Životní výsledek Sandry Pokorné na Rally Bohemia

Miroslav Vebr, 8. července 2018, 12:07 Google+

Veleúspěšný start mají za sebou Sandra a Zdeněk Pokorní. Naposledy se společně představili automobilovým fanouškům na Rally Bohemia, odkud si Sandra přivezla životní výsledek. Ve třídě 3 totiž obsadila třetí místo a celkově v MČR byla 28. Zdeněk dokončil rally na pěkném 15. místě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Pouhé dva týdny po hustopečské soutěži odstartoval další podnik velkého domácího mistráku, populární Bohemia rally. Ve startovní listině byli i oba zástupci rodiny Pokorných. V ohlédnutí za soutěží začněme u zkušenějšího, tedy táty. Zdeněk zůstává v letošní sezóně věrný osvědčenému, a proto i do Mladé Boleslavi přijel s navigátorem Richardem Lasevičem a soutěžním vozem Škoda Fabia R5. Od pořadatelů nafasovala tato zkušená trojice startovní číslo 20 a splnit cíl, který si dávají jezdci před soutěží, bylo v tomto případě velmi těžké. Mnoho soutěžáků chce být totiž lepší, než je jejich startovní číslo, a při pohledu do startovní listiny to byl vskutku oříšek. Zdeněk Pokorný se ovšem na závody jezdí bavit. Přesto kdyby mu někdo před rally řekl, jakého umístění dosáhne v cíli, asi by mu poklepal na čelo. Zdeňkova fabie je zařazena do třídy 2 a zde se sešla vskutku skvělá konkurence 20 jezdců z Česka, Finska, Dánska, Maďarska a Rakouska. „Rally Bohemia patří z mého pohledu mezi nejkrásnější soutěže u nás. Svůj velký podíl na tom mají rychlostní zkoušky, které se jezdí po klasických silničkách druhých a třetích tříd. V tom vidím velké kouzlo soutěže. A pokud se k tomu přidá i polookruhová erzeta, kterou mám moc rád, pak nemá soutěž chybu,“ přiblížil atmosféru soutěže Zdeněk Pokorný. Zdeněk s Richardem zajížděli v sobotu svůj standard. S mladými dravci se oba pánové, kteří věkem pomalu ale jistě patří mezi veterány, rozhodně nechtějí nahánět. Po první etapě a devíti odjetých rychlostních zkouškách jim patřilo průběžné 22. místo.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

V neděli čekalo na posádky zbývajících sedm RZ, ale jedna zkouška byla z bezpečnostních důvodů zrušena. Zdeněk s Richardem si závod užívali a z dobré nálady je nevykolejila ani desetivteřinová penalizace za předčasný start do 13. RZ. „V průběhu závodu jsme jeli v pohodě, ale nijak jsme se neloudali, o čemž svědčí i moment, kdy jsme se jednou kochali při výletu na louku. Autu jsme krom drobných kosmetických šrámů neublížili, a tak jsme mohli pokračovat dál. Závod jsme si oba s Richardem velmi užili. Škodovka fungovala skvěle, za což patří díky klukům z týmu Honzy Černého. A s konečným výsledkem musíme být velmi spokojení. Naši radost navíc umocnila Sandra, která zajela skvělý výsledek. Potěšil mne u ní i čas na RZ Sosnová, kde zajela třetí nejrychlejší čas mezi produkčními vozy. Je to právě trať, kde se Sandra učila jezdit a plně zde zužitkovala nasbírané zkušenosti. Mne nyní čeká Rally Pačejov, do které bych měl odstartovat s repasovaným motorem. Pevně věřím, že mechanici vše stihnou naladit,“ ohlédl se za závodem pražský jezdec. V cíli byla posádka Pokorný – Lasevič klasifikována na 19. místě absolutně, ale kluky více těší umístění v MČR, kde dosáhli na 15. příčku. Ve třídě 2 to pak bylo místo 13.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Nyní už pojďme k Sandře, kterou na mladoboleslavských rychlostních zkouškách navigoval Jiří Skořepa. Auto u této dvojice zůstává rovněž stejné, takže pouze pro zapomětlivé připomínám, že jde o Subaru Impreza STi spadající do třídy 3. Zde se sešlo sedm soupeřů. Sandra byla oproti Zdeňkovi sdílnější a byla by škoda nechat její postřehy v šuplíku. „Už při najíždění jsem byla překvapená, jak je povaha erzet odlišná od předchozích soutěží. Nejelo po úzkých lesních cestách, ale po širokých silnicích. Už při najíždění jsem ale pochopila, že jsou sice relativně přehlednější, ale o to zrádnější. Celkově se mi celá soutěž zdála dost rychlá. V některých úsecích se závodilo na klouzavém asfaltu, takže kvalitní rozpis byl základ. Čeho jsem se hodně obávala, byla Staroměstská RZ, byla úzká, na kostkách a s obrubníky. Každopádně se mi splnil další sen, a to startovat na legendární Rally Bohemia,“ nastínila charakter soutěže Sandra. Mladá dívka to nemá mezi kluky s produkčními vozy jednoduché. Ale je to bojovnice a už výsledek na konci první etapy naznačoval, že při troše štěstí a smůle soupeřů by to tentokráte mohlo i cinknout. „Do sobotní etapy jsme vstupovali RZ Bondi, která byla pro mě hodně zajímavá tím, jak byla  uklouzaná. Byla jsem z ní trochu vyjevená, ale nějak jsme ji odjeli a těšila jsem se na další zkoušky. RZ Chloudov mi vůbec nesedla. Přestože byla krátká, byla dost náročná a těžká a nepodařila se mi zajet moc dobře. Třetí zkouška se mi naopak velmi líbila. Při ní jsme však zjistili, že jsme nezvolili správné pneumatiky a na jednadvacítkách by nám bylo daleko líp. Po RZ Ještěd jsme tedy při servisu na druhou rundu přezuli, při tom jsme objevili, že gumy z první rundy jsme sjeli až na plátno. Přezutím jsme tedy ihned viděli zlepšení v chování auta, zlepšení časů a druhé průjezdy jsme si tudíž víc užívali. Já jsem osobně byla zvědavá na RZ Sosnovou, kde jsem v minulosti jezdila amatérské podniky. První čas se nám nezdál s Jirkou špatný, ale v druhém průjezdu, i když jsem měla pocit, že jsem asi dvakrát nebyla ve správné stopě, jsme zajeli pro nás překvapivě výborný čas a zatím nejlepší čas v mistráku vůbec. Absolutně to byl 23. čas, 18. čas v MČR a nechali jsme za sebou i pár kolegů z naší třídy. Z toho jsme měli radost velikou,“ podělila se o dojmy ze sobotní části závodu mladá jezdkyně. Třetí čas mezi pévéčky ustálil pořadí po první etapě a dvojice Pokorná – Skořepa ji zakončila na 35. místě absolutně a 4. místě ve třídě.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Ráno vstávala Sandra s Jirkou s dobrou náladou, a to ještě netušili, že barometr dobré nálady bude rychle stoupat. Přesto se Sandra nevyhnula drobným problémům. „Do druhé etapy jsme zvolili již od začátku dobré obutí a až na jedno mé přeslechnutí „100 pravá 9“ po kose do kopce, kdy jsem se vnitřně radovala z toho, jak se mi v prudkém odbočení podařila krásná ručka a v nadšení přeslechla následující zásadní zatáčku (smích), najednou jsem dobrzdila do křoví. V tom stejném místě se mi pro změnu v druhém průjezdu ručka nepodařila, přetočili jsme se a autem srazili značku radiobodu. Zde jsme ztratili dobrých 15 vteřin. Kromě těchto dvou incidentů se nám nic zásadního nestalo. Na polookruhové zkoušce jsem si připadala jako na slalomu, kdy jsem se všemožně vyhýbala vyházeným dlažebním kostkám. A aby toho nebylo málo, tak na stejné zkoušce jsem měla najednou v zorném poli dětský míč uprostřed silnice, což mne docela rozhodilo. Ale co si budu hodně dlouho pamatovat, byl okamžik, kdy jsem ve stopce za poslední zkouškou byla šťastná, že jsem dokončila náročnou soutěž a mezi prvními mi gratuloval táta se slovy, že jsem třetí ve třídě. Nepamatuju si, kdy jsem měla naposledy takovou radost. Celkově tento výsledek není jen naše práce s Jirkou, ale práce celého našeho týmu a mého táty od začátku letošního roku až doposud. Od přípravy auta, práce se mnou i celkového zázemí. A nesmím zapomenout na velký posun, protože díky našim sponzorům jsme si mohli najet spoustu kilometrů, proto všem patří velký dík. Také děkujeme fanouškům a kamarádům, kteří se na nás přijeli podívat na tratě i do servisu a vůbec všem, kteří fandili,“ neskrývala nadšení ještě dlouho po závodě Sandra Pokorná. A mně nezbývá než jen doplnit výsledek, že Sandra s Jirkou dokončili závod na 34. místě absolutně, ale lépe se poslouchá klasifikace MČR, kde se umístili na 28. místě absolutně, 3. místě ve třídě 3 a zvítězili v kategorii Ladies.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Vytisknout

Diskuze: Životní výsledek Sandry Pokorné na Rally Bohemia

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Bohemka ve fotogalerii Honzy Duška

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud