Štajf v čele šampionátu produkčních vozů

Karel Špaček, 24. června 2013, 16:16 Google+

Na čistý hattrick dosáhli Vojtěch Štajf s Františkem Rajnohou, když vyhráli ve své třídě 3 už třetí domácí soutěž letošního seriálu Mezinárodního mistrovství ČR v rally, a to v řadě. Na Rally Hustopeče byli tito členové Subaru Czech Duck Racing Teamu nejrychlejší celkem v devíti rychlostních zkouškách a kategorii produkčních vozů zcela opanovali.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Štajf, Vojtěch

Štajf, Vojtěch | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

„O takovémto průběhu sezóny jsme před jejím začátkem ani nesnili,“ usmíval se v cíli Rally Hustopeče devětatřicetiletý Vojtěch Štajf. Není divu, že se radoval, vždyť společně se spolujezdcem Františkem Rajnohou dovedli svůj hatchback Subaru Impreza WRX STI už potřetí za sebou do cíle na první příčce mezi produkčními vozy v rámci soutěží Mezinárodního mistrovství ČR v rally. Pokaždé z toho bylo navíc i umístění v první šestici absolutního pořadí hned za speciály kategorie Super 2000 a velký příděl mistrovských bodů. V době, kdy se národní šampionát přehoupl do své druhé poloviny, se tak Štajf posunul do čela průběžné klasifikace třídy 3 a v absolutním pořadí mu patří šestá příčka.

„V Hustopečích jsme se rozhodli obě etapy začít trochu opatrněji, a tak není divu, že právě v úvodních testech obou etap jsme našli své přemožitele. Poté jsme ale v obou případech zrychlili a v obou etapách díky tomu dosáhli maximálního bodového zisku,“ popisuje pražský pilot. „Nevyhnu se ale poznámce právě k letošnímu systému rozdílení bodů. Chápu, že samostatné bodování jednotlivých dnů motivuje odstoupené závodníky z první etapy ke startu do další části soutěže, nicméně myslím, že by do budoucna mělo být trochu upraveno. Například v Hustopečích se první den závodilo na třech testech a druhý den na osmi, přesto jsou za ně body stejné – no a k tomu se všem posádkám, které dojedou do cíle, připočte pět bodů. Nijak se tedy nehodnotí, kdo dojede kolikátý do cíle celé soutěže, což mi přijde opravdu hodně zvláštní…

My ale z Moravy vezeme bodů spoustu a i když jsme nedočkali příliš těsných soubojů se soupeři, musím říct, že to byla těžká a hezká soutěž. Až na dva náznaky jsme se navíc vyhnuli krizovým momentům, divákům jsme se v některých místech snažili i předvést trochu atraktivnější průjezdy. Z výsledku jsme samozřejmě nadšeni a radost mají i naši partneři, máme pocit, že barvy Rockstar nám dodaly ten patřičný ´drajv´. Máme za sebou pět bezproblémových soutěží v řadě, zjevně se zúročuje dlouholetá práce a je znát, že už jsme získali s tímto modelem Subaru hodně zkušeností a že jej mechanici dokážou perfektně připravit. Je fajn také to, jak dobře fungujeme jako tým, kde každý má svou úlohu – například my s Františkem už skvěle spolupracujeme v autě, což bylo vidět i na kvalitním rozpisu. Výborná je i parta mechaniků, k tomu nám Marcela Ehlová chystala dokonalé zázemí v servisní zóně a i Vláďa Zelinka a Petr Behro v roli ´ledových špiónů´ dodávali perfektní informace o stavu tratí.

Zkrátka to byla radost závodit… tedy až na jednu drobnost. Auto se nám v horkém počasí přehřívalo, takže jsme měli pořád zapnuté topení a já si připadal chvílemi jako fakír na žhavém uhlí. Před Rally Bohemia budeme tedy muset jinak nastavit elektroniku v autě, což by mělo tento problém odstranit. Na naši oblíbenou Bohemii se navíc přihlásíme také do hodnocení Evropského poháru, protože jsme se sice doteď snažili ´držet basu´ s nejbližšími soupeři, ale v Hustopečích už byla situace neúnosná a naše startovní pořadí opravdu hodně pozdní. Využijeme proto výjimky, kterou mají pneumatiky Pirelli, upravíme je dle předpisů a naši fanoušci by nás měli vidět na trati o něco dřív, než tomu bylo teď,“ vysvětluje Štajf.

Dodejme ještě, že Štajf s Rajnohou v Hustopečích vyhráli také Pirelli Cup a že uspěla i druhá týmová posádka Dan Suchý – Miroslav Koutský, která dojela do cíle na patnácté příčce. Tým tedy odjížděl stoprocentně úspěšný a nebylo divu, že ještě před odjezdem z jižní Moravy využil jejího pohostinství a oslavil výsledek v jednom vinném sklípku.

Vytisknout

Diskuze: Štajf v čele šampionátu produkčních vozů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally bohemia

Na řadě je Rally Bohemia se Sosnovou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud