Smuteční jízda na rozloučenou

Jan Dušek, 14. května 2015, 18:05 Google+

Motorismus u nás nemá v posledních letech zrovna na růžích ustláno. Pořádání nejedné soutěže bylo v nedávné době ukončeno. Stejný osud postihl i veškeré motoristické události v serpentýnách ve Vítkově - Podhradí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Motorismus měl na Vítkovsku dlouholetou a úspěšnou tradici. Po letech, kdy se v serpentinách z Vítkova - Podhradí na Dubovou konaly závody automobilových a motocyklových veteránů, jízdy pravidelnosti nebo v posledních letech závody do vrchu, přichází konec.  Díky rozhodnutí Zastupitelstva obce Radkov tyto oblíbené soutěže z této oblasti mizí. Důvodem je nesouhlas zastupitelstva obce a tvrzení, že závody omezují život v obci. S tím se dá do jisté míry souhlasit, ale jedná se opravdu o takovou „blokádu“ obce Dubová, že je nutné motoristickou akci nepovolit? Co je však tím pravým důvodem pro zrušení akce - hluk, blokáda obce či osobní averze vůči této akci? Nejde tady spíše o jasný cíl likvidace těchto soutěží, než o pocit nějakého vlastního omezení či ohrožení? Proč se občané dotčené obce nebouří také v době, kdy probíhají na místním hřišti fotbalová utkání doprovázená hlukem a konzumací alkoholu? Proč je jim trnem v oku právě motorismus? Uvědomuje si někdo z nich, jakou práci musí pořadatelé vynaložit na přípravu a organizaci takového závodu a jaké finanční částky musí vložit již do příprav (které se jim nevrátí ani po odjetí závodu)? Nedělají to pro sebe, ale pro fanoušky.

Závody v Podhradí měly dlouholetou tradici a jméno napříč celou republikou. Není nic neobvyklého potkat se s fanoušky v zahraničí, kteří znají tuto trať. Znám řadu příznivců motosportu, kteří se zde objevili poprvé právě na závodech a již léta zde jezdí na dovolenou, protože si toto místo oblíbili. Nelze ani pominout, že krom šíření pozitivního jména obce, také zde návštěvníci z řad účastníků i fanoušků utratí i nějakou korunu v místních podnicích. Místní podnikatelé určitě mohou využít příležitosti a prodat nějaké to zboží či nabídnout službu. Obec Radkov může tyto závody využít i ke své prezentaci, neboť závody navštěvuje stále více mediálních zástupců, což jim dává možnost zviditelnit se v pozitivním slova smyslu v tisku, na fotografiích či videu. Zákaz těchto závodů jim ovšem může rovněž přinést reklamu, byť si nejsem jistý, zda právě pozitivní.

Rád bych ještě podotknul, že motoristický sport není sportem zbohatlíků a snobů, lidí, co jezdí v autech pod vlivem drog a alkoholu a jediným výsledkem jejich činnosti je materiální škoda, zranění či usmrcení. Motorismu se věnují i docela obyčejní lidé, kteří své stroje stovky či tisíce hodin „piplali“ doma v garážích, protože si nemohou dovolit zakoupit drahou techniku. Vítkovský kopec přispěl k jezdecké výchově mnoha jezdců, jejich jména mají dnes zvuk v daleko prestižnějších soutěžích a osobně mohu potvrdit, že na Vítkov rádi vzpomínají a vracejí se zde. A není snad lepší, aby se mladí jezdci učili tímto způsobem na uzavřené trati, která je pořadatelsky zajištěná, než aby zkoušeli své jezdecké „umění“ v běžném provozu? Agresivity v provozu je více než dost. Ale závodníci nemají potřebu si něco dokazovat v civilních autech někde na křižovatce. Závody v Podhradí přilákaly řadu diváků z okolí, kteří využili možnosti návštěvy této akce a vzali i své děti. Příště však mohou vyrazit akorát tak do hospod a své děti nechat doma u tabletů a počítačů.

Dneska se zakázal motorismus v další lokalitě. Co přijde zítra? Zakazovat je jednodušší, než něco tvořit. Půjde-li ti takto dál, tak nám nezůstane nic, neboť žádný pořadatel se nebude v dalších letech pouštět do přípravy takto náročných akcí, když mu ji příslušná samospráva nakonec nepovolí. 

 

Smuteční jízda na rozloučenou

Rozloučení nejen s 25. ročníkem Mezinárodní Jízdy pravidelnosti historických vozidel do vrchu. 

16. května 2015

9:30 - 11:00 hod. - Prezentace smutečních hostů - náměstí Jana Zajíce Vítkov (okr. Opava) - GPS: 49°46'33.321"N, 17°45'6.222"E

11:00 hod. - START poslední jízdy Vítkov – Podhradí - Vikštejn – Dubová – Radkov – Melč - Radkov- Dubová - Vikštejn - Podhradí

13.00 hod. - oběd Podhradí, po obědě vyhlášeni vítězů - ceny jsou připraveny hodnotné- vyhrát můžete kdokoliv

START POVOLEN: všem moto i auto do r.v. 2015 s platnou RZ a pojistkou na rok 2015. STARTOVNÉ: 99 Kč

Vytisknout

Diskuze: Smuteční jízda na rozloučenou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Al Qassimi, Khalid - Patterson, Chris

Pokud Citroën zůstane, tak chce Ogiera, Latvalu, Mikkelsena nebo Neuvillea

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud