravili soutěž v nejbližším okolí, takzvaně na pětníku. Ve Slušovicích máme velmi dobré zázemí na dostihové dráze. Výborně se nám spolupracuje se starostou města panem Petrem Hradeckým, který nám vychází všemožně vstříc. U dostihovky bude zřízena rozlehlá servisní zóna, start a cíl rallysprintu proběhne opět na slušovickém náměstí,“ upřesnil Minařík.

Letošní novinkou je organizace testovací rychlostní zkoušky v předvečer samotného rallysprintu. Shakedown proběhne v pátek 10. května v době od 17 do 19 hodin na úseku Neubuz – Slušovice v blízkosti letiště Bílá hlína. „V minulosti nám volali rozhořčení starostové okolních obcí z Hrobic, Březové a Trnavy, že ještě nezačaly závody a už tam lítají po okolí závodní vozy. Letošní řády nám umožnují zorganizovat shakedown. Našli jsme vhodný úsek kolem  zemědělského letiště Bílá hlína a město Slušovice nám bez problémů vydalo povolení. Zamezíme tomu, abychom dráždili starosty okolních obcí jakýmkoliv testováním ostrých aut. Zároveň je zakázáno testování soutěžních vozidel v nejbližším okolí pod hrozbou vyloučení ze soutěže,“ pověděl ředitel Minařík.



Rallysport neprožívá v České republice zrovna nejlepší období. Po sérii loňských tragických událostí, které vyvrcholily smrtí diváků na Rally Show v Uherském Brodě, mají pořadatelé spoustu práce se zajištěním bezpečností na jednotlivých soutěžích. „Museli jsme najít bezpečná divácká místa podél tratě rychlostních zkoušek. Děláme bezpečnou rally pro diváky, ale na druhé straně nechceme, aby diváci stáli tři sta metrů od tratě. Po tragických událostech v loňském roce se složitě shání sponzoři, rovněž povolení na úřadech je velmi obtížné získat. Obce pořádají referenda, zda povolí průjezd soutěžních vozů, opravdu to není pro všechny pořadatele jednoduché období,“ řekl Josef Minařík.

Pořadatelé z Podkopné Lhoty připravili pro početné zástupy fanoušků speciální divácké místo, které bude organizováno na rychlostní zkoušce Kopná. Jedná se o divácký supertip u autobusové točny nad obcí Podkopná Lhota. K dispozici bude bohaté zázemí s občerstvením, celý prostor bude ozvučen a na místě budou komentátoři. „Fanoušky provede děním svým komentářem mimo jiné Dalibor Gondík. Vytvořili jsme bezpečné divácké místo s kvalitním občerstvením. Dále se dá se projít diváckou stezkou do dalšího zajímavého místa, kterým je pravý vracák u garáží v Podkopné Lhotě, kam se dostanou po značené cestě od penzionu lesíkem zhruba po tři sta metrech. Fanoušek tak může snadno navštívit dvě atraktivní místa na této erzetě,“ upřesnil Josef Minařík, ředitel MIT METAL Rallysprint Kopná.

Na startu letošní Kopné se očekává kolem stovky posádek, uzávěrka přihlášek pro soutěžící je stanovena na neděli 28. dubna. Přihlášku podobně jako další informace najdete na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a v nejbližší době rovněž v dalších tiskových informacích. Pro zástupce sdělovacích prostředků se připravuje pár dní před startem i tisková konference, která proběhne ve Slušovicích.

XXI. MIT METAL Rallysprint Kopná 2013 hlasitě klepe na dveře! 

Vytisknout

Diskuze: Populární Rallysprint Kopná se pojede již pojednadvacáté!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally kopná

Seznam přihlášených posádek na Kopnou se zastavil na čísle 135!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud