Ove Andersson tragicky zahynul

Tomáš Urban, 11. června 2008, 20:43 Google+

Tragická nehoda při závodech historických vozů v Jižní Africe vzala život legendárnímu otci rallyové a formulové Toyoty.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Ove Andersson, který v minulosti přivedl značku Toyota do světové rally a později šéfoval týmu japonské značky ve Formuli 1, tragicky zahynul při nehodě během Milligan Vintage Trial, jihoafrického závodu historických vozů. Volvo 444 sedmdesátiletého pilota se v předposlední etapě rally čelně srazilo s autobusem.

V roce 1979 založil  TTE, nedaleko německého Kolína nad Rýnem, kde vyrostlo zcela nové sídlo, sloužící dodnes formulovému týmu Toyota.

Andersson byl majitelem společnosti do roku 1993, kdy ji odkoupila samotná Toyota Motor Corporation; od té doby nese název Toyota Motorsport GmbH. Pro japonskou automobilku to bylo zlaté období, s Celicami 4WD vybojovali tituly mistra světa postupně Carlos Sainz (1992), Juha Kankkunen (1993) a Didier Auriol (1994). Dařilo se i v hodnocení značek, tam Toyota vyhrála v letech 1993, 1994 a 1999. Poslední úspěch byl labutí písní japonské značky v rally, po třech letech s Corollou WRC se Toyota definitivně rozhodla přestoupit do Formule 1. Kaňkou byla sezona 1996, ze které byla Toyota diskvalifikována kvůli odhalení nepovolené úpravy turbodmychadla.

Ove  Andersson ukončil své působení v motorsportu v roce 2003 a na ranči v Jižní Africe si užíval pokojného stáří. Právě z tohoto ranče startovala i ona osudná klasická rally.
Vytisknout

Diskuze: Ove Andersson tragicky zahynul

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Turkey (TUR)

Rally of Turkey : Preview

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud