Block o rally: Je moc komplikovaná a zdlouhavá

iM2, 23. května 2013, 17:35 Google+

Ken Block se vyjádřil o soutěžích v rally - podle něj by se měl přizpůsobit průběh soutěží MS moderním trendům a dnešní době. Podle slov Američana patří budoucnost rallycrossu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Block, Ken

Block, Ken | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Pokud jde o čistou zábavu, tak na něj nikdo nemá. Ken Block se svými videi Gymkhana na serveru youtube.com trhá rekordy ve sledovanosti. "Nevytvořil jsem je však proto, abych někoho bavil. Začal jsem je točit proto, že mě to baví. Já se na ta videa rád podívám. Jsem moc rád, že je spousta lidí, kteří mají stejný názor jako já a videa také sledují. Na začátku jsem si ale nepomyslel 'Oh, lidi tohle budou chtít'," odhaluje 44letý jezdec.

"Na začátku jsem viděl videa Gigiho Galliho a byl ohromen tím, jak agresivně s autem jede a jak s ním driftuje. Přišlo mi to cool a chtěl jsem to také zkusit." Podobně jako jeho italský vzor si i Block vyzkoušel MS v automobilových soutěžích. Jenže kvůli časovému vytížení mohl Ken odjet jen několik málo soutěží. "Z jezdeckého pohledu je MS jednou z nelepších věcí, které na světě můžete dělat.

Tři dny, osm zkoušek v jedné etapě - máte opravdu dlouhý čas na to, abyste se v autě vyřádili, což děláme moc rádi. Je jedno jestli se jede na bahnu ve Walesu nebo na sněhu ve Švédsku. Mě se líbí oboje, na obojím je zábava." To jsou na adresu MS pochvalná slova, jenže....

...i přes svoje nadšení vidí v dnešním mediálním světě Block pro MS problémy. "Klasický rallysport je jednou z nějtěžších disciplín v motorsportu. Jezdí se na takové úrovni, kterou běžní lidé jen s obtížemi chápou, neví jak těžké to vlastně je. Většina nevidí všechny ty testy a trénink na soutěž. Většina vidí jen Loeba jak dojede a bez problémů vyhraje. A nakonec si řeknou 'OK, to je jednoduché'. 

Jenže tak to není. Rallysport je bez debaty vrcholem motoristického sportu, ale bohůžel je moc komplikovaný a drahý. Náklady jsou v nepoměru k výslednému produktu," pokračuje pro 'Motorsport aktuell'. Podle názora Blocka takový rallycross v dnešních dobách snadněji dokáže upoutat pozornost lidí: "Jsou určité důvody pro to, že se z F1 stalo to, čím je. Stejné je to i s NASCAR. Je to zábava. A rallycross je jim v tomto podobný, je také velmi zábavný.

Rallycross je zajímavý a má dobrý koncept. Náklady jsou v porovnání s rallysportem výrazně nižší a to nejen pro týmy. Není zapotřebí tolik prostoru jako pro rally. Je zapotřebí méně personálu a může se jezdit ve městech. O víkendu se jede více krátkých jízd a je tam více akce. Kdo je rychlejší, postupuje. To se stará o napětí a zábavu. Lidé to milují."

Doporučení Blocka pro hlavní činovníky rally scény tedy zní - kratší, rychlejší a přitažlivější. "Sport musí lidi zaujmout. Čím delší soutěž je, tím těžší je lidi v dobrém povědomí o soutěži udržet. To znamená, že je zapotřebí přepracovat formát rally. Mělo by se pracovat na celém konceptu. Do MS bychom měli zavést třeba něco jako sprintové víkendy."

Vytisknout

Diskuze: Block o rally: Je moc komplikovaná a zdlouhavá

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally vyškov

Elegantní řešení krize řízenou otočkou - by Semerád rally (video)

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud