V sázkách na vítěze chybí "tutovka"

Karel Špaček, 22. dubna 2015, 21:00 Google+

Rally Šumava: Ani jedna z nejvýznamnějších klasifikací nemá jasného favorita a je jasné, že svojí roli mohou hrát i maličkosti. V těchto dnech už proto týmy pilně testují či pořádají své prezentace.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally šumava

rally šumava | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V roce 2013 se o prvenství na Rallye Šumava Klatovy přetahovali dva piloti. Václav Pech nakonec udolal Jaromíra Tarabuse jen „o prsa“, mezi nimi a třetím Odložilíkem ale už zela čtyřminutová mezera. Loni se Miroslav Jakeš zkušenému Pechovi sekundovat pouze snažil a Plzeňan nakonec klatovskou soutěž vyhrál o víc jak minutu, naopak třetí Odložilík dojel talentovanému mladíkovi těsně za zády. Letos to ale vypadá, že nás čeká klání mnohem vyrovnanější. Do hry tak mohou vstoupit třeba i zkušenosti „špiónů“, kteří letos budou opět mít možnost závodníkům pomáhat s rozpisem. Nahlédněme tedy do startovní listiny, na koho bychom si měli vsadit - a začněme u premianta.

Václav Pech by si asi zasloužil startovat s číslem 1, vždyť je nejen obhájcem klatovského prvenství, ale také úřadujícím domácím šampiónem v rallye. Až trojku má ale díky skutečnosti, že se letos do Klatov podívají dokonce dva závodníci s mezinárodní prioritou FIA. Západočech však díky tomu bude znát časy svých velkých rivalů i číst jejich brzdné body a tomu také může přizpůsobit svou jízdu. Pole závodníků bude otevírat Jan Kopecký a určitě právě na něj bude letos upřena největší pozornost. Bude mít totiž velkou čest premiérově na trati předvést novou zbraň týmu Škoda Motorsport, vůz Škoda Fabia R5. Po zkušenostech s úvodem kariéry mladoboleslavského vozu kategorie Super 2000 lze očekávat, že i tentokrát bude chtít tovární tým bojovat hned při premiéře o vítězství v soutěži. Kromě Pecha ale budou zelenobílým chtít znepříjemnit tento úkol i další jezdci. V první řadě Bryan Bouffier. Tento Francouz vyhrál slavnou Rallye Monte Carlo 2011 (tehdy udolal i silný škodovácký tým) a této metě se pak přiblížil i v roce 2014, kdy (už v období návratu vozů WRC na tuto slavnou soutěž) dojel do monackého cíle druhý za nedostižným Ogierem.

Kultovní „Wéercéčka“ se letos vracejí i na Šumavu, a to hned v počtu pěti kusů. Jak jsme již zmínili, Roman Odložilík bude obhajovat třetí příčky z minulých let, zdali k plnění tohoto úkolu bude ale Subaru Impreza WRC tou pravou zbraní, to poznáme až o víkendu. Rychlý bude určitě také domácí Karel Trněný, který jako jeden z mála vozy WRC vůbec neopustil, velkou neznámou budou naopak jak „wéercéčková“ premiéra Jana Dohnala, tak také návrat zpěváka Dana Landy za volant soutěžního vozu. Do pořadí bude chtít jistě promluvit i Jan Černý jedoucí premiérově s fabií S2000 Mogul Adell Racing Teamu, který by v bitvě o přední příčky jistě nerad zůstal jen „černým vzadu“. Zaostávat nebude chtít ani třeba Jan Sýkora, ale podobným způsobem bychom ve výčtu favoritů mohli pokračovat ještě dlouho. Konkurence je totiž letos opravdu silná.

Zamotaná situace bude jistě i v pořadí Historic Vltava Rallye. Do Klatov se totiž vrací dvojnásobný vítěz soutěže, Nor Jensen, jenž navíc po letech usedl zpět do Porsche 911. Lze tak očekávat velký souboj těchto kultovních vozů, na startu bude totiž znovu i obhájce loňského triumfu Švéd Myrsell, stejně jako druhý muž loňského pořadí, další švédský závodník Johnsen. Tradičně znepříjemnit situaci „poršákům“ se bude určitě snažit zejména hejno obratných fordů v čele s Janssonem a Wirtmannem, rychlí ale budou nesporně i další. Náš prapor by měl nejvýše držet Jiří Navrátil se svojí rychlou sierrou, zdali ale dokáže Seveřany udolat podobně jako loni Kalista, to se dozvíme až při vlastní rallye, která začíná v Klatovech v pátek odpoledne.

Karel Špaček, tiskové středisko

Vytisknout

Diskuze: V sázkách na vítěze chybí "tutovka"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Latvala se nechal inspirovat onboardy Colina McRae

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud