Lékař Kubici je den po operaci opatrně optimistický

iAdam / mediafax, 7. února 2011, 20:13 Google+

Stav zraněné pravé ruky polského pilota F1 Roberta Kubici, který havaroval v neděli v rallyovém závodě v Itálii, se lepší. Ale podle ošetřujícího lékaře je potřeba více času, aby bylo možné říct, zda se může zcela uzdravit, v pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kubica, Robert

Kubica, Robert | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Šestadvacetiletý Kubica, který nedávno opanoval testovací jízdy F1 ve Valencii, vylétl v rámci nedělní Rally Ronde di Andora s vozem Škoda Fabia S2000 ve velké rychlosti z trati a narazil do zdi kostela.

Při nehodě utrpěl mnohačetné zlomeniny. Hrozila mu amputace ruky, když jeho vůz zachytil pravou stranou o svodidlo, otočil se o 180 stupňů a prudce narazil levým bokem do zdi. Svodidla pak projela karoserií a zranila polského pilota.

Sedmihodinový operační zákrok se nakonec vydařil. "Ruka je teplá, to znamená, že operace dopadla dobře," uvedl uznávaný chirurg Mario Igor Rossello v nemocnici Santa Corona poblíž Janova.

Pokud se operace zdařila na sto procent, měla by rehabilitace trvat zhruba rok. Na přesné prognózy je však podle Rossella ještě příliš brzy. "Potřebujeme alespoň šest dní, abychom mohli zkontrolovat, zda krevní oběh v končetině funguje tak, jak má," řekl Rossello, jeden z největších specialistů na chirurgii ruky v Evropě.

Kubica obsadil loni v šampionátu jezdců F1 osmé místo, ve Velké ceně Austrálie skončil druhý, třetí byl pak v Monaku a Belgii.

V roce 2008 vyhrál kanadskou Grand Prix, tehdy ještě s vozem BMW-Sauber. V roce 2007 sice vyvázl bez většího zranění z ošklivé nehody při Velké ceně Kanady, mimo F1 už ale takové štěstí neměl. V roce 2003 havaroval na silnici a odnesl si z nešťastné události četné jizvy a titanové destičky v ruce.

Renault má k dispozici dva náhradní piloty - Brazilce Bruna Sennu a Francouze Romaina Grosjeana. Ani jeden z nich zatím v F1 nezískal ani bod. Kubicovým týmovým kolegou je Rus Vitalij Petrov, který loni v seriálu debutoval. Média už začínají spekulovat o tom, kdo Kubicu v kokpitu eventuálně nahradí. Hovoří se o Němci Nicku Heidfeldovi či jeho krajanovi Niku Hülkenbergovi.

Nová sezona F1 startuje 13. března v Bahrajnu.

Vytisknout

Diskuze: Lékař Kubici je den po operaci opatrně optimistický

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Rally Dakar

Východočeský Svoboda tým staví nejen novou Tatru 4x4

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud