Krajča s Houštěm v Jeseníkách stříbrní

Miroslav Vebr, 24. září 2018, 10:36 Google+

Po dvouleté pauze se do rallysprintového mistrovství vrátila Rally Jeseníky. Na startu byla i dvojice Krajča – Houšť s Renaultem Clio Sport, která mohla rozhodnout o celkovém vítězi třídy. Druhé místo v cíli ovšem tajenku nerozluštilo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Jeseníky (CZE)

Rally Jeseníky (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Na Rally Jeseníky přivezl slušovický tým Minařík racing pouze jeden vůz. Jirka Hladík se omluvil pro nedoléčená záda, a tak Renault Clio Sport v modrožlutých barvách byl připravený pouze pro Petra Krajču s Janem Houštěm. Posádka z Želechovických pasek mohla za jistých podmínek na Šternbersku zkompletovat double. Na Barum rally se stali Petr s Honzou mistry třídy 8 ve velkém mistráku a stejně dobře rozjeté mají ogaři i rallysprintové mistrovství. Pokud by totiž na Rally Jeseníky dojeli před největším soupeřem třídy Jirkou Pohlídalem, slavili by Krajča s Houštěm další celkové vítězství v letošní sezóně.  

img-responsive

Rally Jeseníky (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Pořadatelé šternberské soutěže převzali do čtvrtého sprintu 73 posádek, pro které byla připravena trať se sedmi rychlostními zkouškami. Při pátečních seznamovacích jízdách panovalo nad soutěží nevlídné deštivé počasí. Na závod se sice vyčasilo, ale i tak byla trať hodně kluzká a blátivá. Petru Krajčovi bylo přiděleno startovní číslo 34 a ve třídě 8 měl čtyři soupeře. Tím největším byl o minutu později startující Jirka Pohlídal. Souboj ve třídě se soustředil právě na tyto dva jezdce. První sekce erzet se skládala ze tří měřených úseků. První zkouška vyšla lépe Krajčovi s Houštěm a svému soupeři „nadělili“ 12,7 vteřiny. Druhý rychlostní test byl po havárii posádky startující před „pasekáři“ pozastavený. V té době byl ovšem Krajča na trati zkoušky, a jelikož zastavil u Filipa Šimíka, který opřel fiestu o svodidla, byl mu přidělený náhradní čas. Sportovní komisař zasáhl do souboje o krále třídy citlivě a Petrovi s Honzou přidělil čas, který zajel Jirka Pohlídal. Třetí zkouška sprintu vyšla lépe pro Pohlídala, ale náskok na vedoucí příčku stáhl o pouhých devět desetin vteřiny. Do servisu si tak Krajča s Houštěm přivezli náskok 11,8 vteřiny.  

img-responsive

Rally Jeseníky (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

To nejdůležitější se odehrálo v druhé polovině závodu, konkrétně ve čtvrté zkoušce sprintu.  Posádka modrožlutého renaultu v ní udělala jezdeckou chybu a o vybudovaný náskok přišla. Ve sprintu sice pokračovala, ale s rozhozenou koncentrací již nedokázala zvrátit vývoj výsledků ve třídě. V Jeseníkách byl lepší Jirka Pohlídal, když Petr Krajča ztrácel v cíli 16,8 vteřiny. „Na Rally Jeseníky jsme se s Petrem velice těšili. Je to snad jediná soutěž, kterou jsme společně doposud nejeli.  Když se jely Jeseníky naposledy, bylo to v roce 2015, což byla moje první sezóna v rally a já jel šternberský sprint po boku Jarmily Hrachovcové. Petr zde v minulosti startoval dvakrát. Letošní rychlostní zkoušky se mi velmi líbily. Jezdilo se jak na úzkých silničkách mezi silnými stromy, tak i na širších cestách. My jsme na první sekci rychlostních zkoušek nezvolili úplně nejlepší směs pneumatik, a tak nám to hodně klouzalo a nedalo se zabrat tak, jak jsme si před závodem naplánovali. Přesto jsme dojeli do servisu na vedoucí příčce ve třídě. Obuli jsme lepší pryže a vydali se vstříc zbývajícím čtyřem zkouškám. Bohužel na RZ 4 jsme udělali chybu, když jsme byli rychlí v jedné zatáčce. Vzniklá krizovka nedopadla úplně hrozně, protože se s tím Petr vcelku dobře popasoval. Situaci zvládl a o hráz jsme se jen opřeli. Naštěstí se nám po 20 vteřinách odsud podařilo vyjet a dojet až do cíle a následně pokračovat v závodě. Bohužel ztráta už byla tak veliká, že ve sprintu, kde nás čekaly tři zkoušky, už to dohnat nešlo. Druhé místo je nám letos asi opravdu souzené,“ konstatoval po závodě Jan Houšť. Dvojice Krajča – Houšť obsadila na Rally Jeseníky 23. příčku v absolutní klasifikaci a 12. místo v rámci RSS. O vítězi třídy 8 tedy ještě není rozhodnuto a tajenka bude rozluštěna na konci října, kdy je naplánován vsetínský rallysprint. Ten se jede v termínu 26. – 27. 10. a posádka z Želechovických pasek bude určitě na startu.

Vytisknout

Diskuze: Krajča s Houštěm v Jeseníkách stříbrní

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Jeseníky (CZE)

Zkomplikovaná obhajoba

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud