Spolujezdec Jana Kopeckého Petr Starý si splnil životní sen

Drahomír Kvasnička, 24. srpna 2009, 08:33 Google+

Uvolněná nálada vládla na tiskové konferenci bezprostředně po skončení 39. ročníku Barum Czech Rally Zlín 2009. První tři posádky nenuceně vtipkovaly a bavily sebe i přítomné novináře.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kopecký, Jan

Kopecký, Jan | foto: www.rallyzone.cz | Palásek, Michal

Sdílejte článek

Nejvíc důvodů k radosti měli pochopitelně Jan Kopecký a jeho spolujezdec Petr Starý, kteří se Škodou Fabií S2000 soutěž vyhráli. "Byla to úžasná rally. Musím přiznat, že jsem měl trochu strach z diváků a obával jsem se, že kvůli nedisciplinovanosti fanoušků může být některá ze zkoušek zrušena, ale organizátoři odvedli perfektní práci. Diváci stáli dostatečně daleko od trati, ale zase ne tak daleko, aby si závod neužili. Před všemi, kteří se na zajištění soutěže podíleli, smekám," pochválil nejdříve ze všeho organizátory rally vítěz. A ve chválení mohl pokračovat, i když hovořil o svém voze. "S autem jsme byli maximálně spokojení. Všechno fungovalo na sto procent. Po prvních rychlostních zkouškách jsme trochu změnili nastavení a pak už jsme jen měnili pneumatiky."

Štěstím zářil také jeho spolujezdec Petr Starý. "Byla to nádherná soutěž," liboval si. "Skvělá konkurence a úžasné rychlostní zkoušky, to všechno dělá z barumky jedinečný závod. Vždycky jsem snil o tom, že tady jednou zvítězím a dnes se mi tento sen splnil."

Spokojený byl také druhý muž v celkovém pořadí. Kris Meeke byl ve Zlíně poprvé a bude odjíždět nejen s důležitými body do klasifikace šampionátu IRC, ale i s mnoha příjemnými zážitky. "Moc se mi tady líbilo. Když jsme hned v úvodní městské rychlostní vložce měli defekt a ztratili jsme víc než půl minuty na ty nejlepší, už jsem nevěřil v dobrý výsledek. Ani v dalších zkouškách jsme se nevyvarovali chyb. Konečné druhé místo je proto fantastický výsledek," radoval se Meeke a uznale vyzdvihl víteznou konkurenci. "Tým Škody fungoval perfektně, měli skvěle připravenou techniku, takže i v tomto ohledu je báječné, že jsem se vklínil mezi dva tovární jezdce. S ohledem na počet bodů v šampionátu IRC to teď bude asi hodně zajímavé."

V podobném duchu hovořil také Juho Hänninen, který vybojoval třetí místo s další Škodovkou. "Už při testování se mi tady líbilo, ale závod byl ještě mnohem lepší. Všechno nám bezchybně fungovalo, celý tým pracoval na jedničku. Byl to podařený víkend," řekl finský pilot, jenž novináře pozdravil česky a tím vyvolal bouřlivý aplaus. "Česky už trochu rozumím a něco umím i říct, ale přece jenom je pro tým lepší, když komunikujeme v angličtině," dodal s úsměvem. Mohlo by se zdát, že vítězná posádka si už v neděli jen snadno dojela pro vítězství. V první ranní rychlostní zkoušce totiž Kopeckému odpadl největší konkurent - loňský vítěz Freddy Loix. Český jezdec tak měl před druhým Meekem více než minutový náskok. "Nehrálo to roli. Dokonce bych řekl, že to od té chvíle bylo ještě obtížnější. Raději bych se tahal o vtěřiny až do poslední vložky, protože když má člověk takový náskok, ztrácí koncentraci a může snadno udělat fatální chybu. Jsem rád, že jsme to zvládli," vysvětloval Jan Kopecký.

Zatímco Kopecký odjel závod bez větší chyby, jeho týmový kolega se nevyhnul výletu mimo trať. "Jednou jsme minuli tu správnou odbočku a museli jsme se vracet, podruhé se nám dostalo pod kapotu listí a bylo potřeba zastavit a vyčistit motorový prostor. Málem nás to stálo další účast v závodě," nastínil Hänninen. Svou roli hrál během závodu také déšť. Ten v sobotu odpoledne zaskočil řadu posádek. Ti nejlepší si s ním však poradili. "Je dobře, že se v sobotu rozpršelo. Kolem tratí byla spousta hezkých holek v krátkých sukních a tričkách. Když se rozpršelo, tak se musely obléct a já jsem se aspoň mohl soustředit na řízení," vtipkoval Jan Kopecký. Jeho spolujezdec byl o poznání serióznější. "Mokrá trať nám zkomplikovala život, ale nakonec se nám i na hladkých gumách podařilo zajet skvělé časy," potvrdil Petr Starý.

Pro Fina Hänninena nepředstavoval déšť komplikaci. "Sucho nebo voda - pro nás to není žádný rozdíl. Na mokrých tratích jezdíme poměrně často," podotkl Seveřan, který dvě rychlostní zkoušky před cílem přišel po chybě o třetí místo, na něž se posunul domácí Roman Kresta. "I když je Roman dobrý jezdec, celé dopoledne jsme zajížděli lepší časy. Měl náskok pár vteřin. Věřil jsem, že se po dalším testu dostanu zase před něho," přiznal sebevědomě Hänninen.

O závěrečný aplaus 39. ročníku Barum Czech Rally Zlín se postaral Kris Meeke, který spěchal se svým spolujezdcem Paulem Naglem na pražské letiště. "Mám sice od Honzy pozvání, abych tady ještě jeden den zůstal, ale asi bude bezpečnější, když dnes odletíme domů," tvrdil se smíchem a významně pokukoval po obřím poháru, který stál před vítězným Kopeckým na stole.

Vytisknout

Diskuze: Spolujezdec Jana Kopeckého Petr Starý si splnil životní sen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

barum rally zlín

Velké vítězství ve Zlíně slaví Kopecký a Škoda Motorsport

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud