Estonská rallye přinesla jezdcům Peugeot Rally Academy zklamání

Radka Matthey, 23. července 2015, 13:20 Google+

Obě posádky Peugeot Rally Academy mají za sebou obtížný a neúspěšný víkend v Estonsku, i když se na start postavily s velkými ambicemi. Craig Breen a Scott Martin, kteří měli na dosah ruky pódiové umístění, byli nuceni odstoupit a Diogo Gago a Jorge Carvalho skončili na 7. místě juniorské kategorie, v níž zvítězil vůz Peugeot R2.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Estonia (EST)

Rally Estonia (EST) | foto: Peugeot ČR

Sdílejte článek

Estonská rallye se svými širokými a rychlými tratěmi vyžaduje dokonalou znalost terénu, ovšem ani Craig Breen (Peugeot 208 T16, účast v roce 2011) ani Diogo Gago (Peugeot 208 R2) mnoho zkušeností s tímto specifickým typem rallye neměli. Aby tým Peugeot Rally Academy tento nedostatek zkušeností vykompenzoval, zorganizoval před začátkem seznamovacích jízd testování. Craig Breen a Diogo Gago se tak mohli postavit na start s větší sebejistotou.

Craig Breen a Scott Martin, kteří při seznamovacích jízdách skončili na pátém místě, se rozhodli vyjet jako dvanáctí, aby využili zametené trati. Vůz 208 T16 č. 1 si však bohužel nechal utéct mnoho cenných vteřin kvůli špatnému brzdění. Craig a Scott se tak octli na 16. místě, načež se zvládli vyšplhat na konci první etapy až na 5. místo. Irský pilot si jako cíl stanovil třetí místo, které znamená cenné body v rámci šampionátu.

Druhý den vyrazil Craig Breen na trať pokropenou nočním deštěm s velkým odhodláním a přiblížil se k pódiovému umístění. Jeho vůz 208 T16 dělily od bronzu 3 vteřiny. Ve chvíli, kdy už chyběly do konce jen dvě rychlostní zkoušky, však musel Craig se Scottem závod vzdát kvůli problému s  tlakem oleje.

Nakonec dosáhl nejlepšího výsledku s vozem Peugeot 208 T16 v celkovém pořadí Timmu Korge. Estonský jezdec, kterého podpořila společnost Peugeot Baltic, skončil při svém prvním závodě v tomto automobilu na úctyhodném pátém místě.

Diogo Gogo a Jorge Carvalho s vozem Peugeot 208 R2 se účastnili závodu na této rychlé trati poprvé. Portugalská posádka Peugeot Rally Academy skončila na sedmém místě. Diogo tak byl spokojený, že mohl v  tomto specifickém terénu posbírat cenné zkušenosti. V juniorské kategorii zvítězil v jiném voze 208 R2 Lotyš Ralfs Sirtakis.

I když bylo zklamání při odjezdu z Estonska obrovské, Craig Breen a Scott Martin se už těší do České republiky, kde se na konci srpna bude konat Barum Czech Rally Zlín. Dosavadní lídři šampionátu se na start příštího závodu ERC postaví s pětibodovou ztrátou za Kajetanem Kajetanowiczem. Při tomto závodě budou moci počítat s Charlesem Martinem, vítězem 208 Rally Cup 2014, který se vrátí do týmu Peugeot Rally Academy ve voze 208 T16. Diogo Gago se při své poslední účasti v programu pokusí získat čestné místo ve FIA ERC Junior.

 

Reakce pilotů:

Craig Breen: „Celkově jsem zklamaný. Už podruhé po sobě jsem musel závod vzdát, a to není pro moji pozici v šampionátu dobré. Musíme zůstat pozitivní, protože je před námi ještě řada závodů a musíme se poprat o titul. Je to škoda, protože s celým týmem Peugeot Rally Academy jsme se na tento závod dobře připravovali. Estonské rallye jsem se účastnil teprve podruhé a nebylo snadné bojovat s jezdci, kteří tento typ trati dokonale znají. Je to o to horší, že se nám v průběhu závodu dařilo zlepšovat časy, což je důkaz dobré práce, kterou tým odvedl.“

Diogo Gago: „Bylo jasné, že mi s tímto závodem chybí zkušenost. Byl velmi rychlý a pro sebejistou jízdu v dobrém tempu byl nutný vynikající rozpis. Soupeři byli velmi rychlí a já jsem jim nestačil. Využili jsme tuto rallye pro otestování různých typů nastavení, takže jsem se nakonec cítil líp a mohl jsem jet rychleji. I když výsledek není nejlepší, získal jsem zkušenosti pro další závody.“

  

Pořadí ERC Estonsko:

  1. A.Lukyanuk (Mitsubishi Lancer Evo X) 1:32:25,4
  2. K. Kajetanowicz (Ford Fiesta R5) + 12,7
  3. R.Aus (Mitsubishi Lancer Evo X) + 1:07,0
  4. S.Plangi (Mitsubishi Lancer Evo X) + 2.06,9
  5. T.Korge (Peugeot 208T16) + 2:23.7…

 

Mistrovství FIA ERC:

  1. K.Kajetanowicz (Ford Fiesta R5): 133 bodů
  2. Craig Breen (Peugeot 208T16): 128 bodů
  3. A.Lukyanuk (Mitsubishi Lancer Evo X): 82 bodů
  4. R.Consani (Citroën DS3 R5): 55 bodů
  5. S.Plangi (Mitsubishi Lancer Evo X): 43 bodů…

 

Příští závod FIA ERC pro Peugeot Rally Academy: Barum Czech Rally Zlín: 28.–30. srpna

  • Craig Breen a Charles Martin: 208 T16
  • Diogo Gago: 208 R2
Vytisknout

Diskuze: Estonská rallye přinesla jezdcům Peugeot Rally Academy zklamání

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Béreš, Jozef

Vybavte se na Barum Czech Rally Zlín včas!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud