Sněhové orgie, pneumatikový poker a čtvrté místo pro T&T

Aleš Holakovský, 11. ledna 2015, 21:52 Google+

Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem bojovali jakožto nejúspěšnější česká posádka až do poslední rychlostní zkoušky o třetí pozici v evropském šampionátu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
jännerrally

jännerrally | foto: www.rallyzone.cz | Procházka, Milan

Sdílejte článek

Rakouská 32. Internationale Jänner Rallye, se po třech letech opět odehrávala ve sněhových podmínkách. Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem bojovali jakožto nejúspěšnější česká posádka až do poslední rychlostní zkoušky o třetí pozici v evropském šampionátu a byli nejrychlejší posádkou, která nejela na pneumatikách Pirelli. Rozdíly ve výkonu pneumatik zásadně ovlivnily průběh soutěže. 

Tarabus na Jänner Rally 2015

 „Před seznamovacími jízdami napadlo na rychlostní zkoušky Jänner Rallye vydatné množství sněhu. My jsme se na tak soutěž těšili o to více, že jsme zde naposledy jeli ve sněhových podmínkách v roce 2008. Jediné obavy jsme měli kvůli nově předepsaným pneumatikám. Již kvalifikační zkouška potvrdila jak to, že nás čeká parádní sněhová soutěž, tak naše obavy z pneumatik. Podařilo se nám zde sice zajet dobré čtvrté místo a první místo z většiny jezdců jedoucích na pneumatikách Michelin, ale odstup prvních tří jezdců jedoucích na Pirelli značil výrazný problém. Ten se projevil již na RZ1, jakožto i na dalších rychlostních zkouškách první sekce, a rally byla prakticky rozhodnuta,“ objasňuje Daniel Trunkát pozadí toho, proč se mezi posádkami záhy objevily takové časové rozdíly, na které jsme obyčejně zvyklí spíše na souběžně probíhající Rallye Dakar. „Na druhou sekci soutěže se podařilo sehnat alespoň částečně konkurenceschopnou jinou verzi pneumatik, a pak se nám již dařilo držet krok se špičkou a na dalších RZ už jsme zajížděli časy srovnatelné s druhým Robertem Consanim – s výjimkou večerní nejdelší RZ prvního dne St. Leonhard, kde bylo tolik sněhu, že jsme opět výrazně ztráceli. Díky rannímu výletu dvojice Lukyanuk-Chervonenko mimo trať, kteří následně museli zastavit a čistit chladič od sněhu, jsme se vklínili mezi jezdce na Pirelli a byli jsme téměř po celou dobu soutěže třetí,“ popisuje Dan Trunkát další průběh soutěže.

Zatímco první etapu doprovázelo vydatné sněžení, ve druhé etapě se obloha částečně vyjasnila a v níže položených pasážích se postupně začaly objevovat vyjeté asfaltové koleje. Pro“ T&T” představovala druhá etapa následující úkol - pokusit se udržet za sebou dotahující se rusko-ukrajinskou posádku Lukyanuk –Chervonenko, na kterou měla více než minutový náskok. Ten se dařilo konstantně držet do poloviny úterní etapy, ale pak se začal rychle zmenšovat. Okolnosti druhé etapy soutěže popisuje Jaromír Tarabus: „Na začátku druhého dne jsme si mysleli, že už se nám podařilo si zajistit dostatek více konkurenceschopných pneumatik, ale nebylo to tak. Zpočátku dne bylo všude dost sněhu a neměli jsme problém, ale později nám začaly ve vyjetých v kolejích s neočekávaně velkou rychlostí vypadávat z těchto pneumatik hroty, což se pochopitelně projevilo  ztrátou přilnavosti a začali jsme výrazně ztrácet na nás stíhajícího Alexeye Lukyanuka. Tím bylo rozhodnuto a vyšlo to akorát tak, že nás předjeli na poslední erzetě. Každopádně jsme šťastní, že jsme úspěšně dojeli do cíle. Čtvrté místo i body za něj jsou samozřejmě super. Nicméně během druhé etapy jsme museli kvůli situaci s pneumatikami činit několik improvizovaných rozhodnutí, a jedno z nich nebylo šťastné. Pokud by bylo lepší, mohli jsme s naším náskokem na třetím místě během úterní etapy hospodařit lépe.“ 

Celkové dojmy ze závodu shrnuje Jaromír Tarabus takto: „Každopádně tak jako tak jsme si závod maximálně užili, stejně jako asi všichni ostatní jezdci a především fanoušci, kterých zde bylo tradičně opravdu hodně. Potěšilo nás také to, že jsme za celý závod na trati neudělali žádnou významnější chybu. Jen je škoda, že rozdíly mezi pneumatikami poznamenaly celkovou dramatičnost závodu, protože se mezi jezdci vytvořily obrovské rozestupy. Jezdci bez „správných“ pneu, které se ovšem daly sehnat jen omezeně, zkrátka neměli šanci. To je vidět například i na časech továrního jezdce Peugeotu Craiga Breena. To byla skvrna na jinak krásném zasněženém zimním závodě. Současně to byl závod plný zážitků pro všechny, takže pravé zimní rallyové dobrodružství!“ Dominanci pneumatik Pirelli dokládá například i suverénní první místo polské posádky Ogryzek-Wróbel v klasifikaci vozů s jednou poháněnou nápravou. 

„Obrovské poděkování patří našemu týmu Kresta Racing, kterému se v průběhu soutěže podařilo zajistit nám lepší obutí, než měla většina ostatních posádek, které jely na stávající verzi pneumatik. Rádi bychom poděkovali také týmu Martina Prokopa a kamarádům ze Zlína, kteří nám pomohli s jejich dopravou v době závodu a změnili si kvůli nám v průběhu pondělka a úterka své plány. Díky tomu jsme měli šanci o třetí místo alespoň bojovat, a to až do poslední rychlostní zkoušky. Na kdyby se sice nehraje a v rally se může stát kdykoliv cokoliv, ale je evidentní, že v případě větší vyrovnanosti mezi značkami pneumatik by to vypadalo na stupních vítězů jinak,“ děkuje Daniel Trunkát za pomoc všem zainteresovaným, a uzavírá: „Máme za sebou skvělou sněhovou soutěž s výbornou diváckou atmosférou, co více si lze přát. Hřeje nás i to, že jsme byli první mezi jezdci, kteří jeli na pneumatikách Michelin. Po tomto dobrém výsledku dále pracujeme na zajištění co největšího počtu startů v letošním Mistrovství Evropy. Příště se na všechny budeme těšit v Severním Irsku při Circuit of Ireland Rally na začátku dubna.“ 

Pro další zajímavosti , obrázky a videa z působení týmu na Jänner Rallye sledujte facebookový profil Tarabus&Trunkát Rally Team (https://www.facebook.com/pages/TarabusTrunk%C3%A1t-Rally-team/119127594797963?ref=hl).

 

Výsledky 32. Internationale Jänner Rallye

1. Kajetanowicz Kajetan – Baran Jaroslaw Ford Fiesta R5 2:50:52,6

2. Consani Robert – Vilmot Maxime Peugeot 207 S2000 +7:07,4

3. Lukyanuk Alexey – Chervonenko Yevgen Ford Fiesta R5 +8:28,1

4. Tarabus Jaromír – Trunkát Daniel Škoda Fabia S2000 +8:48,8

5. Fischerlehner Martin – Unterweger Tobias Mitsubishi Lancer Evo IX  +22:38,6

6. Hirschi Jonathan – Landais Vincent Peugeot 208 T16 +27:26,9

7. Tlusťák Antonín – Kučera Ladislav Škoda Fabia S2000 +27:29,7

8. Štajf Vojtěch – Rajnoha František Subaru Impreza STi +28:18,6

9. Botka Dávid – Mihalik Péter Mitsubishi Lancer Evo IX +30:38,5

10. Raoux Jean-Michel – Escartefigue Thomas Ford Fiesta R5 +35:00,5

 

Aleš Holakovský

 

 

Vytisknout

Diskuze: Sněhové orgie, pneumatikový poker a čtvrté místo pro T&T

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Protasov, Yuriy - Cherepin, Pavlo

Protasov má zatím jisté jen Monte Carlo, pak se rozhodne co dál

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud