Klatovy hlásí návrat do dubnového termínu

Jan Dušek, 9. března 2015, 16:41 Google+

Letos se příznivci rychlých kol na Klatovsku dočkají svého motoristického svátku o pár týdnů dříve než v minulém roce. Jubilejní 50. Rallye Šumava Klatovy i sesterská 24. Historic Vltava Rallye se budou konat v tradičním čase, vše důležité se odehraje 23.-25. dubna 2015. Veškeré informace o soutěžích se postupně budou objevovat také na klubových stránkách www.pamk.cz a na stránkách vyhrazených těmto soutěžím.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally šumava

rally šumava | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Velké jubileum letos oslaví Rallye Šumava Klatovy. Nejstarší domácí soutěž pojede již svůj 50. ročník a organizátoři vkládají velké úsilí do snahy o jeho úspěch. V letošním roce však nastaly nečekané potíže s rychlostními zkouškami, a to veškeré přípravy zpomalilo. V tuto chvíli však již je trať jasná, takže už nezbývá, než se začít na poslední dubnový víkend pořádně těšit. Napomoci kvalitnímu sportovnímu zážitku by měly i změny v Mistrovství České republiky, jehož je populární „Šumava“ již desítky let tradiční součástí. Tyto změny umožňují start mnohem širšímu spektru vozů než v minulosti, k vidění by tak v Klatovech po letech měly být třeba i legendární speciály WRC, jejichž piloti budou chtít znepříjemnit obhajobu vítězství několikanásobnému mistrovi republiky Václavovi Pechovi, který nebude na startu ani tentokrát chybět. Klatovští ale své letošní jubileum oslaví i za přítomnosti dalších legend. Jednak hodlají přizvat na návštěvu bývalé vítěze nejstarší domácí soutěže, jednak nově vypsali Rallye Šumava Legend, při které se krásné staré vozy budou prohánět přímo po slavných tratích. 

Nedílnou součástí sportovního víkendu bude ale samozřejmě opět také 24. Historic Vltava Rallye. Ta je vyhrazena starším vozům, jejichž posádky mají zájem nejen o radostné svezení, ale také o sportovní zápolení a mistrovské body. Do Klatov se i tentokrát sjedou závodníci z celé Evropy, aby se na náročných tratích v podhůří Šumavy utkali při třetím podniku letošního evropského šampionátu rallye historických vozidel. Účast na 24. Historic Vltava Rallye by tentokrát měla být kvalitnější než loni, kdy ji nepříjemně ovlivnily termínové kolize a (letos již neexistující) koeficienty. I přes tyto nepříznivé faktory byl v minulém roce na rychlostních zkouškách k vidění velmi kvalitní sportovní boj, sváděný kromě posádek ME také závodníky domácího šampionátu v čele s rychlým Jiřím Kalistou. Ten byl dokonce rychlejší než vítěz evropského hodnocení Švéd Myrsell, což by mohlo být pro všechny Seveřany velkou výzvou – i v letošním roce totiž pojedou posádky ze Skandinávie také svůj pohár, který na klatovský start tradičně přivádí mnoho zajímavých jezdců a jejich strojů. 

Jak vidno, poslední dubnový víkend bude na Klatovsku opravdu velmi pestrý a pro organizaci velmi náročný. To ostatně potvrzuje i ředitel obou soutěží Jiří Valenta: „Dobře víme, že nás nečeká nic snadného. Letos je vše pro nás ještě složitější už tím, že bychom rádi jubileum ´Šumavy´ oslavili opravdu důstojně. Navíc jsme se zejména na Strakonicku setkali s nepochopením některých místních obyvatel a zastupitelů, což nám dost zkomplikovalo sestavení tratí. Nakonec jsme byli nuceni plánovaný model trochu pozměnit, pro jezdce jsou proto připraveny některé odlišné úseky než v minulosti. Vimperskou etapu nicméně opět pojedeme v sobotu, na pátek jsou i tentokrát připraveny úseky v okolí Klatov. Celou soutěž zahajuje tradiční Klatovský okruh, také pro něj jsme ale připravili velkou změnu. Rallye Šumava pojede svůj padesátý ročník a my se rozhodli, že je to ideální příležitost pro trochu nečekaný tah. Jaký? Okruh letos pojede v opačném směru, což se doteď v rámci ´Šumavy´ ještě nezkoušelo. Věříme, že diváky i jezdce tato změna zaujme,“ uzavírá Jiří Valenta. 

Vytisknout

Diskuze: Klatovy hlásí návrat do dubnového termínu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Latvala, Jari-Matti - Anttila, Miikka

Latvala už se pomalu loučí s vidinou titulu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud