Egon Smékal - bez brzd pro stříbro v dvoukolkách

Miroslav Vebr, 26. června 2014, 21:11 Google+

S rozporuplnými pocity odjížděl z čtvrtého závodu mezinárodního mistrovství ČR v rally, který proběhl v polovině června v Hustopečích a jejím blízkém okolí Egon Smékal. Na konci závodu se sice těšil z druhého místa ve dvoukolkách, ale problémů bylo tentokráte dost.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally hustopeče

rally hustopeče | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Po nevydařeném domácím sprintu v Slušovicích, kde dvojici Smékal – Hýbnerová technická závada a následná havárie vyřadila z cesty k dalšímu pěknému výsledku, si zlínská posádka chtěla spravit chuť v Hustopečích. Mechanici vyléčili Citroen DS3 R3T z bolístek po havárii a Egon s Monikou se mohli plně soustředit na seznamovací jízdy rally mezi vinicemi. Již po tréninku však bylo jasné, že závod bude velmi náročný především na techniku. „Do Hustopečí jezdím velice rád, i když se nám tam dlouhodobě nedaří. Ale z letošního ročníku mám zvláštní pocity. Páteční rychlostní zkoušky byly pěkné a náročné, ale sobotní etapa mě spíše připadala, jako nutné nahánění ostrých kilometrů, kdy trať často kopírovala páteční erzety a byla doplněna již tak hodně profláklou okruhovou rychlostkou. Dalším našim problémem před závodem byla funkčnost brzd. Ty se nám nakonec podařilo do startu opravit, ale museli jsme odstartovat s ne ideálně nastaveným vozem, takže setup vozu jsme dělali až na druhou sekci,“ přiblížil chmurné momenty z úvodu závodu Egon Smékal.

„V průběhu závodu jsme se hodně potrápili s brzdami, které jsou na této rally extrémně namáhané. Tomu jsme museli v sobotu přizpůsobit i styl jízdy a jet v klidu a hlavou. Před soutěží jsme si dali za jeden z cílů dokončit hustopečskou rally neboť po tři roky jsme cíl tady neviděli. Ale dojíždět okruhovou zkoušku s propadlým brzdovým pedálem, to je opravdu velký adrenalin, který nechci nijak často vyhledávat,“ popsala problémy v průběhu úvodní etapy Monika Hýbnerová. Již v průběhu pátečních rychlostních zkoušek se ukazoval Egonův předstartovní předpoklad o rychlých Renaultech, jako správný. Adam Kobliha naděloval zlínskému jezdci vteřinku po vteřince a po čtyřech erzetách Smékal ztrácel na Koblihu 21,8 vteřiny. „Adam jede skvěle a sportovně musím přiznat, že na něj nemáme. Trošku nás hendikepují brzdy, ale i bez tohoto technického problému by nám nejspíše ujížděl,“ uvedl v cíli 1. etapy Egon Smékal. V polovině rally patřilo zlínské posádce průběžně 10. místo v absolutní klasifikaci a druhá příčka mezi dvoukolkami.


I když se Egon s Monikou snažili v sobotní etapě něco s výsledkem udělat, obraz závodu se od páteční části moc neměnil. A to se Smékal rozhodně neflákal. Například první ranní erzetu projel s dvoukolkou v průměrné rychlosti blížící se 109km/hod. Odstup od Koblihy postupně narůstal a v cíli rally se zastavil na více, jak jedné minutě. „Rally mezi vinohrady má své neopakovatelné kouzlo a já jsem s druhým místem ve dvoukolkách spokojený. Charakter tratě nám nedával větší šance bojovat o vítězství v 2WD. My jsme dělali, co jsme mohli a když bylo jasné, že lepší to nebude, tak jsem se soustředil na udržení naší pozice a pošetření techniky, abychom nakonec nemuseli odstoupit kvůli již zmiňovaným brzdám.“ řekl po soutěži Egon Smékal. Průběžné umístění po první etapě Egon s Monikou neudrželi, přesto hlavní cíl daný před soutěží splnil a hustopečskou rally dokončili. K tomu si odvezli domů poháry za 2. místo ve třídě RC3, 2. místo ve dvoukolkách, 2.místo v Citroen Trophy a 1. místo mezi smíšenými posádkami a v absolutní klasifikaci dokončili závod na 12. místě. Nejbližším startem posádky Egon Smékal – Monika Hýbnerová bude účast na Rally Bohemia, která se jede v termínu 11.- 13. července.

 
Vytisknout

Diskuze: Egon Smékal - bez brzd pro stříbro v dvoukolkách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Zveřejněn časový harmonogram Barum Rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud