Circuit of Ireland chce do WRC, šanci má. Co musí splnit?

iM2, 8. dubna 2016, 15:55 Google+

Organizátoři Circuit of Ireland přiznali, že by se chtěli opět dostat do MS. Letošní vydání této soutěže se jede v rámci ERC, Irského asfaltového šampionátu a také britského šampionátu. Na startu se sešla silná konkurence 38 vozů R5/S2000, do soutěže odeslalo přihlášku 200 posádek, míst však bylo pouze 145.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
V roce 2009 Irsko dokonce zahajovalo šampionát. Zdejší rally má velkou tradici

V roce 2009 Irsko dokonce zahajovalo šampionát. Zdejší rally má velkou tradici | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Soutěž má podporu ze strany Discover Northern Ireland (Severoirská agentura pro podporu turismu), ale podle Bobby Willise, šéfa soutěže, má dokonce severoirský parlament zájem na tom, aby do Irska zavítalo MS. "Vždy jsme měli velmi dobré vztahy s vládou. Teď jsou ale ještě silnější než kdykoliv předtím," říká Willis.

"Lidé opravdu vnímají pozitiva, která tato soutěž Severnímu Irsku přináší. Nemluvíme zde pouze o 40 milionech lidí, kteří soutěž uvidí v televizi. Musíme vylepšit podporu, tu následně přeměnit do podpory, která nám zajistí, alespoň věřím, velmi silnou pozici jako kandidáta pro soutěž WRC.

Dostat WRC zpět na tento ostrov je snem každého člena z organizačního týmu. Byla by třešnička na dortu. S opravdu dobrým zajištěním pevně věřím tomu, že nejenom můžeme uspořádat soutěž WRC, ale že zároveň půjde o proklatě dobrou soutěž," slibuje šéf soutěže.

img-responsive

V roce 2007 prakticky právě v Irsku došlo na rozhodující moment sezony v boji mezi Loebem a Grönholmem | foto: Citroën Sport

I přes svůj název (irský okruh) se soutěž v posledních letech koná výhradně v severní části ostrova - to by se také mělo změnit: "Překročit hranice do Irska je zcela možné. Myslím, že nad tím musíme v budoucnu uvažovat. Nevylučuji nic, co se týká této soutěže. Co je ale velmi důležité, je obdržet podporu přímo od vlády."

Poprvé se tato soutěž jela už v roce 1931. Jde tedy o třetí nejstarší rally světa. Zdejší organizátoři neustále udržují vztah s lidmi z WRC. Problémem Irska by však mohlo být, že je v MS Rally Wales GB a FIA nechce, aby se v jednom státu jely dvě soutěže.

Vysoce postavený zdroj z WRC však 'Autosportu' řekl: "Pokud by Irsko přišlo s podnikem, který by se jel po celém ostrově a měli dlouhodobou vládní podporu, stejně jako je tomu třeba ve Walesu, pak jsem si jistý, že by bylo velmi těžké tuto soutěž ignorovat. Jasně, zdejší [automobilový] trh není moc velký, navíc jde o další soutěž v Evropě, ale podívejte se na tu historii a dědictví! Na tyto věci náš náš prezident slyší."

img-responsive

Zdejší tratě mají rychlý charakter a nabízejí spoustu skoků | foto: Subaru WRT

Letošní ročník soutěže má centrum ve městě Lisburn v Severním Irsku. Na ostrově v Irsku se naposledy v rámci MS jelo v roce 2007 a 2009. Tehdy obě soutěže vyhrál Sébastien Loeb, centrum soutěže však bylo v Irsku. 

Vytisknout

Diskuze: Circuit of Ireland chce do WRC, šanci má. Co musí splnit?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Eger (HUN)

Úspešný štart sezóny Igora Drotára

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud