Meeke: Toto vítězství je pro Colina

iM2, 27. dubna 2015, 22:53 Google+

Co říká Kris Meeke na svoje první vítězství v MS v rally, které věnoval svému někdejšímu mentorovi, Colinu McRaeovi? Server motorsport-total.com přinesl zajímavý rozhovor.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ostberg, Mads - Andersson, Jonas

Ostberg, Mads - Andersson, Jonas | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Na začátek jen poznamenejme, že se jednalo o první double pro posádky Kris Meeke/Paul Nagle a Mads Ostberg/Jonas Andersson v barvách továrního týmu Citroën, pro značku už to bylo 29. dvojité vítězství. Vítězství Meekea také bylo prvním vítězstvím Brita od Safary Rally 2002, kdy vyhrál právě Colin McRae. V historii MS v rally je Meeke 74. jezdcem, kterému se podařilo vyhrát nějakou soutěž. 25 letý Kris je po Colinu McRaeovi (25 vítězství), Richardu Burnsovi (10) a Rogeru Clarkovi (1) čtvrtým nejúspěšnějším Britem.

Paul Nagle je po Ronanu McNameeovi (1989) druhým irským navigátorem, který vyhrál soutěž MS. Pro Citroën skončila éra čekání na vítězství od Rally Deutschland 2013 a francouzská značka si tak připsala už 94. vítězství v MS a 29. double - to je nejlepší statistika v historii sportu. 

Otázka: Krisi, vítězství ve WRC je pro každého jezdce speciální, ale první triumf musí být něčím neobyčejným. Už delší dobu na podiu nestál žádný Brit. Jak se na konci této rally cítíte a jak se cítíte po zisku vašeho prvního vítězství ve WRC?
Kris Meeke: Ano, je to neobyčejně dobré. Měl jsem letos problémy dojet do cíle bez nějaké chyby. Moje rychlost byla dobrá, ale musel jsem se konečně zlepšit. Když jsem dojel do Argentiny, tak jsem chtěl získat nějaké body. Od prvního momentu zkoušky Ascochinga jsem se cítil dobře. Někteří kluci měli problémy a já měl 30 vteřinový náskok. Od toho se to pak odvíjelo. Je to neuvěřitelný pocit a bude nějakou dobu tvat, než to pochopím.


(foto: Citroën Racing)

O: Jak velká to byla úleva, když jste dojel do cíle?
KM: Na zkoušce jsem byl kompletně koncentrovaný, všechno bylo v pořádku. Nebyla tam žádná dramata. V cíli jsem byl dotazován na tolik otázek. Byl jsem dojatý až k slzám, protože to byla tak dlouhá cesta. Byly na ní určité časové body, ve kterých jsem si myslel, že je moje kariéra minulostí.

Neviděl jsem tehdy žádné možnosti. Toto vítězství bych chtěl věnovat Colinu McRaeovi, protože mi na začátku mé kariéry tolik pomohl. Když mi nikdo něvěřil, tak on to udělal. V Britském mistrovství a Juniorském mistrovství mi pomohl. Bez něj by to nebylo možné, dlužím mu vše. To byl ale nemělo snížit podporu ze strany ostatních lidí. Především Yves Matton mi před dvěma lety dal ve Finsku možnost, když jsem tou dobou žádné možnosti neměl. Tímto vítězstvím mohu hodně splatit.


Kris Meeke při poradě s jedním z členů týmu (foto: Citroën Racing)

O: V neděli dopoledne se všichni strachovali, když jste v cíli první zkoušky nedal žádný rozhovor. Mysleli jsme si, že máte problém. Byl jste tak silně koncentrovaný?
KM: Během zkoušky jsem slyšel podivné zvuky a také pocit jsem měl divný. Ve své hlavě jsem se snažil přijít na to, co to bylo. Nebylo to ale nic dramatického, soustředili jsme se na poslední zkoušku.

O: Jak důležité je toto první vítězství pro sebedůvěru? 
KM: Sebedůvěra byla letos pro mě problémem. Nepodařilo se mi dojet do cíle, ale pro značkové body to bylo velmi důležité. Mezi jezdci jsem měl důvěru, ale něco mě drželo dál od toho, abych vyhrál rally. Bylo mi jasné, že v této sezoně musím udělat něco, protože po roce zkušeností a tvrdé práce jsem dostával sám sebe pod tlak. Dlouhá pauza mezi Mexikem a Argentinou mi pomohla. Vyčistil jsem si hlavu a šel jsem do toho s čistým listem papíru. Museli jsme si zde udělat nový rozpis. To, zdá se, pomohlo. 

O: V Mexiku jsem mluvil s vaším inženýrem a on ve vás věřil. Je si jistý, že po vašem prvním vítězství budete pokračovat ve sbírání dalších. Jak odhadujete další průběh sezony?
KM: Didier sbíral zkušenosti se Sébastienem Loebem. Kolem sebe mám velmi dobré lidi. Bezpochyby máme silné auto. Zdejší cesty byly nejtvrdší, které jsem kdy viděl a auto fungovalo bez problémů. To je práce týmu a vyplácí se jejich zkušenosti. Vidí, co by teoreticky mohlo fungovat špatně. Mezi zkouškami mi také připomínají, co se může stát. Je tak nutné mít za sebou takový tým.

Vytisknout

Diskuze: Meeke: Toto vítězství je pro Colina

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Evans, Elfyn - Barritt, Daniel

Evans po prvním podium: Je to skvělý pocit, jsem šťastný

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud