Tři sady pohárů pro KIT Racing v Příbrami

Miroslav Vebr, 19. října 2018, 21:09 Google+

Se čtyřmi vozy se na příbramské rally, závěrečném podniku velkého mistráku, představil otrokovický KIT Racing. Na cílovou rampu dorazily tři z nich, přičemž Vlastimil Neumann ovládl kategorii historik, Lukáš Matěna dokončil rally na 3. místě ve třídě 3, Marek Vlček při své premiéře dojel čtvrtý ve třídě 6 a nedokončená zůstala soutěž pro Radima Vavříka.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Příbram (CZE)

Rally Příbram (CZE) | foto: Archiv týmu

Sdílejte článek

Polovina října a krásné babí léto byly jako stvořené pro poslední soutěž letošního velkého mistrovství. SVK Rally Příbram měla ve svém harmonogramu 14 rychlostních zkoušek rozdělených do dvou etap. Tato rally se započítávala i do hodnocení historiků, takže vedle 80 posádek na startu v současné kategorii, přibylo pořadatelům i 32 dvojic s vozy výrazně staršími. V přehledu počínání čtyř posádek hájících barvy KIT Racingu začněme u Radima Vavříka. Zlínský jezdec nastoupil do soutěže v sestavě s Tomášem Plachým na místě spolujezdce a vozem Mitsubishi Lancer EVO IX. Produkčních vozů se sešlo v Příbrami deset. Pro Radima s Tomášem to bylo velmi krátké svezení. Na první zkoušce zajeli kluci sedmý čas, o zkoušku dál to byl čas devátý a cíl třetí erzety již zlínská dvojice nespatřila. Na vině byla havárie. „Po smolném vypadnutí na Barumce mou chybou, jsme se s Tomášem do Příbrami moc těšili a chtěli si spravit chuť. Už samotné najíždění ale ukázalo, že tamní tratě jsou pro nováčky hodně těžké a specifické. V závodě samotném jsem za první dvě erzety vůbec nedokázal najít rytmus a zvlášť na dvojce jsem dostal oblož hodnou neumětela, která mi vzala chuť do závodění. Na trojce při snaze něco dohnat, kdy jsem jel o to pomaleji a hůř, to dopadlo, jak mělo. Netrefení stopy v jedné ze zatáček, najetí do bordelu, odcestování do příkopy spolu s destrukcí dopravní značky a značného poničení auta mně vystavilo stopku na bůh ví jak dlouho. Děkuji a omlouvám se Tomovi a celému teamu KIT, který jako vždy šlapal skvěle,“ popsal odstoupení Radim Vavřík.

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Archiv týmu

Premiéru ve velkém mistráku zažil na Příbramsku Marek Vlček. Spolujezdce mu v Peugeotu 208 R2 dělal Vladimír Osička a společně měli ve třídě 6 patnáct soupeřů. Marek má za sebou letos dva starty v Českomoravském poháru, ty jsou ovšem spojené s Mitsubishi deváté evoluce. Pro motokrosem odkojeného jezdce to byla tedy dvojnásobná premiéra – vedle startu v MČR to byl i první start s dvoukolkou. Markovi šlo hlavně o získání zkušeností a úspěšné dokončení soutěže. „Z mého pohledu byla Rally Příbram moc fajn. Škoda jen těch neplánovaných přestávek z důvodu nehod, ale to pořadatel neovlivní. Jel jsem poprvé s R2, a když ji srovnám s evem, tak peugeot byl hodně neklidné, ale dobře fungující auto. S 208 musím jet ještě třikrát, abych dosáhl na licenci pro čtyřkolku. Příbramskou rally jsem si ale i tak velmi užil a v autě jsme se jízdou bavili. Dobrou náladu nám nevzaly ani dvě penalizace za předčasné starty do rychlostních zkoušek. Z motokrosu jsem zvyklý vyrazit, jak se to hne. Ty dva starty nás stály sedmdesát vteřin, ale na výsledek jsem nejel. První pocity z R2 byly zajímavé, jelikož jsem do auta usedl až v Příbrami, navíc bez testu. Proto jsem spíše zkoušel, co si můžu vůbec s peugeotem dovolit. Oproti čtyřkolce je 208 uskákaná a pořád lítala zleva doprava... Ale jinak jede super, dobře brzdí a celkově perfektně funguje a super je sekvenční řazení. Chtěl bych poděkovat týmu KIT Racing za umožnění startu a podporu během závodu. Již nyní se těším na sprint na Vsetíně,“ ohlédl se za prvním startem s dvoukolkou dvaapadesátiletý jezdec. Marek s Vladimírem soutěž dokončili a jejich výsledkem je 4. místo ve třídě 6, 16. místo v kategorii 2WD a 41. místo v absolutní klasifikaci.

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Archiv týmu

Oproti Markovi jsou Lukáš Matěna a Pavel Zalabák již zkušení soutěžáci. Tato dvojice letos pravidelně usedá do Mitsubishi Lancer EVO IX a v Příbrami jim šlo o hodně. Na dosah měli konečné umístění na „bedně“. Lukáš vstoupil do závodu šestým časem ve třídě, ale do konce etapy se posunul na „bramborovou“, tedy čtvrtou příčku. Největší soupeř o konečné umístění Marcel Tuček byl ovšem až za Lukášem s Pavlem, což posádce KIT Racingu vyhovovalo. A když Marcel Tuček na první nedělní zkoušce ze závodu odstoupil pro technickou závadu, bylo rozhodnuto. „Na Příbram jsme se těšili jako na úplně neznámou soutěž. Rychlostky hezké a velmi rychlé. V první etapě jsme nezačali moc dobře a celé dopoledne bylo v našem podání tak trochu o ničem. Odpoledne už nám to sedlo a začali jsme se konečně jízdou bavit. Nicméně rychlost stále nikde a nezbylo než zpovzdálí sledovat krásný souboj o vedení. Druhou etapu jsme načali chybou hned v první rychlostce, ale cítili jsme, že už to půjde. Zbytek dne už to byl hezký sport a dařilo se nám zajíždět i slušné časy, a tak jsme mohli z Příbrami odjet nakonec spokojeni. Gratulujeme posádkám Jelínek - Ingr k zisku titulu mistrů a Šikl - Vilímek k zisku titulu vicemistrů.  Soupeřům děkujeme za krásný sport. Za perfektní přípravu vozu a práci mechaniků děkujeme teamu KIT Racing,“ sportovně pogratuloval soupeřům k úspěchu Lukáš Matěna. Tak si užívali Matěna se Zalabákem rally. Díky výpadku Petra Hrobského se posádka dostala na konečné třetí místo ve třídě 3. Stejná příčka patří Lukáši Matěnovi a Pavlu Zalabákovi i v konečném hodnocení třídy v rámci MČR. V Příbrami si navíc kluci dojeli pro 17. příčku v absolutní klasifikaci.

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Archiv týmu

SVK Rally Příbram se jela i jako závod pro historiky a na startu tudíž nemohl chybět „boss“ týmu KIT Racing Vlastimil Neumann se svým Fordem Escort RS Cosworth. Na sedadle spolujezdce došlo ke změně a Ottu Slezáka vystřídal vsetínský Martin Hlavatý. Posádka neměla v závodě vážnějšího soupeře a ostatním posádkám postupně ujížděla. Jediný problém, který by mohl Neumanna s Hlavatým ohrozit, by byla technická závada vozu. „Rally Příbram je krásná soutěž. Díky počasí, které se udělalo na příbramskou rally, a atmosféře, která zde panovala, musím hodnotit uplynulý víkend jako velmi povedený. Rychlostní zkoušky zde byly rychlé, ale pěkné. Škoda jen zrušených RZ, ale jsou vyšší moci, které my posádky nijak neovlivníme. My jsme si závod užívali. Jediný problém nastal, když jsme při odjezdu ze servisu, kde mi kluci měnili jednu přední poloosu, zjistili poškození druhé přední poloosy, a tudíž jsme se vrátili zpět k mechanikům. Ti jsou velice šikovní, za což je musím pochválit, a byť jsme získali penalizaci, odjížděli jsme na rychlostní zkoušky s opraveným vozem. V Příbrami jsme vyhráli celkově i třídu, ale ani toto vítězství nám nestačí na konečné vítězství ve třídě na konci roku. Závody se bavíme, a proto jsou pro nás důležitější zážitky z jízdy. Tam, kde se nám vyhýbaly technické problémy, jsme jeli na vítězství,“ uvedl po rally Vlastimil Neumann. Dvojice Vlastimil Neumann – Martin Hlavatý si z Příbrami odvezla poháry za celkové vítězství v kategorii historik i třídě F/7

Vytisknout

Diskuze: Tři sady pohárů pro KIT Racing v Příbrami

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Příbram (CZE)

Příbram ve fotografii Jakuba Machálka

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud