Orsák startuje v Pobaltí

Zdeněk Weiser, 25. ledna 2013, 11:03 Google+

Za týden startuje v Lotyšsku druhá soutěž mistrovství Evropy, kde nebude chybět ani posádka Orsák – Šmeidler se svým vozem Mitsubishi Lancer Evo 9. Tým Orsák Rallysport vyrazil do Pobaltí už tento týden, aby se v rámci přípravy na specifickou zimní soutěž zúčastnil sobotní Halls Winter Rally v Litvě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally jänner

rally jänner | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

Hlavním cílem pobaltské mise je start na Rally Liepaja Ventspils, kde chce Jaroslav Orsák vybojovat další evropské body do ERC Production Cupu. Bude to zcela odlišná soutěž, než na kterých valašský jezdec dosud startoval. Vedle zaručených zimních podmínek je hlavním rozdílem použití úzkých patnáctipalcových pneumatik s dlouhými hroty, na kterých se jezdí při Švédské rally. Na takových pneumatikách „Jarin“ ještě nezávodil, proto se tým rozhodl v rámci přípravy startovat už o týden dříve v sousední Litvě.

„Chceme se sžít s chováním našeho auta na úzkých pneumatikách s velkými hřeby,“ vysvětluje rozhodnutí Orsák. „Doma jsme gumy vyzkoušeli jen na krátkém testu, ale po 25 km jízdy jsem naprosto nadšený. Auto drží na zledovatělém sněhu pevně stopu a perfektně funguje! Už se na obě soutěže těšíme. Celá letošní sezona v seriálu mistrovství Evropy je nejen pro naši posádku, ale pro celý náš tým obrovskou výzvou a motivací.“

Celý tým je už od čtvrtka v Litvě a seznamuje se s prostředím. V pátek se odehrávají seznamovací jízdy, v sobotu se v okolí města Utena koná vlastní soutěž. V itineráři je šest opakovaných úseků rychlostních zkoušek, které celkem měří 112 km. Přihlášeno je téměř 60 posádek z Litvy, Polska, Lotyšska, Ukrajiny, Běloruska, Ruska, Finska, Itálie a České republiky. Největšími favority jsou zkušení pobaltští jezdci s lancery specifikace R4.

„V Litvě nám nejde o výsledek, ale především o ostré testování,“ říká osmadvacetiletý jezdec. „Pojedeme pochopitelně s větší rezervou, abychom autu před soutěží ME v Lotyšsku neublížili. Naše soutěžní auto prošlo po úspěšném startu v Rakousku opět důkladnou kontrolou a je perfektně připravené. Věříme, že po technické stránce vydrží a bez problémů zvládne obě soutěže. Náhradní vůz s sebou nemáme, tak musíme být opatrní. Celý náš tým už zůstává v Pobaltí a po Halls Winter Rally se přesune do Lotyšska.“

 

Veškeré aktuální týmové dění můžete nyní sledovat na facebooku týmu Orsák Rallysport, kde se pravidelně objevují i čerstvé fotografie ze zákulisí, přípravy a vlastních soutěží.

 

http://www.facebook.com/jarekorsakrally

Vytisknout

Diskuze: Orsák startuje v Pobaltí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Veszprém Rallye (HUN)

Kdo byl nově zařazen do Rally Hall of Fame?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud