Úspěchy jezdců HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY 2018

Aleš Holakovský, 26. prosince 2018, 15:26 Google+

Naše rallyová sezona má za sebou nejen všechny mistrovské i volné podniky, ale i pohár HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY vypsaný pro posádky jedoucí na závodních pneumatikách HANKOOK. Jeho účastníkům se letos nadmíru dařilo napříč všemi šampionáty, třídami i kategoriemi. Pojďme se podívat, jak to letos všechno dopadlo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Hustopeče (CZE)

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Poměrně přesvědčivými vítězi HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY se stali letošní vicemistři třídy 2 v MČR Martin Šikl - Petr Vilímek na Mitsubishi Lancer. Ti si sice vybrali na Rally Příbram svoji slabší chvilku, když v první etapě havarovali, ale jejich předchozích pět druhých míst ve třídě 3 jim dalo dostatečný bodový náskok, který už v posledních soutěžích nikdo nepřekonal. Naproti tomu dramatická byla až do konce situace na druhém místě. To díky svému vítězství ve třídě 8 na Rally Vsetín uhájili Petr Krajča – Jan Houšť na Renaultu Clio, kterým se letos podařil vítězný „double“, když se stali ve třídě 8 jak mistry v MČR, tak vítězi v Rallysprint sérii. K tomu přidali ještě vice-mistrovský titul v téže třídě na Slovensku. Stříbro v HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY uhájili ovšem pouze o jeden bod před drtivě spurtujícími miláčky davů Josefem a Jaroslavem Urbanovými na Škodě 130 LR. Ti vyhráli nabitou třídu 17 v Jeseníkách i ve Vsetíně, díky čemuž se rázem vyšvihli až na bronzovou příčku a i oni si tak zajistili cenu ve formě pneumatik HANKOOK zdarma. Vzhledem k tomu, jakou „drift-show“ k potěše diváků na všech soutěžích předvádějí, si nelze představit nikoho jiného, kdo by si tuto cenu zasloužil více. Navíc zvítězili ve třídě 17 i v konečném pořadí Rallysprint série. Z medailového postu, taktéž o jediný bod, sesadili legendárního a stále velmi rychlého Jindřicha Štolfu se Zdeňkem Hawlem na Roveru Metro. Ti však z toho určitě nejsou příliš smutní, protože se jim letos podařilo získat mistrovský titul v kategorii 5 v MČR-HA.

img-responsive

Rally Vyškov (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Na pátém místě shodně skončili další rychlí piloti historických vozidel. Jiří Káňa s atraktivním Fordem Sierra Cosworth a Jan Frei, který se do elitní pětky vyhoupl díky vítězství ve Vsetíně. To však získal netradičně s Ladou VFTS zapůjčenou od Martina Klika, který kromě vozu „zapůjčil“ i sám sebe, když absolvoval vsetínskou soutěž s Janem Freiem opět jako navigátor. Motor Freiovi „princezny“ Škody 130 LR totiž dodýchal už na předchozí Rally Příbram. A právě vítězstvím ve Vsetíně si Jan Frei pojistil pro sebe i svého stabilního spolujezdce Petra Šlegla mistrovský hattrick v nejobsazenější kategorii 4 v MČR-HA. Zajímavostí je, že Káňa i Frei v klasifikaci HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY nejenom že získali stejný počet bodů, ale oba shodně dokončili po třech podnicích a oba obsadili jedno první a dvě druhá místa ve své kategorii 4, čili v jejich případě nebylo možné použít ke klasifikaci žádné z těchto pomocných kritérií. Na sedmé místo poháru se díky třetímu místu v kategorii v Příbrami a čtvrtému ve Vsetíně propracovali Petr Farník – Ladislav Zuzánek se Škodou Favorit, kteří zároveň ukončují skupinu posádek na 2. -7. místě v letošní HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY, které mají mezi sebou pouze minimální (nebo dokonce žádné) bodové rozestupy. Dařilo se jim i v MČR-HA, kde letos získali Farník se Zuzánkem celkový bronz v prestižní kategorii 4.

img-responsive

Mikuláš Rally (CZ) | foto: Jan Merta - RallyZone.cz

S odstupem pak následují na osmém místě Petr a Pavel Jurečkovi s historickým Subaru Impreza, devátí jsou letošní dvojití vicemistři třídy 8 v MČR i v Rallysprint sérii Jiří Pohlídal – Vladimír Machoň na Renaultu Clio. Elitní desítku uzavírá další mladý talentovaný objev letošní sezony a vítěz třídy 11 v Rallysprint sérii Tomáš Uher na dieselové Škodě Fabia RS, navigovaný Markétou Kuderovou. 

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Ve svých třídách a kategoriích se výrazně dařilo i většině jezdců, kteří obsadili v HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY příčky ve druhé desítce. Dvanáctí Jan a Aleš Hodoušovi (Škoda Fabia RS) jsou vicemistři MČR ve třídě 11, třináctí Bohumír Svoboda ml. – Zbyněk Soběhart na pohledné Škodě 1000 MB zase letos s přesvědčivým náskokem zvítězili v MČR-HA v kategorii 2. To samé se podařilo celkovým vítězům kategorie 3 MČR-HA, šestnáctému Petru Němcovi s Janem Mikulíkem. Patnáctí Marek Štuksa s Ondřejem Novákem se svým Favoritem zase obsadili třetí příčku v MČR-HA v kategorii 5 a osmnáctí Martin Černý – Jaroslav Krajča se s krásnou Ladou VFTS stali vítězi třídy 18 v Rallysprint sérii (byť v HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY paradoxně lépe zabodovali v rámci klasifikace kategorie 4 MČR-HA, protože zde byl větší počet účastníků, a kde také dvakrát zasáhli i do bojů na špičce celkového pořadí MČR-HA). Zajímavostí je na šestnáctém místě česká (nejen) formulová legenda Tomáš Enge a také to, že až dvacáté místo patří Miroslavu Jakešovi s Petrem Machů. Ti sice předvedli úžasný boj o třetí příčku na Barum Rally s Danim Sordem, ale většinu sezony absolvovali ještě v jejich vysloužilé Fabii S2000. Ta už nebyla proti smečce vozů R5 příliš konkurenceschopná, takže i přes pěkné výkony vycházela posádka na soutěžích s rychlým profilem tratí, hrkajíce v omezovači otáček, bodově naprázdno.

img-responsive

Rally Pačejov (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

„Z výčtu úspěchů výše je více než evidentní, že jezdci na pneumatikách HANKOOK letos promlouvali do výsledků MČR, RSS a MČR-HA velmi výrazně, což nás samozřejmě velmi těší. Obzvláště to platí v MČR-HA, kde účastníci HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY obsadili celková první místa dokonce ve čtyřech z pěti vypsaných kategorií, které jsou zároveň těmi nejobsazovanějšími! Velkou radost máme i z nadějných výsledků jezdců startujících na pneumatikách HANKOOK premiérově na vozech nejrychlejší kategorie R5,“ hodnotí letošní úspěšnou sezonu Martin Kamiš, zástupce promotéra poháru, společnosti MK-RACING.

img-responsive

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: Marcela Svobodová - RallyZone.cz

Konečné pořadí HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY 2018 (první dvacítka):

Posádka Vůz Třída / Kat. Šampionát Body
1 Martin Šikl – Petr Vilímek Mitsubishi Lancer Evo IX 3 MČR 34
2 Petr Krajča – Jan Houšť        Renault Clio Sport 8 RSS 31
3 Josef Urban - Jaroslav Urban Škoda 130 LR 17 RSS 30
4 Jindřich Štolfa – Z. Hawel/M. Krčmář Rover Metro GTI 5 MČR-HA 29
5 Jiří Káňa - Ivo Vybíral
Jan Frei - Petr Šlegl/Martin Klik
Ford Sierra Cosworth
Škoda 130 LR/Lada VFTS

4

4

MČR-HA

MČR-HA

29

29

7 Petr Farník - Ladislav Zuzánek Škoda Favorit 136L 4 MČR-HA 28
8 Petr Jurečka - Pavel Jurečka Subaru Impreza 555 4 MČR-HA 25
9 Jiří Pohlídal jun - Vladimír Machoň Renault Clio Sport 8 RSS 24
10 Tomáš Uher - Markéta Kuderová Tomáš Uher - Markéta Kuderová
Škoda Fabia RS
11 RSS 22
11 Petr Michálek - Roman Maryška Suzuki Swift 4 MČR-HA 21
12 Jan Hodouš – Aleš Hodouš Škoda Fabia RS 11 MČR 19
13 Bohumír Svoboda – Zbyněk Soběhart Škoda 1000 MB 2 MČR-HA 19
14 Petr Hrobský - Dalibor Štěpán Mitsubishi Lancer Evo IX 3 MČR 19
15 Marek Štuksa - Ondřej Novák Škoda Favorit 136L 5 MČR-HA 18
16 Tomáš Enge - Lucie Engová Škoda 130 LR 4 MČR-HA 17
17 Petr Němec – Jan Mikulík Lada VAZ 21011 MTX 3 MČR-HA 16
18 Martin Černý - Jaroslav Krajča Lada VFTS 4 MČR-HA 16
19 Martin Hrachovec - Illéšová Hana Škoda 130 RS 17 RSS 16
20 Miroslav Jakeš – Petr Machů Škoda Fabia S2000 / R5 2 MČR 14

Celkem bylo v letošní HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY opět klasifikováno více než padesát jezdců převážně z České republiky, doplněných také o slovenské posádky. V bodovém hodnocení poháru je zohledněn i počet účastníků startujících ve třídě či kategorii (HA). Plný počet bodů tak získávají pouze posádky, jejichž třída či kategorie má v daném závodě 10 a více účastníků. Pokud jich startuje v daném závodě méně, bodové ohodnocení se postupně snižuje. Výsledky proto zpravidla dobře odrážejí reálnou hodnotu sportovních výkonů posádky během celé sezony, ale samozřejmě i spolehlivost.

img-responsive

Rally Vsetín (CZE) | foto: Milan Procházka, RallyZone.cz.cz


Nejlepší tři posádky konečného pořadí získávají věcné ceny v podobě sad závodních pneumatik HANKOOK v rozměru a typu odpovídajících jejich vozidlu v celkové hodnotě přibližně 100.000 Kč. Ceny věnuje promotér soutěže a zároveň distributor pneumatik, společnost MK-RACING, a vítězné posádky se o ně podělí takto:  1. místo – 8 ks pneu, 2. místo - 4 ks pneu, 3. místo - 2 ks pneu.

img-responsive

Mikuláš Rally (CZ) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Přejeme jezdcům, fanouškům i členům týmů krásné prožití vánočních svátkům, klidný závěr roku a úspěšný vstup do roku nového. Více informací o poháru HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY 2018 a posléze o dalším ročníku 2019 najdete na stránkách www.hankookmotorsport.cz v sekci HANKOOK TROPHY.

Vytisknout

Diskuze: Úspěchy jezdců HANKOOK DRIVERS RALLY TROPHY 2018

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Tomáš Pospíšilík: „Řídit Škodu Fabii R5 je nepopsatelný zážitek.“

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud