Floene byl prvním navigatorem v Polu R WRC: Markkula zjednodušil rozpis

iM2, 22. května 2014, 00:38 Google+

ROZHOVOR; Po 18 měsíční pauze se vrací Ola Floene na pozici navigátora Andrease Mikkelsena. Nor se minulý týden rozhodl opustit Mikko Markkulu a vrátit se ke svému bývalému parťákovi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mikkelsen, Andreas - Floene, Ola

Mikkelsen, Andreas - Floene, Ola | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Floene s Mikkelsenem spolu jezdili dlouhá léta, avšak na konci sezony 2012 se Andreas rozhodl pro změnu. Tehdy ji zdůvodňoval tím, že chce do WRC vstoupit s navigátorem, se kterým už vydrží po zbytek kariéry, o čemž u Floeneho pochyboval, kvůli věkovému rozdílu. Po sézoně a půl však mění názor. Server wrc.com promluvil s Floenem o jeho návratu.

O: Ola, jaký je to pocit být zpět na nejvyšší úrovni rallysportu?
Ola Floene: Momenálně jsem v Hanoveru [základna Volkswagenu] a vracím se sem po více než roce. Bylo to jako sen. Vrátil jsem se do dílny a první věc, co jsem udělal, bylo, že jsem šel za mechaniky. Dostalo se mi velmi vřelého uvítání. Gragulovali mi! Ale co bylo opravdu emocionální a speciální, je vztah, který s Andreasem máme. Jsme jako dva bratři, kteří navzájem přišli jeden o druhého a najednou se znovu našli.

O: Byl Váš návrat dlouho plánovaný?
OF: Ne tak docela. Začali jsme o tom mluvit před Argentinou. Zeptal se mě, co dělám, a já se ho zeptal na totéž - i přesto, že se oba přes rodiny známe. Přátelství mezi námi stále bylo. Řekl jsem mu, že ho postrádám, a on mi řekl to samé. Hned po Argentině se mě zeptal [jestli se chci vrátit] a já asi po pěti vteřinách řekl ano - za předpokladu, že prvně on vysvětlí situaci Mikkovi [Markkulovi]. Je třeba, aby to bylo fair, a já cítím, že takto je to správně.

V týmu VW s Fabií S2000 v sezoně 2012 - Floene byl prvním navigátorem, který jel s Polem R WRC

O: Od doby, co jste naposledy spolupracoval s Andreasem, jste se stal světovým šampionem po boku Pontuse Tidemanda. Pomohla Vám tato zkušenost jako spolujezdci?
OF: Ok, když jsme se rozešli, všechno bylo špatně. Ale teď tu sedím a jsem vlastně moc rád za to, co se stalo. Andreas by řekl to samé. Byla to věc, kterou musel udělat. Potřeboval pracovat s novými lidmi novým způsobem. Já jsem udělal to samé. 

S Pontusem jsem byl rád, je opakem Andrease. Spolupráce s ním mi dala nový rally život. Už mě to začínalo nudit, byl jsem unavený. Teď se ale opět probouzím s myšlenkou na rally. Bylo to tak celou loňskou sezonu, protože jsem toho měl tolik, co jsem s Pontusem chtěl probrat. Oba jsme se navzájem dost respektovali. Bylo skvěle předat mu zkušenosti a sledovat, jak je uplatňuje. Zažil jsem s ním super skvělý rok.

O: A co Andreas? Řekl, že mu Mikko pomohl s poznámkami. Jak těžké si myslíte, že bude vrátit se hned v plném tempu?
OF: Jsem moc rád, že seděl vedle Andrease Mikko, protože když jsme jezdili spolu, dostali jsme se do bodu, kdy jsme měli v rozpisu až moc informací. Mikko přišel s jednodušším systémem, který je také rychlejší. Dříve jsme používali dvě nebo tři slova pro informaci, kterou Mikko řekne jedním. Teď máme míň informací a je to lepší.

O: Rok 2013 jste strávil ve Fiestě R5, bude těžké si zvyknout na výkon WRC?
OF: Možná takový rychlostní šok? Dnes jsem jezdil v Polu s Jarim-Mattim [Latvalou] a ano, on tomu autu hodně věřil, jestli víte, co myslím. V autě už jsem předtím byl. Vlastně jsem byl prvním navigátorem, který jel v prvním testovacím voze, šasi 1. Andreas a já jsme také odjeli třídenní test před Monte Carlem, ale všechno to už je docela dlouho. Auta jsou hodně odlišná. Dnes to na mě udělalo opravdu dojem. Odjeli jsme asi 60 kilometrů, ale nečetl jsem rozpis, jenom si zvykal na intercom a sledoval, jak vše funguje.

Markkula ulehčil Floenovi práci

O: Budete mít šanci na pořádný test před Sardinii?
OF: Ne, ale rozpis se prakticky nemění. Úhly zatáček, vzdálenost mezi nimi, horizonty a tak dále se nemění. Dříve jsme do rozpisu dávali více informací, ty jsou teď pryč. Takže moje práce bude vlastně jednodušší než byla dříve. Zní to divně, ale vlastně Mikko moji práci ulehčil. Navíc dřívější informace prostě nefungovaly.

O: Jaký je Váš cíl pro Sardinii?
OF: Odvést pro Andrease dobrou práci. Přečíst perfektně rozpis a také na přejezdových cestách dobře navigovat. Pokud to zvládnu, mělo by se to vyplatit. 

O: Tidemanda jste dovedl k titulu v jedné sezoně, jak dlouho bude trvat, než tam dovedete i Andrease?
OF: Příští rok? 

Vytisknout

Diskuze: Floene byl prvním navigatorem v Polu R WRC: Markkula zjednodušil rozpis

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hyundai

Hyundai má nového technického ředitele

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud