EuroOil-invelt team před domácí „Šumavou“

RallyZone.cz, 24. dubna 2019, 18:03 Google+

Druhým podnikem letošního Mistrovství České republiky v rallye je nejstarší tuzemská soutěž Rallye Šumava v Klatovech. Její již 54. ročník přivítá úctyhodných 186 posádek, mezi kterými nebude chybět ani plzeňská dvojice Pech – Uhel se svým EuroOil-invelt teamem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Václav Pech jun. ve své 23leté závodnické historii odjel všechny mistrovské závody se svým nerozlučným parťákem Petrem Uhlem což je v rallye docela vzácnost. Výjimkou však byl úplně první jeho start ve velkém šampionátu v roce 1998 právě při Rallye Šumava. To Pech sen. posadil vedle syna svého zkušeného a ostříleného spolujezdce Františka Šimka, aby mu předal cenné, lety nasbírané, zkušenosti. „Při prvním startu to bylo to nejlepší, co táta mohl vymyslet. Při tréninku mě Franta učil jak napsat jednotlivé pasáže, aby se mu to dobře četlo a při závodě mě navigoval a korigoval s velkým přehledem. To byl ten krok, co se nedá pochytit z vyprávění nebo někde vyčíst. To jsem potřeboval zažít, abych pochopil jejich způsob rozpisu a také věděl co chtít od Petra Uhla do budoucna,“ popisuje Pech jun. první šumavský start.

Se čtyřmi absolutními vítězstvími šumavské soutěže se Pech s Uhlem řadí mezi trojici nejúspěšnějších posádek historie. A který z 21. odjetých ročníků se jim vryl do paměti nejvíc? „Vzpomeneme si snad na všechny, ale nejsilnější zážitek máme s Petrem, když jsme Šumavu jeli s Porsche. Auto se podařilo po velkém úsilí dostavět těsně před soutěží a já se s ním stačil projet snad jen kolem dílny. Ostré svezení tedy přišlo až na zahajovací rychlostce Šumavy na čínovském okruhu. Když nás odstartovali a Porsche začalo dunět, vibrovat a úžasně akcelerovat, měli jsme poprvé v závoďáku husí kůži. Ta ale rychle zmizela, protože jsme začali dojíždět Honzu Kopeckého s tovární Škodovkou a to také nezažijete denně. Tak jsme po 18-ti letech závodění se čtyřkolkami, při prvním startu s pohonem pouze zadní nápravy a brutálními 425 koni, vyhráli první rychlostku. Podle ohlasů to hodně bavilo i fanoušky kolem trati, kteří z bestiálního až mrazivého zvuku motoru a rychlosti Porsche měli podobný pocit jako my s Petrem. Zase bychom si to chtěli někdy zopakovat,“ říká lišácky Pech jun.

Rallye Šumava odstartuje tradičně v pátek 26.04. v 17,30 hod. z klatovského náměstí a první posádka projede cílem po absolvování tratě dlouhé 570 km v soboru v 18,52 hod. tamtéž.

 Zdroj: Media Václava Pecha

Vytisknout

Diskuze: EuroOil-invelt team před domácí „Šumavou“

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia se vrací na historické tratě

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud