Rally Ireland 2009: Preview

Tomáš Urban, 26. ledna 2009, 23:31 Google+

Irsko se stane už nadcházející víkend hostitelem světového šampionátu v rally. Právě Irsko dostalo tu poctu celý kolotoč letos zahajovat. Také je součástí JWRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Solberg, Petter

Solberg, Petter | foto: Subaru WRT

Sdílejte článek

Irsko je obecně specifická země, a to zejména svým podnebím počasím. Povrchem bude asfalt. Ten je také zvláštní. Často je porostlý travou a mechem, což jej dělá velmi kluzkým. Už jsme se o tom mohli přesvědčit v minulém ročníku, který se jel v roce 2007.

Soutěž provázel déšť a ten vše činil ještě těžším, než kdyby bylo sucho.  Počasí také bude jedním z faktorů, který bude ovlivňovat soutěžící. Momentálně v centru rally ve městě Sligo prší a je tam 5 stupňů.

Místopis

Irsko v té podobě v jaké jej známe, vzniklo roku 1921. Rozkládá se na stejnojmenném ostrově v Atlantiku. Do roku 1973 platilo za poměrně chudou zemi, což se změnilo až v roce 1973, kdy Irsko vstoupilo do EU. Irsko má 4,2 mil. obyv.  Zemi nyní vládne prezidentka. Země je poměrně hornatá, bažinatá. Vyskytují se zde bohatá vřesoviště a mokré louky.

Trať
Centrem rally je město Sligo. Shakedown by měl být ve čtvrtek ráno a dopoledne. Tratě vesměs vycházejí z roku 2007. Nově vytvořena byla RZ 2,5. Rychlostní zkouška 3,6 byla oproti roku 2007 prodloužena. Prodloužena byla také zkouška 10,13. Naopak zkrácena je RZ 17. Nově zařazena je také speciálka ve městě Donegal.  Také RZ 18 se jede v opačném směru než v roce 2007. Přehozen byl i sled zkoušek. Celkově čeká na soutěžící 367 ostrých kilometrů.  Časový harmonogram najdete ZDE. Nezapomeňme na to, že oproti ČR je hodinový posun.

Favorité
Vzhledem k tomu, že se odhlásilo Subaru a Suzuki. Tak největšími favority jsou jezdci Fordu a Citroenu. Tedy Hirvonnen, Loeb a asi až za nimi Atkinson, Sordo a Latvala. V Irsku jsou ale natolik specifické podmínky, že se může stát cokoliv. Připraveno je také několik místních jezdců s vozy WRC, kteří také budou chtít ukázat, co umí. Šoutěž v roce 2007 byla

JWRC
Letos se čeká nabitá konkurence. Nebude chybět náš Martin Prokop s Citroenem C2 S1600. Startuje celá řada vozů Suzuki S1600. Piloty třeba Aaron Burkart a Simonne Bertolloti.

Celkově je přihlášeno 75 posádek. Vše podstatné o dění v Irsku můžete sledovat s námi.

Mapy rychlostních zkoušek jsou ZDE.

Časový harmonogram ZDE.

Seznam přihlášených je ZDE.

Vytisknout

Diskuze: Rally Ireland 2009: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Atkinson, Chris

Dobude Atkinson s novou zbraní Irsko?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud