LB Trans Racing překročil plán

Jiří Dokulil, 11. ledna 2016, 19:09 Google+

Tři silné Renaulty Clio Sport v garáži a pověst jednoho z nejlepších poskytovatelů soutěžní techniky pro třídu 8. Taková byla situace v předešlých dvou letech, kdy reprezentanti stáje LB Trans Racing soustředěně útočili na stupně vítězů ve své kategorii. Před uplynulou sezonou však ve vyškovském týmu zavládla skepse pramenící z přístupu vrcholných představitelů Federace automobilového sportu a velkolepé plány byly zredukovány. LB Trans Racing sice pokračoval v pronájmu techniky jak pro Mistrovství ČR v rally, tak do seriálu jednodenních soutěží, svůj vozový park však omezil na tři automobily (dvě clia, jedna felicia) a s bojem o nejvyšší příčky příliš nepočítal.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mikuláš GPD RallyCup

Mikuláš GPD RallyCup | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Poté, co se šéf týmu Lubomír Brtníček rozhodl dát si od rallyového kolotoče roční pauzu, zůstala týmu LB Trans Racing pouhá tři želízka v ohni. Všechna tři se však ukázala být až nečekaně horká, a pokud jim byla nakloněna štěstěna, všechna tři se pravidelně pohybovala na medailových postech. Příjemným překvapením byly zejména vyrovnané výkony mladého Tomáše Guryči, který si týmové clio vyzkoušel už předloni ve Vsetíně. „Ostřejší“ z dvojice dvoulitrových renaultů mu velmi rychle padl do ruky a hned na úvodní soutěži Rallysprint série, na Valašské rally, s ním dokonce mířil za prvenstvím ve třídě 8. Rozhodovala závěrečná zkouška, na které o pouhých devět sekund podlehl Janu Petrovi s hondou. Druhá místa byla bystřickému jezdci souzena i po většinu sezony. Stříbra z Vyškova a ze Vsetína doplněná o bramborovou medaili na Rally Agropa znamenala v konkurenci leckdy rychlejších, ale povětšinou méně spolehlivých konkurentů nečekané celoroční prvenství mezi „osmičkami“. „Od minulého roku jsme v autě udělali kus práce a myslím si, že to na výsledcích bylo vidět. Nicméně, úplně bezproblémová sezona to nebyla. Hlavně po nedokončených Jeseníkách a technických problémech v Pačejově jsme ke konci roku museli dost zvolnit a dovést auto v pořádku do cíle, abychom titul získali. Nakonec se to podařilo a za prvenství v Rallysprint sérii jsem moc rád,“ zhodnotil svůj prozatím největší úspěch kariéry pilot z Bystřice pod Lopeníkem.

Je o to větší škoda, že se cesty Tomáše, jeho spolujezdce Marka Topiče a týmu LB Trans Racing pro sezonu 2016 rozcházejí. „Bohužel, kvalitní spolupráce s týmem LB Trans letos končí. Rozhodli jsme se jít trošku výš, konkrétně do třídy 6. Tímto chci poděkovat celému týmu LB Trans Racing a zejména Lubomíru Brtníčkovi za skvěle zvládnutou sezonou a za pomoc při zisku titulu ve třídě 8,“ dodal Guryča.

Z kraje sezony vypadaly nadějně také vyhlídky Vlastimila Daňhela s Kateřinou Janovskou. I za volantem staršího „Stříbrňáka“ zajeli v úvodu roku čtvrté místo ve třídě 8 na Valašské rally a po přestupu do „velkých“ soutěží si dokonce dvakrát pověsili na krk stříbrné věnce. Reálné naděje na „bednu“ v celém šampionátu však zhatily dvě havárie – ta první na Bohemii byla ze strany jezdce zřejmě nezaviněná, na Barumce však snaha o co nejlepší výsledek zapříčinila ránu do trnky. Dvě nuly na bodovém kontě znamenaly citelné manko a konečný výsledek snad ani nemohl být lepší než čtvrté místo v tabulce Mistrovství ČR v rally. Vlastík však na rozdíl od Tomáše Guryči zůstane vyškovskému týmu věrný i v příští sezoně, a tak bude mít k posunu na vytoužené medailové pozice novou příležitost.

Třetím pilotem, jenž oblékal týmový dres, byl v listopadu 18letý Patrik Brtníček, který před dosažením plnoletosti nadále závodil s felicií v Poháru mládeže. Dost nešťastně řešený kalendář Rallysprint série (jehož byl Pohár mládeže součástí) však zapříčinil, že si mladý pilot z Vyškovska musel hledat aktivity i v jiných motoristických disciplínách. V kondici se držel jednak účastí v republikovém seriálu motokár a také v rámci Poháru Autoklubu ČR, zcela novou zkušeností pak pro něj byl test Formule Tomis na okruhu v Mostě. Specifickou úlohu měly starty v seriálu GPD a v rámci vyškovských automobilových slalomů. Právě na těchto akcích postupně pronikal do tajů závodění se silnější technikou, kterou reprezentovaly oba dvoulitrové Renaulty Clio z týmové dílny.

Uplynulá sezona je tedy definitivně minulostí a zejména díky výsledkům Tomáše Guryči ji lze hodnotit jako příznivou. Se začátkem nového roku se však nabízí i otázka, s jakými plány nastoupí členové stáje do nadcházející sezony. „Prioritu dostane závodnický růst mého syna Patrika, který by se měl zúčastnit kompletního programu jak Mistrovství ČR v rally, tak Rallysprint série. Momentálně jsme ve fázi zvažování, se kterým vozem oba seriály absolvuje. Pokračovat bude úspěšná spolupráce s Vlasťou Daňhelem, v jehož plánu je účast ve „velkém“ seriálu. Moje vlastní závodnické aktivity by měly být spíše příležitostné a budou se odvíjet podle momentální obsazenosti našich týmových renaultů. Svoji energii bych rád vložil především do podpory Patrika,“ nastínil letošní plán šéf týmu LB Trans Racing Lubomír Brtníček.

Za letošní výsledky bych rád pochválil Tomáše Guryču, který se dal cestou zodpovědného přístupu a v průběhu sezony postupně zrychloval. Na začátku roku by přitom málokdo tipoval, že díky němu obhájíme první místo ve třídě 8 v rámci Rallysprint série. Za dílčí výsledky patří pochvala i Vlastíku Daňhelovi, který se oproti předešlé sezoně opět o něco zlepšil. Poděkování si zaslouží tým mechaniků v čele s Laďou Ježem, všichni členové týmu, ale také naši podporovatelé a příznivci, kteří nám v průběhu sezony drželi palce. Do nového roku přeji všem zmíněným pevné zdraví, spoustu úspěchů v osobním i pracovním životě a těším se na setkávání v sezoně 2016,“ uzavírá novoroční povídání Luboš Brtníček.

Vytisknout

Diskuze: LB Trans Racing překročil plán

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Desprese jako jediného zatím potkaly problémy

Zavede Peugeot týmovou režii? Sainz je proti

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud