Mini John Cooper Works WRC "01B" s více než 100 změnami!

iM2, 5. března 2012, 20:59 Google+

Prodrive se s B verzí svého vozu představí v Portugalsku, pokud tedy projde homologací. Na voze nalezneme přes 100 novinek. Nová homologace by měla být k dispozici pro všechny Mini.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Sordo, Dani - Del Barrio, Carlos | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Od minulého podzimu pracoval Prodrive na B verzi svého Mini John Cooper Works WRC. Technici zpracovávali všechna data, která posbírali během startů vozů v továrním týmu i v soukromých týmech, aby našli slabiny stále ještě nového vozu a odstranili je.

Jedním z hlavních bodů, který byl zapotřebí vylepšit na verzi "01B", byl motor. Technikům se podařilo jeho maximální výkon vylepšit o 3 %. Kvůli tomu je na voze také nový systém sání a restriktor. Chlazení pohonné jednotky je nově optimalizováno, stará se o něj elektrická vodní pumpa. Díky tomu se Prodrive může vrátit k menšímu klínovému řemenu, který se dá v případě problému rychleji vyměnit. Přepracovaná je také řídící jednotka. Nová je i elektornika motoru. 

Ve spolupráci s firmou Öhlins byly zlepšeny tlumiče, které by měly hlavně na šotolině zajistit lepší stabilitu a trakci. Speciálně pro extrémně rozbité cesty Řecké rally tým vyvíjí odolnější podvozek a pružiny. V Mini jsou nově také Lithium-Iontové baterie, které znamenají úsporu 7 kilogramů. Navíc při selhání alternátoru umožní vozu pokračovat dalších 20km do servisu. Doposud mohli jezdci při podobném problému ujet pouhé 2 kilometry. Celkově by měl Prodrive uspořit 10 kilo.

Šotolina byla povrchem, který Mini zatím seděl nejméně

K celkové úspoře také určitě přispěje odlehčené zadní přítlačné křídlo. To je nově z uhlíkových vláken. Mini má menší nevyhodu oproti Fordu a Citroënu v tom, že je robustnější. To se odráží ve větším odporu, takže technici pracovali na aerodynamice (na předním nárazníku, viz níže).

Jediným okem postřehnutelným rozdílem ve srovnání s aktuální verzí bude přepracovaný přední nárazník. Nová verze pomůže chlazení a také aerodynamice. Prodrive tvrdí, že teď bude moci být auto na šotolinových soutěžích mnohem níže (blíže povrchu) a nový nárazník zredukuje proudění pod autem. Mini přitom vloni ve Finsku právě s tímto mělo problémy, když musely nakonec obě posádky odstoupit proto, že se do motoru dostaly nečistoty - to by se již nemělo opakovat.

Dani Sordo a Kris Meeke již mohli evoluci na jihu Španělska testovat a byli podle očekávání s vylepšeními spokojeni (o testu čtěte zde). "Oba si pochvalovali lepší výkon motoru a také lepší ovládání a chování vozu. Je to velmi podstatný krok vpřed pro vůz Mini. Naši inženýři ale nepřestávají pracovat na vylepšeních, která nasadíme na konci tohoto roku," říká Dave Wilcok, týmový šéf.

Vytisknout

Diskuze: Mini John Cooper Works WRC "01B" s více než 100 změnami!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Novikov, Evgeniy - Giraudet, Denis

Novikov: V Mexiku chci ještě víc!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud