Malcolm Wilson: Ogier je desetinu na kilometr rychlejší než ostatní, Loeb byl to samé

iM2, 11. února 2016, 23:13 Google+

Boss M-Sportu, Malcolm Wilson, řekl, že by se světový šampionát v rally už nikdy nemusel vrátit do dob své největší slávy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wilson se vyjádřil k situaci ve WRC

Wilson se vyjádřil k situaci ve WRC | foto: M-Sport/McKlein

Sdílejte článek

Šampionát WRC v poslední době bojuje o svoje místo na výsluní, poslední dobou mu navíc roste konkurence v podobě vzrůstající obliby rallycrossu. Jde především o byznys a nejedná se o zrovna malé částky. Šéf M-Sportu, Malcolm Wilson, řekl, že se stále snaží pochopit problémy trápení světového šampionátu. 

Pokud někdo z dvojice Mads Ostberg a Eric Camilli, kteří letos hájí barvy britského týmu z Cumbrie, získá body ve Švédsku a pak i v Mexiku, jednalo by se už o 199. a 200. zisk bodů v řadě. Tato série začala už v Monte Carlu 2002! Věrný rallyový sportovec, který v loňské sezoně navíc rozšířil oblast zájmu M-Sportu také do GT závodů s továrním týmem Bentley, mluvil s redaktory serveru Speedcafe.com při 12 hodinovce v australském Bathurstu, kde Bentley Continental GT3 posádky Guy Smith, Matt Bell a Steven Kane získal třetí místo.

"Musím připustit, že je ve WRC momentálně něco, co není úplně správné. Pracuji na tom, abych zjistil, co to je. Snažím se vstřebat všechny ty komentáře. Myslím, že musíme akceptovat, že rallysport se už nikdy nevrátí tam, kde jsme si všichni mysleli, že je. Když byste šli trochu zpátky do této éry do doby, kdy byla rally opravdu silná, tak výrobci neinvestovali do jiných oblastí sportu," začal v rozhovoru pro Speedcafe.com Malcolm Wilson.

img-responsive

Problémem je, že výrobci aut začali investovat do jiných sportů než do motorsportu. Příkladem je Ford | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

"Ford nebyl ve fotbale, Volvo nebylo v Ocean Race a Nissan je teď zainteresován v Champions League. Rally byla silná v době, kdy výrobci nesponzorovali kromě automobilového průmyslu nic jiného. Myslím, že je to velký důvod, proč rally trochu odpadla z radaru."

Dle Wilsona rally nepomohla ani dekádu trvající dominance Citroënu a Sébastiena Loeba a teď už tři roky trvající nadvláda Sébastiena Ogiera a Volkswagenu. "Pokud se Ogierovi nic nestane, tak vyhraje letošní šampionát," říká Wilson. Pokud by tomu tak opravdu bylo, jednalo by se o čtvrté vítězství Ogiera v řadě. "Je [Ogier] o desetinu vteřiny na kilometr rychlejší než všichni ostatní. A Loeb byl to samé."

"Když se podíváte zpět: Tommi Mäkinen, Colin McRae, Carlos Sainz, Juha Kankkunen, ti všichni bojovali. Nikdy jste opravdu nevěděli, kdo vyhraje. Samozřejmě, auta jsou teď o hodně spolehlivější. Jezdci přišli na to, že nejrychlejší je jet čistě a uspořádaně," říká Wilson, na jehož tým příští rok čeká 20. sezona v řadě ve WRC. 

img-responsive

Ogier je o desetinu vteřiny na kilometr rychlejší než ostatní, stejně jako Loeb | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Jak ale pozvednout celosvětové vnímání rallysportu? "Je to proto, že výrobci rozdrobují veškerý svůj marketing a nedávají ho 100% do WRC? Myslím, že je to jedním z aspektů. Není to všechno, ale nemám [jinou] odpověď. Souhlasím s tím, že stále pořebujeme něco udělat, ale pořád se jedná o neuvěřitelný sport."

Ve WRC se chystají velké změny pravidel od roku 2017, po kterých budou mít auta vyšší výkon motorů a budou vypadat agresivněji. "Auta budou jednoznačně vypadat agresivněji, budou vypadat mnohem více sexy a budou přitažlivější pro mladší generaci. Opravdu věřím, že to, co děláme a co dělají ostatní týmy, bude mít odezvu. S [aktuálními] silničními vozy někoho následujete a říkáte si, je to Hyundai nebo BMW? To se přeneslo, protože jsme v oblasti karoserie limitováni."

"[Teď] je tu trochu větší oprávnění být kreativnější. Když se podíváte na veškeré to pokrytí, které WRC má, a řeknete, že rallycross je populární, tak každý magazín, který vezmete, tak v něm bude něco málo o rallycrossu, ale vždycky je tam o hodně více o rally. Když se podíváte na Sébastiena Loeba jako příklad, tak v dobách, kdy byl ve WRC, tak v každém magazínu, který jste si vzal o něm něco bylo. Sébastien Loeb ve World Touring Cars, kde to vidíte? Takže rally tu stále je, ale máte pravdu, něco tu chybí."

Vytisknout

Diskuze: Malcolm Wilson: Ogier je desetinu na kilometr rychlejší než ostatní, Loeb byl to samé

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Sníh je na zkouškách v Norsku, ve Švédsku je to horší

Jezdci dostávají pro Rally Sweden další 4 pneumatiky navíc

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud