Slavnostní start Valašky se uskuteční poprvé v historii

Dušan Póč, 8. dubna 2016, 18:47 Google+

Rocksteel - 35. Valašská rally 2016 přinese několik novinek

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Urban, Tomáš - Čížková, Jana

Urban, Tomáš - Čížková, Jana | foto: www.rallyzone.cz | Staněk, Lukáš

Sdílejte článek

 

 

 

Několik změn či novinek nabídne Rocksteel – 35. Valašská rally 2016. Pracovníky sdělovacích prostředků nejen o nich, ale o také o celkové podobě připravované polojubilejní Valašky, informovali ve čtvrtek 7. dubna ve Zlíně její pořadatelé.

Záštitu nad soutěží převzal vedle předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka a starosty města Valašské Meziříčí Roberta Stržínka také člen Rady Zlínského kraje Petr Navrátil. „Je mi ctí, že mohu prezentovat Zlínský kraj při akci, která má dlouholetou tradici. Uspořádání takového motoristického podniku je velmi náročné. Proto děkuji všem, kteří se na přípravě a organizaci podílejí. Přeji jim, aby letošní Valašská rally skončila podle jejich očekávání a přání. Valašská rally prezentuje Zlínský kraj velmi dobře v širokém pojetí,“ pověděl krajský radní pro oblast školství, mládeže a sportu Petr Navrátil.

Jednou z nejmarkantnějších novinek je páteční slavnostní start Valašky na valašskomeziříčském náměstí spojený s bohatým doprovodným programem. K výrazným novinkám patří také rychlostní zkouška a umístění servisního areálu v prostoru polygonu Tatry v Kopřivnici. „Přípravy finišují. Těšíme se na to, že vše bude klapat jako švýcarské hodinky,“ řekl předseda organizačního výboru Rocksteel – 35. Valašská rally 2016 Jaromír Tomaštík.

Populární Valaška zavítá poprvé ve své historii také na známý polygon v Kopřivnici. Naposledy zde zaburácely soutěžní vozy při českém šampionátu před sedmnácti lety. Tehdy se tu jela Barum rally. V posledních letech jsou zde pravidelně pořádány podniky GPD Rally Cupu. „Je to výsledek velmi vstřícného jednání. Původně jsme jednali v Kopřivnici jen o plochách pro servisní zónu. Zástupci Tatry však projevili o Valašku značný zájem a dokonce vybudovali část nové silnice. Pro diváky tady, ale samozřejmě nejenom tady, připravujeme velmi atraktivní rally. Věříme, že návrat na kopřivnický polygon se setká s diváckým úspěchem. Vytvořili jsme zde čtyři divácká místa. Počítáme zde s účastí tisícovek fandů,“ dodal Jaromír Tomaštík.

Trať je postavená podle předpisů a možností, které mohli pořadatelé Valašky využít. „Po stránce zabezpečení je vše připraveno podle standardů, na organizaci se podílí přes pět set pořadatelů. Máme připravený i plán pro mimořádné situace. A to i pro případy, že by soutěž mohla narušit například dojezdový čas složek Integrovaného záchranného systému do oblastí, kudy tratě jednotlivých rychlostních zkoušek povedou,“ uvedl ředitel Rocksteel – 35. Valašská rally 2016 Rudolf Kouřil.

Pořadatelé Valašské rally kladou velký důraz na kvalitní zabezpečení s prvořadým zaměřením na bezpečnost soutěžních posádek a diváků. „Připravili jsme mnoho zpomalovacích prvků na trati. Uskutečnila se řada školení pořadatelů v takovém rozsahu, abychom erzety kvalitně zabezpečili. Rovněž vytvořená divácká místa byla vybrána tak, aby co nejvíce eliminovala nebezpečí,“ poznamenal hlavní činovník pro bezpečnost Rocksteel – 35. Valašská rally 2016 Alexandr Póč.

Na seznamu přihlášených, který je k dispozici na oficiální webové stránce rally, www.valasskarally.eu, figuruje celkem 107 posádek z pěti států Evropy. České republiky, Slovenska, Norska, Polska a Německa. K největším favoritům patří Roman Odložilík (Ford Fiesta R5), Jan Černý, Nor Petter Kristiansen (oba Škoda Fabia S2000) nebo Martin Vlček (Škoda Fabia WRC). V hodnocení dvoukolek v seriálu Rallysprint série pomýšlejí na přední umístění zejména Egon Smékal (Citroën DS3 R3T), Patrik Rujbr, Karel Mika (oba Renault Clio R3), Tomáš Pospíšilík, Daniel Zpěvák, Radomír Kupec (všichni Peugeot 208 R2), René Dohnal, Marcel Svačina (oba Citroën C2 R2 Max), ale i někteří další.

Rocksteel – 35. Valašská rally 2016 s centrem ve Valašském Meziříčí otevře novou sezonu rallysportu v České republice. Valaška je také letos započítávána do Rallyprintsérie, Poháru 2+, Poháru mládeže a Poháru pořadatele.

Populární Valaška je na programu v termínu 15. až 16. dubna. Pořadatel JTRT pro s. r. o.  Vsetín a organizátor  AutoMotoKlub Rallye-Sport – Vsetín připravili trať v délce 239,18 km, která obsahuje na čtyřech úsecích osm obtížných rychlostních zkoušek v délce 70,44 km.

První vůz odstartuje do rally v sobotu 16. dubna v 08:50 hodin z areálu Tatra Kopřivnice. Vítěz pak do cíle rally na náměstí ve Valašském Meziříčí přijede týž den v 16:51 hodin.

Další zpravodajský servis o Rocksteel – 35. Valašská rally 2016 přineseme v následujících tiskových informacích. Uveřejňovány budou postupně také na oficiální webové stránce Rock- steel – 35. Valašské rally 2016, www.valasskarally.eu  a na její facebookové mutaci.

Vytisknout

Diskuze: Slavnostní start Valašky se uskuteční poprvé v historii

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

V roce 2009 Irsko dokonce zahajovalo šampionát. Zdejší rally má velkou tradici

Circuit of Ireland chce do WRC, šanci má. Co musí splnit?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud