Rally d´Italia Sardegna: Preview

Tomáš Urban, 20. května 2009, 09:48 Google+

Šestým podnikem bude o nadcházejícím víkendu pokračovat mistrovství světa v rally. Celý kolotoč se stěhuje konečně do Evropy. Své zázemí rozbije na italském ostrově Sardinie

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Sardinia (ITA)

Rally Sardinia (ITA) | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Tentokrát Vás zveme na malebný italský ostrov. Součástí tohoto závodu jsou oba seriály jak JWRC tak PCWRC. I zde budeme mít zastoupení v podobě Martina Prokopa s Citroenem a Martina Semeráda v Pirelli Star Drivers


Soutěž
Opět se pojede na šotolinovém povrchu. Zdejší šotolina je známá svou tvrdostí. Znamená to značné opotřebení pneumatik. Italská rally jezdila tradičně v San Remu a na asfaltě. San Remo má status IRC, takže pánové z FIA přesunuli mistrovství světa na nádherný ostrov ve středozemním moři. Centrum soutěže je ve městě Olbia.

Místopis
Ostrov Sardinie je součástí Itálie. Hlavním městem je Cagliari. Celý ostrov má rozlohu 20090km čtverečních a má 1,6 milionu obyvatel. Celý ostrov je rozdělen na osm provincií. Povrch ostrova je velmi hornatý, nejvyšší vrchol je 1834 vysoká La Marmora. Jinak Sardinie láká turisty na historické stavby. Přístup na ostrov je buď z Itálie nebo Korsiky. Centrem rally je městečko Olbia na severovýchodě ostrova.

Trať
Soutěž začíná již ve čtvrtek kdy je tradičně na programu shakedown. Ten je situován stejně jako loni do oblasti Mt.Pino a měří 3,755 km. Je vzdálen 12 km na severozápad od servisní zóny v přístavu v Olbii.

V pátek ráno startuje první etapa, která má 130 ostrých kilometrů a tři rychlostní testy které se jedou dvakrát. Jedna zkouška zůstala původní z loňska, jinak jsou dvě víceméně nové. Nejdelší zkouška dne měří 27,81km.

V sobotu jezdci vstoupí do druhého dne, kde je čeká  opět 130 ostrých kilometrů na třech úsecích.RZ 7 a 8 jsou úplně nové. RZ9 využívá úseků z loňska a jednoho nového úseku. Nejdelší zkouška dne má 29,74 km.

V nedělní etapě je pět rychlostních testů o délce 86 km, tedy takový český sprint. Nejdelší RZ měří 19,31 km. První dvě RZ dne zůstaly stejné jako loni, novinkou je RZ 17, která se jela v roce 2006.

Česká účast
Na Sardinii se opět do bojů o body do seriálu JRC zapojí Martin Prokop s Janem Tománkem, se svým Citroenem C2 S1600. Druhou posádkou bude Martin Semerád – Bohouš Ceplecha, kteří pojedou v rámci Pirelli Star Drivers se Lancerem EVO X.

Přihlášení
Propustnost trati je 90 posádek. Přihlášených je jen 66. Nechybí všichni přední jezdci WRC. Petter Solberg má vylepšenou Xsaru. Po nevýrazných výkonech a odstoupeních bude muset zabrat juniorka Citroenu – Ogier a Rautenbach. Uspět může i Ostberg. Překvapit může duo Subaru WRC domácích jezdců Montanarri a Zanchi.

V JWRC do bude trojboj Prokop – Kosciuzsko – Burkart a možná se k nim přidá Bonato.
V PWRC je hlavním favoritem opět Sandell s Fabií. Znepříjemnit mu cestu za dalším vítězstvím mu bude chtít celá plejáda jezdců – Sousa, Araujo, Brynildsen, Flodin nebo Campedeli.

Loňská rekapitulace
Loni zvítězil Loeb. Neměl to však jednoduché, jelikož Hirvonen by druhý jen o deset vteřin. Třetí byl Latvala jen dalších pět vteřin zpět. Výborný výsledek zajel šoumen Galli.

V jwrc se totálně nedařilo Prokopovi, když na RZ1 přestal jeho Citroen jet. Opravou palivové lišty a elektroniky ztratili přes 40 minut a bylo po závodě.


Pravidelné zprávy z dění budeme přinášet jako již obvykle na našem serveru.

Seznam přihlášených

Časový harmonogram - DAY 1, DAY2, DAY 3

Shakedown mapa a roadbook

Mapy - DAY 1, DAY2, DAY 3

 

Vytisknout

Diskuze: Rally d´Italia Sardegna: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Novikov, Evgeniy

Novikov měl na Sardinii havárii

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud