Aleš Loprais vítězí ve čtvrté etapě Silk Way Rally!

Jiří Vintr, 11. července 2012, 20:22 Google+

Aleš Loprais vyhrál 4. etapu Silk Way Rally po mohutném závěru, v němž přespurtoval oba domácí Kamazy, navzdory postupující chřipce a dehydrataci. Skvělý výkon podal i Peter Versluis.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loprais Team

Loprais Team | foto: www.loprais.cz

Sdílejte článek

Zdálo by se, že šlo o etapu snů, těch vítězných už Aleš Loprais na svém kontě pár má. Ve skutečnosti vůbec nešlo o etapu bezproblémovou. Po mohutných deštích v okolí Elisty byla speciálka bohužel zkrácena na 381 kilometrů. Na prvním kontrolním bodu Aleš figuroval až čtvrtý. Výborně si vedl Ajrat Mardějev, který byl v tu chvíli před Alešem už o 15 minut, na druhém místě Nikolajev, vedoucí muž celkové klasifikace, o deset. Ve druhé části Aleš mohutně zatáhl, na Nikolajeva v ní najel plných 15 minut a vyhrál etapu s náskokem 4:06 minuty! Ajratu Mardějevovi závěrečná pasáž nevyšla, do cíle dojel až 35 minut za Alešem.
 
Byla to tedy ideální etapa? Ani náhodou: "Byla to dneska jedna z nejhorších etap v životě. Chvíli po startu se mě opět zmocnila chřipka, která se projevovala už včera. Dnes to ovšem vygradovalo tak, že jsem vůbec poprvé přemýšlel o tom, že odstoupím ze závodu. Horečky a zimnice se střídaly a místy jsem slabostí nebyl schopen udržet volant. Pil jsem co nejvíce tekutin, což se při chřipce má. Naklopil jsem do sebe asi deset litrů vody a dva litry naší 69ky, všechno jsem vypotil do kombinézy a sedadla. Okamžitě po průjezdu cílem jsem vypadl z kabiny a vyzvracel se," líčí nepříjemný průběh Aleš.


 
"Asi rozhodujícím momentem bylo, když jsem na horizontu spatřil rychlý vedoucí Kamaz Nikolajeva. Začal jsem neskutečně tlačit na pilu, aby se mi ho podařilo předjet, což se skutečně povedlo. Celou tu dobu jsem od horečky ani nevěděl, jak jedu rychle, ale ve skutečnosti jsem chtěl celé to utrpení mít co nejdříve za sebou. Že to vyšlo dokonce na první místo je pěkné, skoro malý zázrak. Poté jsem naši rychlou MÁNičku odvezl do bivaku a nyní jsem v péči lékařů, abychom společně učinili něco, co zabrání obdobnému průběhu zítřejší rozhodující etapy do Majkopu. V ní mě čeká 460kilometrová speciálka. Mechanici mi zatím vymontovali z kabiny sedačku, protože je kompletně propocená," uzavírá Aleš.
 
Protože Ajratu Mardějevovi závěr etapy nevyšel, upevnil si Aleš druhou příčku, ale snížil ztrátu na Nikolajeva na pouhých 8 minut. Peter Versluis s druhým vozem Eurol Veka MAN teamu zajel životní výkon v dálkových soutěžích a skončil na třetím místě. I on si své čtvrté místo upevnil.
 

Vytisknout

Diskuze: Aleš Loprais vítězí ve čtvrté etapě Silk Way Rally!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Novikov, Evgeniy

Novikov: Na mém zlepšení má zásluhu i spolujezdec

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud