Týmy WRC se shodují: Čína ano, ale za určitých podmínek

iM2, 13. května 2013, 16:01 Google+

Zdá se, že bychom se mohli dočkat návratu soutěže v Číně do kalendáře MS v automobilových soutěžích už příští rok. Týmy z MS však mají jisté obavy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mikkelsen, Andreas

Mikkelsen, Andreas | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

O kalendáři WRC na příští rok se bude jednat na zasedání FIA 24. května, definitivní schválení by mohlo přijít o měsíc později. Dobře by se mohlo stát, že se do kalendáře vrátí podnik v Číně. Na tamějších tratích se naposledy jelo v roce 1999 a vítězství si připsal Didier Auriol s Toyotou Corollou WRC.

Na otázku, jaká je šance, že se soutěž v Číně stane součástí šampionátu WRC pro rok 2014, manažerka WRC, Michele Mouton, odpověděla: "Pracujeme na tom pro příští sezonu." Šéf Citroënu, Yves Matton, prohlásil, že Čína stejně jako další země BRIC (hospodářské uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky) jsou pro WRC přitažlivé, musí však nabídnout určitou hodnotu.

"Zabere nám tři dny, než kamiony z letiště dojedeme do centra soutěže. To bude hodně drahé. Nechceme tam [do Číny] jet za každou cenu a utratit všechny naše peníze za soutěže uprostřed ničeho. Mít centrum soutěže v malém městě, které nám zajistí potřebnou propagaci, je OK. Ale být ve větším městě by bylo ještě lepší."

Šéf Volkswagenu, Jost Capito, má názor v zásadě stejný: "Pokud chceme soutěže v Číně a dalších podobných zemích, tak si musíme dát pozor, aby tyto soutěže dosahovaly standardů soutěže WRC a to zatím nevidím. Neměli bychom jet do Číny za každou cenu. Pokud soutěž není na úrovni ostatních podniků WRC, pak tam nejezděme.

Na tomto kalendáři není nic až tak špatného. Jasně, potřebujeme pár dalších soutěží mimo Evropu, ale ty musí být na dobré úrovni. Jinak potáhnou celý šampionát směrem dolu. Pokud pojedeme do nové země, kde soutěž nebude na patřičné úrovni zajištěna, tak to spíše znehodnotí šampionát. Lidé se na to pak podívají v televizi a řeknou si 'co je to za ho*** (anglický výraz shit)'."

Mouton oponuje tím, že komise WRC by nedovolila, aby do šampionátu WRC byla přijata podstandardní soutěž: "Pokud přidáme do kalendáře nějakou soutěž, tak věříme, že má odpovídající infrastrukturu. Jinak bychom ji nepřijali."

Vytisknout

Diskuze: Týmy WRC se shodují: Čína ano, ale za určitých podmínek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

sarrazin, stéphane

Sarrazin před startem s Mini na Korzice: Chci navázat na vítězství Sorda z…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud