Prvenství na Vltavě obhájil Jensen, Šumavě kraluje Pech

Karel Špaček, 21. dubna 2013, 09:33 Google+

Ani závěr 22. Historic Vltava Rallye ani 48. Rallye Šumava Klatovy nic zásadního nezměnil na výsledcích, a tak se z prvenství v letošních klatovských soutěžích radují Valter Christian Jensen a Erik Pedersen (Lancia Rally 037) a také Václav Pech s Petrem Uhlem (Mini John Cooper Works Super 2000). Informace o obou podnicích postupně přibývají na stránkách www.rallyesumava.cz a www.vltavarallye.cz .

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally šumava

rally šumava | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Náročné povětrnostní podmínky a zajímavý průběh – to jsou společné jmenovatele pro obě letošní klatovské soutěže. V 22. Historic Vltava Rallye sice norský jezdec Jensen obhájil prvenství systémem start – cíl, drtivý finiš však k němu jeho italského soupeře „Pedra“ přiblížil na rozdíl pouhých 29 sekund. S třetí příčkou za dvěma lanciemi se musel spokojit Němec Werner (Audi Quattro), boj o čtvrtou příčku mezi piloty vozů Porsche, Rakušanem Wagnerem a Švédem Myrsellem, skončil na poslední zkoušce odstoupením druhého jmenovaného. V závěru soutěže vyřadily technické problémy i některé domácí piloty rychlých historických vozů, jmenujme například Jiřího Kalistu, Martina Knížka či Jana Krejču. V domácím šampionátu tak mohlo slavit trio Jiřích, kteří obsadili stupně vítězů v pořadí Navrátil, Petrášek, Káňa. V absolutní klasifikaci jim patřily skvělé pozice na šesté až osmé příčce.

Bitva o vítězství v 48. Rallye Šumava Klatovy byla ještě dramatičtější než mezi historickými vozy. Václav Pech do poslední chvíle odolával útoku Jaromíra Tarabuse a když na poslední rychlostní zkoušce celé soutěže byl moravský jezdec rychlejší o devět sekund, zmenšil se výsledný Pechův náskok na necelé čtyři vteřiny. I to však stačilo k tomu, aby se mohl radovat Plzeňan, a to nejen z vítězství na nejstarší domácí soutěži, ale také z posunu do čela letošního Mezinárodního mistrovství ČR v rally. Třetí příčku uhájil bez potíží Odložilík před Jelínkem, pátá příčka v cíli patří Vojtěchu Štajfovi, jenž s vozem Subaru Impreza zvítězil ve třídě 3. Mezi vozy s poháněnou jednou nápravou se radoval z vítězství Josef Peták (Renault Clio R3), druhý byl nakonec Jan Černý (Peugeot 208 R2), který ve finiši zdolal Egona Smékala (Citroën DS3 R3T). Smolaři této kategorie byli Emil Triner a Václav Dunovský, které v samotném závěru zklamala technika. Do cíle přesto dojelo celkem 29 soudobých vozů, tedy o šest více než loni.

„My jsme loni byli na klatovské soutěži v roli diváků, ale velice se nám tu zalíbilo a proto jsme v tomto roce přivezli z Finska i náš veliký Opel Rekord Coupé. Sice jsme s ním letos soutěž nemohli dokončit, neboť převodovka našeho vozu nevydržela náročnost zdejších tratí, ale pokud to půjde, rádi přijedeme zas,“ usmíval se po soutěži jeden ze severských hostů na šumavských tratích, sympatický Juhani Pelkonen. Jezdci se s ním většinou v názoru shodovali, v cíli mohli být spokojeni ale i organizátoři – téměř vše se vydařilo a obě soutěže se obešly bez zranění.

Vytisknout

Diskuze: Prvenství na Vltavě obhájil Jensen, Šumavě kraluje Pech

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier: Je ještě příliš brzy na spekulace

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud