Pěkné svezení na uklouzané Rally Jeseníky

Tomáš Urban, 13. října 2008, 09:13 Google+

Královéhradecká posádka Jakub Urban – Jirka Švec startovala na dalším podniku MČR ve sprintrally, kterým byla AZ pneu Rally Jeseníky ve Šternberku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Urban, Jakub - Švec, Jiří

Urban, Jakub - Švec, Jiří | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Ve třídě N1 se tentokrát sešla konkurence tří posádek. Nízký počet nejmenších enek je bohužel typickým jevem této sezony a určitě nejen Jakub s Jirkou by si přáli, aby se jejich pole do budoucna rozrostlo. „Počet aut v naší třídě se dá letos pravidelně spočítat na prstech jedné ruky, což samo o sobě něco vypovídá o finanční přístupnosti zavodění v MČR pro posádky menších aut. Byli jsme proto rádi, že se kromě Michala Kravce na poslední chvíli přihlásil i Radim Ušela, přestože mi v Pačejově říkal, že pokud pojedeme my, tak startovat nebude, protože mu prý nenosíme štěstí Na Kopné ani v Pelhřimově, kde jsme rovněž startovali, totiž nedorazil do cíle,“ komentuje situaci ve třídě spolujezdec Jirka Švec.

  Soutěžní posádky přivítalo v okolí Šternberku chladné a deštivé podzimní počasí, které slibovalo učinit zdolání náročné technické tratě ještě obtížnějším. Ve vlhkém sobotním ránu bylo po krátké poradě s Jakubovým otcem Pavlem rozhodnuto o obutí „mokrých“ pneumatik, což se od prvních kilometrů ukázalo jako nanejvýš správná volba. První zkouška byla po havárii jedné z posádek zrušena, na dalších vložkách se však již závodilo. Technické zkoušky Jakubovi s Jirkou tradičně sedí, což bylo vidět i při pohledu na stopky. Zeptali jsme se proto Jakuba, zda věděli, že mají po dvou absolvovaných RZ na čele třídy již téměř čtyřicetivteřinový náskok? „Ano, od Čendy (tátovy spolujezdkyně) jsme se dozvídali o našem náskoku, ale moc jsme tomu nevěřili, dokud jsme neměli v ruce výsledky černé na bílém.“



I do druhé sekce vyrazila posádka s cílem jet rychle a jízdu na uklouzaných tratích si především pořádně užít. V tomto ohledu se klukům obzvláště líbila pátá rychlostní zkouška, přestože před jejím cílem udělali defekt levého předního kola. V následující zkoušce pak přišla velká krizová situace, kterou popisuje Jakub: „V prvním průjezdu jsme si všude dělali poznámky, jak to vypadá, takže jsme do druhého průjezdu touto zkouškou vstoupili s nasazením a myslím, že jsme jeli velmi rychle. V jedné „levé šest táhlé bláto“ však bylo bláta mnohonásobně víc než předtím a krizovka byla na světě. Jeli jsme bokem na pořádný strom, v jednu chvíli mi bleskl hlavou obraz, jak auto stojí nabořené v dílně a nehodlal jsem dovolit, aby to tak opravdu skončilo. Naštěstí se polo opravdu chytlo a dokázalo nás z toho vytáhnout. Z dalších fotek na internetu je vidět, že jsme v problémech nebyli zdaleka sami.“



  S krizovou situací v paměti a vědomím dostatečného náskoku slevila posádka v poslední sekci z tempa a zaměřila se především na úspěšné dokončení soutěže. Po projetí závěrečné zkoušky se zdálo, že tomuto cíli už nestojí nic v cestě.  Skutečnost však byla jiná a nečekané problémy postihly Jakuba s Jirkou při vjezdu do posledního servisu. „Ano, po poslední RZ následoval servis. Když jsme do něj z hlavní silnice odbočovali, něco se stalo a přestala vypínat spojka. Nakonec se nám podařilo ještě dojet ze servisu na rampu a do UP. Byly to ale pěkné nervy. Když jsme v dílně vyndali převodovku, ukázalo se, že na vině je prasklý nýt na lamele, takže se „rozšklebila“ a perka málem vypadla ven. Bylo to opravdu na poslední chvíli, dobře to dopadlo, ale nová lamela není zrovna laciná záležitost,“ přibližuje trable posádky i jejich příčinu Jakub.



Díky pěknému výkonu na trati a potřebnému štěstí v závěru si Jakub s Jirkou dojeli v Jeseníkách pro první příčku ve třídě N1 a 54. místo celkově. „Tratě byly perfektní, byli jsme nadšení!! Bláto je na mokru samozřejmostí, takže jsem Jirkovi v prvním průjezdu skoro v každé zatáčce říkal jen „bláto… hodně“, jinak opravdu moc pěkná soutěž,“ uzavírá ohlédnutí za osmým podnikem devítidílného kalendáře rallysprintů Jakub.

Ani na závěrečné sprintrally kalendáře, Würth Partr Rally Vsetín, která se uskuteční 24. – 25. října, nebude posádka Královéhradeckého rally klubu chybět. „Táta už poslal přihlášky, pojedeme se třemi auty. My, táta s Čendou a mladý Gejša (Luboš Gešvinder), který pojede Pohár mládeže s mojí loňskou felicií. Táta si nemůže místní RZ vynachválit, tak se už moc těšíme,“ přibližuje nejbližší plány Jakub.

Na závěr je třeba poděkovat všem partnerům, kteří naši posádku podporují. Jsou jimi firmy Filtr Zeos s.r.o., Monts s.r.o., Kovolak Profi s.r.o., Autoopravna Zákoutský a Vitamín – velkoobchod elektro. A také Rallyzone.cz
Vytisknout

Diskuze: Pěkné svezení na uklouzané Rally Jeseníky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Monte Carlo

Loeb letošním asfaltovým králem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud