Jak postavit vůz WRC? Na prohlídku továrny zve Prodrive + video

iM2, 14. prosince 2013, 10:19 Google+

Rosanna Tennant z motoristického pořadu Pole Position bude provedena továrnou Prodrive, kde ji Ben Sayer, manažer pro styk s veřejností, provede stavbou vozu WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Sordo, Dani - Del Barrio, Carlos | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Kostra karoserie

Pořad začíná porovnáním dvou vozů Mini John Cooper Works - jednoho v silniční verzi, jednoho ve verzi WRC. Poté už se přesouváme do továrny Prodrivu, kde je kostra karoserie Mini JCW WRC, která je postavená z hrubé oceli. Prodrive vyřeže z běžné karoserie všechny nepotřebné části a zároveň slabá místa vyztuží a zároveň zabuduje do vozu ochrannou klec. Přitom už přeměna karoserie běžného Mini Countrymanu na karoserii WRC trvá dlouho - 500 až 600 hodin práce.

Ochranná klec neslouží pouze pro ochranu posádky, ale také zvyšuje tuhost karoserie vozu. Možnost změny částí vozů je výrazně limitována pravidly, takže dost věcí na voze WRC je shodných s produkčními vozy. 

Sestavení auta

Po zhotovení kostry se nový vůz přesouvá do lakovny - všechny Mini jsou nalakována na bílo. Poté jde auto do od tzv. 'rally shopu', kde je speciál sestaven. Sayer ukazuje divákům 6 stupňovou sekvenční převodovku a vysvětluje, že jednotlivá ozubená kola jsou ve srovnání s běžnou převodovkou mnohem silnější. 

Dalším objektem zájmu je motor, jehož konfigurace je shodná se silničním autem, ale vše ostatní je speciálně vyrobeno pro rally. Například blok motoru musí zůstat zachován. Tlumiče a pružiny jsou podle Sayera asi nejdůležitější věcí na voze WRC, protože udržují kola v kontaktu s povrchem. A výstižně dodává, když kola nemají kontakt s vozovkou, tak nikam nejdete. Zajímavostí je, že na šotolinových zkouškách jsou kola asi jen 50 % času v kontaktu se zemí (zřejmě neplatí pro Finsko, ale spíš rozbitější tratě).

Projekt Mini WRC bohůžel nedopadl podle plánů

Další zastávkou na cestě továrnou jsou kabely a elektronika. Jedná se o nesmírně složitý proces, navíc jde o poměrně dost drahou součást Mini JCW WRC, protože musí vydržet jakékoliv podmínky. Používají se stejná řešení jako u stíhacích letounů.

Poté se dostáváme k nalakované karoserii, do které jsou postupně zabudovávány všechny komponenty závodního vozu. Jako první jde do vozu elektronika nebo třeba motorek stěrače (standardní silniční verze). Zástavba všech součástí Mini do karoserie zabere asi 2 - 3 týdny. Z továrny Mini, která není daleko od sídla Prodrivu, vyjíždí nové auto každou minutu...

Na konci videa stojíme u vozu, který je už kompletně připraven na závodění, stačí nasadit kola. A pochopitelně převést na účet Prodrivu asi 400 000 GBP. 

Vytisknout

Diskuze: Jak postavit vůz WRC? Na prohlídku továrny zve Prodrive + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Paddon, Hayden - Kennard, John

Paddon pracuje na 7-8 soutěžích, o autě ale zatím mluvit nemůže

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud