PSA vládne světu soutěžních pneumatik

Josef Janoušek, 13. září 2009, 18:40 Google+

Francouzký koncern PSA pod jehož křídla spadají automobilky Peugeot a Citroën hýbe světem soutěžního sportu. Ptáte se proč? Některá rozhodnutí, kterých jsme v poslední době byli svědky, se týkala převážně Citroënu nebo Peugeotu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vouilloz, Nicolas - Klinger, Nicolas

Vouilloz, Nicolas - Klinger, Nicolas | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V živé paměti máme všichni poslední soutěž mistrovství světa v Austrálii, kde byli všichni jezdci s Citroëny C4 WRC penalizováni za použití nehomologovaných ramen stabilizátoru. Tato, vedením Citroën Racing prezentovaná administrativní chyba byla oceněna „jen“ jednou minutou penalizace.

Za podobný prohřešek, za nehomologované přední brzdové kotouče byl Martin Prokop bez milosti vyloučen z rally Argentina. Je to tím, že sídlo mezinárodní automobilové federace je v Paříži? Na to si musí každý odpovědět sám. Ale že obě značky dělají pro úspěch maximum, v tom mě utvrdil další podnik Intercontinental Rally Challenge odehrávající ve Španělsku.

Vítězem a dle mého soudu naprosto zaslouženým se stal Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000. Za celou soutěž neudělal jedinou chybu a vyhrál o „parník“ nad ostatními. Říkáte si, že ostatní byli postiženi defekty (všichni tři jezdci Kronos Racing s Peugeoty 207 S2000), ale proč tomu tak bylo? Jedou na hraně svých možností a možností vozu? Zřejmě ano. Nechci nijak snižovat jejich um a určitě ne um Krise Meekeho, ale ze sportovního hlediska se mě zdá rozhodnutí o „taktické“  penalizaci Vouiloze, jako znevážení výkonů jezdců a znehodnocení výsledků.

Proč nepustil  Juho Hänninen Jana Kopeckého na první místo v Rusku? Pokud by finský pilot Kopeckého „takticky“ pustil před sebe, měl by český pilot v této chvíli na kontě tři vítězství, byl by před Meekem a měl by i psychologickou výhodu před dalším podnikem, říjnovým San Remem. Je to snad znamení, že „frantíci“ neumějí prohrávat a nehrají fair play? Na to si opět odpovězte každý dle své úvahy.

Asi opravdu žiju někde v „oblacích“ a předpokládal jsem, že závěr letošní sezony bude jedním z nejdramatičtějších za poslední léta, jak ve WRC tak v IRC a že se bude rozhodovat jen a jen na tratích rychlostních zkoušek. Bohužel jsem se šíleně mýlil a ani nechci domýšlet, čeho se můžeme dočkat v závěrečných dvou podnicích WRC a tří IRC.

Vytisknout

Diskuze: PSA vládne světu soutěžních pneumatik

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Úmrtí

Tragédie při Rally Larvik

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud