Premiéra, na kterou se nezapomíná

Zdeněk Weiser, 4. července 2021, 20:10 Google+

1. Moravian Wallachia Classic 2021 - Poslední červnový víkend se na zajímavých místech Lašska a Valašska odehrál premiérový ročník setinové rally pro veterány a klasické vozy. 45 startujících posádek zápolilo po dva dny s navigací, časem, technikou z minulého století i s nástrahami počasí. Do stylové cílové destinace ve Skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm dorazila vítězně manželská dvojice Tomáš a Kateřina Adamů s Fordem Capri 2600 GT z roku 1973.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Moravian Wallachia Classic

Moravian Wallachia Classic | foto: Weiser Zdeněk

Sdílejte článek

Strastiplný úvod páteční etapy

Ještě před slavnostním startem ve Vsetíně museli pořadatelé řešit zpoždění a logistické problémy, protože po havárii nákladního a osobního vozu u Ústí zkolabovala doprava. Pro mnohé účastníky MWC uvázlé v dlouhých kolonách to v horkém počasí zároveň znamenalo potíže s chlazením motorů. Když se situace zlepšila, přišel pro změnu prudký déšť, ve kterém musely posádky otevřených vozů zavírat střechu. Na náměstí ve Vsetíně odmávl první vůz Tatra 87 se startovním číslem 1 marketingový ředitel automobilky TATRA Trucks a.s. Kamil Košťál, od kterého v zápětí převzal praporek starosta města Jiří Růžička.

Navzdory počátečnímu velkému zpoždění se podařilo absolvovat všechny plánované měřené testy a startující si mohli na chvíli oddychnout až při coffee breaku v Luhačovicích. Díky obětavosti pořadatelských skupin se podařilo na poslední chvíli zachránit i závěrečný „okruhový“ test RT 5 GRANCANN na náměstí ve Valašských Kloboukách. Nad Lašskem se rozhostil nádherný podvečer a účastníci mohli rozptýlit hořkost z nepovedeného úvodu na trati přes Pulčín a Slovensko. Po nečekaně velké divácké kulise u našich sousedů posádky vyšplhaly ještě na chatu Kohútka, kde je čekala nejen průjezdní kontrola, ale také nádherný výhled se zapadajícím sluncem v pozadí. Do Velkých Karlovic se vrátilo rovných 40 startujících a už tehdy měli k vítězství nakročeno manželé Adamů.

 

Krásy Beskyd zalilo slunce

V sobotu ráno si účastníci museli přivstat a mnohé překvapila mlha, která ukryla vrcholky beskydských „tisícovek“ Lysé hory, Smrku a Radhoště. Na rozhlížení se po krajině však posádky v tu chvíli neměly ani pomyšlení. Působivou atmosféru vytvořila mlha zejména v jezdecky náročném lesním úseku pod Smrčkem, který se i díky pomoci starostky Ostravice, Petry Stankayové, podařilo projet zcela bez komplikací. Následovala náročná „Trojanovická“ sekce vedoucí po místních velmi úzkých silničkách, která pro změnu dokonale prověřila navigační schopnosti spolujezdců. Teprve první sobotní coffee break v Rekovicích, který ozářily první sluneční paprsky, znamenal zaslouženou pauzu.

Druhé etapě Moravian Wallachia Classic počasí přálo a účastníci i početní diváci si naplno užívali nádherné klasické automobily v koloritu pohoří Beskyd. V jednom z nejpůsobivějších golfových areálů v Beskydech, Golf & Ski Resort Ostravice, se posádky naobědvaly a zamířily k vrcholu etapy. Tím byly dva měřené testy v areálu TATRA Kopřivnice, které doplnila prohlídka prostor nového muzea nákladních vozidel. Neopakovatelnou atmosféru všem připravil průjezd zaplněným náměstím ve Štramberku pod Trúbou, kde byla umístěna jedna ze dvou tajných průjezdních kontrol. Díky podpoře paní starostky Hlávkové obdržela každá posádka dárek v podobě balíčku vyhlášených Štramberských uší.

Účastníci první setinové rally na Valašsku si vyzkoušeli i rychlé a technické úseky Valašské rally v okolí Lešné, Kelče a Poličné. Velkou pozornost vzbudila v itineráři informace, která upozorňovala na průjezd kolem pomníčku tragicky zahynulého soutěžního jezdce Jiřího Sedláře. Několik posádek zde zastavilo pro pořízení fotky.

Zlatým hřebem prvního ročníku MWC se stal cíl v prostorách Dřevěného městečka skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Vozy po projetí cílem postupně zaplnily prostor před kostel a vytvořily neopakovatelnou kulisu. Úspěšné posádky dekorovali za Valašské muzeum v přírodě zástupce generálního ředitele Ing. Milan Gesierich a provozní náměstek Jaroslav Polášek. Šachovnicovým praporem učinil tečku za sportovní částí místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Jiří Melcher. Cenu pro absolutního vítěze předal zástupce jednoho z hlavních partnerů, prezident společnosti Kayaku Safety Systems Europe, pan Akinori Kanno.

 

Výsledky Moravian Wallachia Classic 2021

Kategorie Classic:

1. T. Adamů – K. Adamů          Ford Capri 2600 GT              415 bodů

2. Š. Pance – T. Pance ml.          Alfa Romeo Gulia GTV        463

3. P. Šedivý ml. – P. Šedivý       Jaguar XJS                             647

 

Kategorie Exclusive:

1. Kretek – Opekar                    Ford Mustang GT 5,0 V8      1502

 

Tatra Cup:

1.  Niewald – Čížková                Tatra 87                                  886

 

Pohár Porsche Classic:

1. P. Skála – J. Skála                  Porsche 911 E                        733

 

Vytisknout

Diskuze: Premiéra, na kterou se nezapomíná

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Městská RZ se pojede i při jubilejním ročníku barumky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud