Změna po 10 letech: Nová Fiesta je skvělá, hlásí po úspěšné Valašce Pešl

Marek Havran, 18. srpna 2020, 08:05 Google+

Povedenou premiéru s úplně novým vozem Ford Fiesta Open N za sebou má valašskomeziříčská posádka Jaroslav Pešl – Radek Juřica. Oba borci jezdící v barvách JP Motorsport Teamu skončili na Kowax Valmez Rally v TOP 15 v absolutním pořadí a ve své třídě 13 si dojeli pro stříbrné poháry. Především však zažili úplně novou zkušenost s vozem, jaký doposud v kariéře neměli a posunuli se tak opět o velký kus dále.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Letošní (nejen) rally sezona je úplně jiná a plná změn. Obrovskou změnou prošel také Jaroslav Pešl, jenž po dlouhých deseti letech opustil legendární Mitsubishi Lancer EVO IX a pustil se do nové výzvy jménem Ford Fiesta Open N. „V pauze mezi sezonami jsme se dostali k šanci pořídit si Fiestu Open N a využili jsme toho. Postupně jsme si ji poskládali a teď jsme tady a připraveni na nové výzvy,“ hlásí Jaroslav Pešl, který si první závod s novým vozem maximálně užíval. „Po těch deseti letech s EVO devítkou si troufnu říct, že tohle je skutečně ještě úplně jiná liga. Fiesta je oproti našemu starému Lancerovi o hodně lehčí auto a především je skvěle ovladatelná. Můžu brzdit o hodně později a vím, že to ubrzdím, dále třeba díky velkému křídlu máme oproti Lancerovi neskutečnou stabilitu při skocích i stabilitu obecně,“ popisuje poznatky s novým vozem Pešl. Tou největší změnou však je něco jiného. „Vždycky jsem snil o tom, že si zajezdím se sekvenční převodovkou a teď se mi to konečně plní. Je to pecka a jede se s tím nádherně. Máme ve Fiestě šestistupňovou sekvenčku a byl to fakt zážitek si s tím zajezdit,“ pochvaluje si Pešl svůj nový vůz.

img-responsive

Valašská Rally (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Na domácí Valašce se Pešl s Juřicou při své premiéře s Fiestou vytáhli a předvedli velmi konzistentní a stabilní výkony. Po zásluze tak skončili v TOP 15 v absolutním pořadí a ve své třídě 13 brali stříbro za Václavem Pechem, který jel s Fordem Focus WRC a zvítězil i v absolutním pořadí. „Vzhledem k tomu, že jsme stihli s autem najezdit jen asi 60 testovacích kilometrů, z toho třicet bylo týden před Valaškou, jsme s výsledkem samozřejmě velmi spokojeni. Absolutně 15. místo je pro nás super a vážíme si také druhého místa v naší třídě,“ hodnotí Pešl Kowax Valmez Rally.

img-responsive

Valašská Rally (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Mimořádně zajímavý a neskutečně vyrovnaný byl souboj Pešla s Martinem Šiklem, který jel s velmi podobným vozem - s Mitsubishi Mirage Open N. Pešl měl na svého soupeře na cílové rampě náskok 1:22 minut, ale když se pomyslně odečtou penalizace Šikla, které činily celkem 1:20 minut, tak Pešl na Šikla měl v cíli k dobru jen 1,9 vteřin. „Náš souboj byl fakt moc vyrovnaný, v jedné z erzet to bylo dokonce jen 0,4 vteřiny rozdílu. Myslím, že nás to oba s Martinem hodně bavilo a už víme, že se máme i v dalších závodech nač těšit,“ plánuje si další souboje Jaroslav Pešl, jenž se těší, že z auta vymačká ještě více, než v premiéře. „Auto má obrovský potenciál a rádi budeme makat na tom, abychom ho využili a skvěle si zajezdili. Super by bylo, kdybychom dokázali potrápit kluky, co jezdí někde kolem hranice TOP 10 absolutního pořadí. Půjdeme po krůčcích dále a uvidíme, co nás čeká,“ pousmál se Jaroslav Pešl.

A v kterých závodech se mohou zase „Pešlíkovi“ fanoušci těšit na Fiestu v akci? „Už loni jsem avizoval, že všechno podřizujeme synovi Jindrovi a jeho motokárám, a platí to i nadále. Úplně přesně tedy ještě nevím, které rally pojedu. Chtěli bychom ale stihnout sprint ve Vyškově, možná Pačejov a když to vyjde, tak i Jeseníky a pak domácí Vsetín. Ale všechno budeme dolaďovat až v průběhu sezony, takže sledujte naše webovky www.jpmotorsport.cz a k tomu návazný facebook „jpmotorsport99“, kde budeme snažit dávat čerstvé informace,“ odkrývá další plány do rally sezony Jaroslav Pešl.

Vytisknout

Diskuze: Změna po 10 letech: Nová Fiesta je skvělá, hlásí po úspěšné Valašce Pešl

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Protocars.cz na Valašce se Šiklem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud