Jan Černý má za sebou svůj první závod Mistrovství Evropy

Josef Janoušek, 30. dubna 2009, 12:18 Google+

V nedávné době bylo oficiálně potvrzeno, že se Jan Černý s Pavlem Kohoutem zůčastní letošního Mistrovství Evropy v rally. První závodem šampionátu byla slavná 1000 Rally Miglia, která se jede v okolí jezera Lago di Garda, a česká posádka spolu s již tradičním modrým Subaru z týmu Běhálek Sport nemohla na startu chybět.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Černý, Jan

Černý, Jan | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

"V současné době to vypadá, že bychom měli absolvovat velkou část závodů zařazených do Mistrovství Evropy. 1000 Rally Miglia jsme vybrali také proto, že byla zařazena do projektu Pirelli Star Driver, kterého se letos účastníme. Naším cílem je získávat co nejvíce zkušeností, poznávat různé charaktery tratí a povrchů. Z tohoto důvodu je v plánu co nejvíce startů v zahraničí. To však neznamená, že bychom zanevřeli na české soutěže. Určitě se letos objevíme na vybraných závodech Mezinárodního mistrovství a v plánu jsou také starty v rallysprintovém mistrovství. Letošní kalendář je tedy opravdu nabitý," popisuje plány pro letošní sezónu Honza Černý.

"Po absolvování seznamovacích jízd a pohledu do startovní listiny nám bylo jasné, že zde můžeme zapomenout na výsledek. Bylo nám jasné, že evropská a místní špička a střelci ve dvoukolkách tady doslova poletí. Rychlostní zkoušky byly neuvěřitelné, stovky zatáček, úzké cesty, střídání rytmů a to vše v překrásném prostředí hor poblíž jezera Lago di Garda. Do závodu jsme tak startovali s cílem absolvovat celou soutěž, pokusit se v průběhu závodu zrychlovat a poznávat záludnosti italských tratí. Páteční etapa tak byla ve znamení seznamování se s tratí. Podařilo se nám vyvarovat se chyb a dařilo se nám zrychlovat v druhých průjezdech," říká Pavel


"Do sobotní etapy jsme vstupovali již s trochu menším respektem a s několika změnami v geometrii vozu, což se pozitivně projevilo na jízdních vlastnostech. Na prvním mezičasu na první vložce jsme dokonce zaznamenali čas v první destítce, avšak v polovině rychlostní zkoušky nás zradila přední poloosa. Zbytek sekce jsme tak absolvovali výletnickým tempem s cílem dostat vůz do servisu. V další sekci jsme absolvovali dvě vložky, a ačkoli byly z části mokré po předchozím dešti a nám se příliš nepovedla volba pneumatik, v místech, kde trať osychala jsme byly s naším výkonem spokojeni. Bohužel se na konci druhé vložky opakoval problém s poloosou a tak jsme závěrečnou rychlotní zkoušku opět odjeli jen na varovky, abychom se dostali do cíle," popisuje strasti sobotní etapy příbramský jezdec.

"Ačkoli nás druhý den zlobila technika, což vedlo k velké časové ztrátě, naše pocity ze závodu jsou velmi pozitivní. Soutěž se podařilo dokončit a oba jsme nasbírali velkou porci zkušeností. Pro mě jako pro začínajícího spolujezdce to byla obrovská škola a nedalo se to srovnat s ničím, co jsem měl dosud šanci poznat," uzavírá Pavel Kohout.

Vytisknout

Diskuze: Jan Černý má za sebou svůj první závod Mistrovství Evropy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Toyota

Corolla S2000 na Thermica Rally Lužické hory!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Rally Šumava v galerii

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud