Loeb: "Rallycross nikdy WRC nenahradí". Pro Ogiera má pochopení

iM2, 15. května 2016, 00:05 Google+

Legenda WRC má letos v plánu kompletní šampionát MS v rallycrossu. Ten jej sice fascinuje, ale jako hrozbu pro WRC jej rozhodně nevnímá. Podle něj jsou v ohrožení spíše okruhové série.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sébastien Loeb spojil svoje síly s Peugeotem, napřed na Dakaru a teď v rallycrossu

Sébastien Loeb spojil svoje síly s Peugeotem, napřed na Dakaru a teď v rallycrossu | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Sébastien Loeb si postupně zvyká na MS v rallycrossu. Zájem o jeho osobu je samozřejmě enormní. "WRC a MS v rallycrossu nelze vůbec srovnávat. Ačkoliv se ve jménu obou [sérií] vyskytuje 'rally', tak to už dlouho není to stejné. Naopak, rallycross je více závoděním na okruhu a kompletně odlišným sportovním odvětvím. Už proto nikdy nenahradí MS v rally," začal Seb Loeb.

Kratší a akcí nabité závody rallycrossu jsou mezi fanoušky motorismu stále populárnější. I Loebovi se líbí nadšení diváků. "Formát sedí a je použitelný pro TV. Navíc si myslím, že jsme na Hockenheimu nabídli dobrou show. To by o sobě nemohla tento víkend říct každá závodní série." Pro Loeba se na německém Hockenheimringu jednalo o druhý závod MS v rallycrossu. Bral zde desátou příčku. 

Francouz ale ví, kde jsou jeho slabiny. "Celkově vzato mi chybí ještě nějaká rychlost. Se dvěma opravdovými testy a dvěma závodními víkendy stojím teprve na začátku. Můj Peugeot už se chová dobře. Myslím, že bychom mohli ještě posílit v oblasti trakce, na druhou stranu na setupu jsme už docela daleko. Také v oblasti jednotlivých pneumatik už se toho nemůžeme moc naučit," pokračuje 42letý rallyový rekordman. 

img-responsive

Loebovi to s Elenou v lednu v Jižní Americe docela šlo. V rallycrossu se Francouz zatím rozkoukává | foto: Red Bull

Ze svého působení v rally ale může využít několika věcí. "Co mi, jako rallyovému jezdci, pomáhá, je pocit jízdy za stabilních podmínek. Navíc si myslím, že mi rallyové ježdění pomáhá spíše na asfaltových pasážích, například při brždění a najíždění do zatáček, než na šotolinových úsecích. Tam jsou mladí draví kluci rovnocennější. Důležitý je ale pro dobrý výsledek v rallycrossu start. Už v MS cestovních vozů jsem na tom hodně pracoval. Zde je to ale ještě více rozhodující.

Je ale také hodně faktorů, jako například startovní pozice, které člověk nemůže ovlivnit. Když dostanete jako já na Hockenheimu nalosovanou vnější startovní pozici, tak je pak těžké mít v první zatáčce svůj nos vepředu," říká Loeb.

img-responsive

Pro nářky Ogiera ohledně startovní pozice má Loeb pochopení | foto: Volkswagen Motorsport

Co se startovní pozice týče, tak o tomto tématu v posledních měsících také hodně často mluví Sébastien Ogier ve WRC. Loeb má pro svého krajana pochopení, když vnímá současné řešení jako neférové. Pokud by to mělo být dle rekordmana WRC, tak by byla nejférovějším řešením v rally kvalifikace, na které by si jezdci vyjeli pozice. "Ale to lidé nechtěli už za mě," dodává rozesmátý Loeb.

Vytisknout

Diskuze: Loeb: "Rallycross nikdy WRC nenahradí". Pro Ogiera má pochopení

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Paddon v Argentině získal svoje první vítězství ve WRC a Hyundai mu nadále věří

Hyundai sází na Paddona i pro Itálii

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud