Subaru WRT hodnotí první etapu Rally GB

Tomáš Urban, 1. prosince 2007, 22:45 Google+

Jezdci týmu Subaru WRT bojují s příšernými podmínkami na Wales Rally Great Britain. Petter Solberg měl v první RZ dne vellkou krizovku, ale bez problémů pokračuje. Xevi Pons a Chris Atkinson obrovské problémy s mlžením čelního skla.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Atkinson, Chris

Atkinson, Chris | foto: Subaru WRT

Sdílejte článek

V první etapě se jedou dvakrát tři RZ, které startují nedaleko servisní zóny. Déšť se objevil už během po čtvrteční noci při ceremoniálním startu v Cardifu.
 
Na severovýchodě od města Swansea jsou situovány tři šotolinové rychlostní zkoušky, které jsou v horách Brecon a Merthyr Tydfil. První etapa je nejdelší, obsahovala 141 ostrých kilometrů. Počasí komplikuje posádkám už od startu první RZ, jelikož na první etapu naplánovalo ve vyšších polohách mlhu a teploty okolo devíti stupňů nad nulou. Velmi hustý déšť komplikoval průjezd RZ 4. Po této RZ odstoupili Lindholm (Suzuki SX4 WRC, Solberg H. a Jarri Matti Latvala (oba FORD Focus WRC).

Po prvním dnu posledního podniku sezóny 2007 FIA World Rally Championship  Petter Solberg a jeho Velšský spolujezdec Phil Mills skončili, po problémech způsobených hrozným počasím na čtvrtém místě. Všechny tři vozy Subaru WRT skončily v top devět.

Velšské zimní počasí připravilo velmi těžké podmínky. Mlha způsobovala velmi omezený výhled. Často byla viditelnost pouze okolo deseti metrů. Do mlhy se ještě v odpolední části přidal velmi hustý déšť. Toto způsobilo, že povrch RZ se stal velmi nepředvídatelným. Blátivé cesty v hornatině Brecon Beacons zmizely pod potoky vody a staly se nejtěžšími v sezóně.

Petter Solberg a Phil Mills měli obrovské štěstí už na RZ 1. Po průjezdu rychlé pravé zatáčky, na šestý rychlostní stupeň, provedli hodiny, které skončily pouze časovou ztrátou. Mohly skončit i výletem do nedalekého lesa.
Jako jedněm z mála v týmu SWRT se jim vyhnul problém s mlžením čelního skla. Na poslední RZ se jim povedlo posunou z pátého místa na čtvrté.

Chris Atkinson, oslavil osmadvacáté narozeniny, a jeho spolujezdec Stéphane Prevot odjeli první dvě RZ bez problémů. Pouze jezdec reklamoval neklidné chování vozu při rychlosti na šestý rychlostní stupeň. Po prvních třech RZ byl podvozek upraven. Bohužel v páté a šesté RZ  řešil problémy s mlžením čelního skla. Tímto ztratili zhruba dvě minuty a klesli na sedmé místo.

Xevi Pons a Xavier Amigo reklamovali po prvních dvou RZ problémy s řízením. V servisu bylo preventivně vyměněno. Jediným problémem v odpoledních RZ bylo počasí.Které zapříčinilo také  mlžení čelní skla, ale neznamenalo to větší časovou ztrátu. Etapu končili na devátém místě.

Vedoucí týmu Subaru WRT Richard Tailor k tomu říká: „Všechny naše posádky odstartovaly podle předpokladů. Během dne se držely plánovaných pozic. Každý jezdec bojoval s povětrnostními podmínkami. Nelépe je zvládl Petter, potěšující je, že i ostatní dvě auta jsou v top deset,“.

Petter Solberg komentuje první etapu takto: „Nezažil jsem nikdy na Rally GB takové podmínky, které zažíváme dnes. Dnes to bylo velmi, velmi stresující a velmi těžké. Povrch byl obrovsky klouzavý. Je skvělé být čtvrtý, ale doufám, že se dokážu posunout na třetí místo. Uděláme vše pro vylepšení naší pozice, a uvidíme zítra, jak to půjde. Je to hodně těžký a dlouhý závod a snad dosáhneme na bednu,“.

Chris Atkinson hodnotí první etapu: „Bojovali jsme nejen s rychlostními zkouška mi a časem, ale hlavně s mlžícím se čelním sklem v posledních dvou RZ. Vůbec jsem neviděl na cestu. Musel jsem jet vykloněný. Poslední RZ jsem otevřel naplno boční okno, ale všechno bláto šlo do auta. Podmínky byly naprosto hrozné, déšť a plno mlhy a velmi špatná viditelnost. Maximálně se šlo spolehnout na auto. Bylo vidět, že podmínky působily problém ne jednomu autu,".

První etapu komentoval i Xevi Pons: „Velmi se nám mlžilo čelní sklo. Bylo to poslední tři RZ. Vůbec nic jsem neviděl.Bylo to hrozné. Já zažívám tyto podmínky úplně poprvé. Bylo to hrozně těžké, jsem velmi rád, že první etapu máme za sebou. A co je důležité, mohli jsme být daleko lepší, nebýt těch problémů. Uvidíme zítra,“.


Zítra posádky pokračují druhou etapou. 
Vytisknout

Diskuze: Subaru WRT hodnotí první etapu Rally GB

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Sordo, Dani

Sobota z pohledu týmů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud