Búšovy naděje skončili v retardéru (+ video)

Barbora Vebrová, 27. května 2013, 22:51 Google+

Na start Rallye Český Krumlov nasadil tým ROTO Plzeň opět Martina Búše navigovaného Jiřím Hovorkou s vozem Subaru Impreza WRX STi. Jejich cílem bylo postupně zrychlovat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Búš, Martin - Hovorka, Jiří

Búš, Martin - Hovorka, Jiří | foto: www.rallyzone.cz | Krajča, Ondřej

Sdílejte článek

Na start Rallye Český Krumlov nasadil tým ROTO Plzeň opět Martina Búše navigovaného Jiřím Hovorkou s vozem Subaru Impreza WRX STi. Jejich cílem bylo postupně zrychlovat. „Proti loňskému ročníku přibylo kvůli větší bezpečnosti velké množství retardérů a rychlostní zkoušky se přesunuly více mimo vesnice. Tratě se nám tady moc líbí a už se těšíme na závod,“ řekl po seznamovacích jízdách Martin Búš. Martin s Jirkou startovali v Evropském poháru, proto dostali od pořadatelů přidělené startovní číslo 5. V pátek v poledne se posádka zúčastnila shakedownu na českobudějovickém výstavišti. Odpoledne se už jelo naostro. Po čtyřech úvodních měřených testech byla posádka průběžně na 2. místě v Evropském poháru. „V poháru jsme museli jet na nových pneumatikách, ale ty zatím existují jen ve verzi na sucho. Mokrá směs ještě není. Stejné podmínky měl pouze Antonín Tlusťák, který rovněž startoval v Evropském poháru, jenže ten brzy odstoupil a my jsme se neměli s kým porovnávat. V první sekci moc nepršelo, tak to šlo. Zajížděli jsme slušné časy a bylo vidět zrychlení oproti minulé soutěži v Klatovech,“ vzpomíná mladý pilot Martin Búš. Na dalších třech rychlostních zkouškách začalo hustě pršet a pneumatiky se projevily v tom horším světle. „Noční rychlostky jsme jeli hlavně na jistotu. Nové pneumatiky mají zpomalit rally, ale závodit na nich s konkurencí, která jela klasické pneumatiky bylo téměř nemožné a deprimující. Jízda na vodě nebyla téměř vůbec čitelná. Proto jsme tomu přizpůsobili jízdu, nezapínali ALS a chtěli hlavně dojet do cíle. To se muselo na časech nutně projevit,“ podělil se o dojmy z nočních zkoušek Martin Búš.

Osudnou se pak pro Martina s Jirkou stala sedmá rychlostní zkouška. K jejímu konci přijeli do rychlé pasáže s retardérem těsně za jednou ze zatáček. V retardéru havaroval Rus Dmitriy Myachin startující s Renaultem Clio R3 o minutu dříve. Zablokovaný retardér plný diváků, kteří pomáhali vůz vyprostit, se objevil skutečně za zatáčkou na poslední chvíli. „Když jsem vyjel ze zatáčky a přímo ve stopě retardéru zahlédl lidi a světla od auta, měl jsem jen zlomek sekundy na rozhodnutí. Nikdo nás předem nevaroval. Cesta byla hrozně kluzká a tekla po ní voda. Riskovat v těchto podmínkách manévrování před diváky, kteří v prostředku ucpané tratě vyprošťovali auto po tmě, nebylo možné. Auto jsem strhl mimo trať. Škody na karoserii nejsou téměř žádné, podvozek to ale odnesl pořádně,“ popsal kritický moment Martin Búš.

Posádka sice zabránila střetu s diváky a ruskou posádkou, ale sama jen s velkým štěstím netrefila žádný strom v aleji. Pokračovat v závodě s poškozeným autem bohužel nemohla.

Další soutěží, kde se tým ROTO Plzeň s Martinem Búšem měl objevit, byla německá Thüringen Rallye. Týden na opravu značně poškozeného podvozku ale nestačí, takže dalším vystoupením bude až Rally Hustopeče, které se pojedou 21. – 23. června.

Vytisknout

Diskuze: Búšovy naděje skončili v retardéru (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Štajf, Vojtěch

Hvězdný Krumlov pro Štajfa

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud