Pirelli Driver Shootout: Honza Černý ostudu neudělal

Josef Janoušek, 21. září 2009, 23:03 Google+

Pirelli Star Driver Shootout 2009 byl již druhým ročníkem velice zajímavého a úspěšného projektu. V zásadě jde o to, že mladí a nadějní jezdci z celého světa dostanou možnost změřit své síly a vítězové pak mají možnost zúčastnit se šesti podniků Mistrovství světa v rally s týmem Pirelli, s profesionálním zázemím a s vozem Mitsubishi Lancer Evo 10. Jedním z loňských vítězů byl náš Martin Semerád, který dokázal zvítězit ve velmi silné konkurenci a v letošním roce tak mimo jiné startuje ve vybraných závodech Mistrovství světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Černý, Jan

Černý, Jan | foto: www.rallyzone.cz | Turovský, Roman

Sdílejte článek

Evropská část Pirelli Star Driver Shootout se stejně jako loňský rok konala ve Freistadtu pod patronátem stejného týmu pořadatelů, kteří pořádají velice kvalitní a oblíbenou Jänner Rally. Mezi šestnácti přihlášenými jezdci jsme měli i tentokrát české želízko v ohni. Byl jím teprve devatenáctiletý Honza Černý, který se přihlásil se svým Subaru. "Pirelli Star Driver projekt je především obrovská šance udělat velký krok dopředu. Je zde obrovská konkurence, všech šestnáct účastníků jsou talentovaní mladí závodníci a nebude vůbec lehké mezi nimi uspět. My se však pokusíme udělat proto maximum. Na tento závod se osobně připravuji velmi dlouhou dobu. Snažím se pracovat na své fyzičce, ale hlavně na své Angličtině. Jak jsem již řekl, pokusíme se udělat maximum pro vítězství, ačkoli naše šance nejsou největší," řekl před závodem Jan Černý.

Pirelli Star Driver Shootout není jen o rychlosti na rychlostních zkouškách, ale také o fyzické kondici jezdce a jeho schopnosti komunikovat v angličtině s médii a komisí. V té letos opět zasedla slavná jména jako např. Petter Solberg a Markku Allén. Jezdci se tak během pátečního dne museli představit před šestičlennou komisí a odpovídat na všemožné otázky. Sobota již pak byla vyhrazena pro samotný závod, který se skládal ze tří průjezdů dvou rychlostních zkoušek. Jedné asfaltové v okolí městečka Schönau a jedné šotolinové v okolí Rainbachu.

Sobotní den začínal třemi průjezdy asfaltovou rychlostní zkouškou. Ta byla letos opravdu velmi povedená a skutečně se pořadatelům povedla. A hned v prvním průjezdu náš reprezentant doslova zazářil, když skončil druhý jen o vteřinu a půl za pozdějším vítězem Estoncem Tanakem. V dalších průjezdech se Honza trochu zpomalovat, což bylo dáno zejména velkým množstvím vytahaných nečistot na trati, ale stále patřil k nejrychlejším a první sekci zakončil na skvělém druhém místě. Podle vyjádření několika členů komise Honza na asfaltovém povrchu velmi zaujal a díky svému jezdeckému projevu patřil od začátku k velkým favoritům.

Druhá část závodu se však odehrávala na šotolinovém povrchu, se kterým Honza bohužel nemá téměř žádné zkušenosti, kromě svých začátků v rallycrossu. Oproti loňskému roku se pořadatelům šotolinová vložka příliš nepovedla, jelikož se jednalo spíše o úzké lesní cesty lemované stromy. I tak se Honza stále držel na skvělém třetím místě v celkovém pořadí a rozhodně neudělal ostudu. Jeho jízda lahodila oku diváka a přestože chyběli zkušenosti, svým výkonem rozhodně neudělal ostudu. Na poslední rychlostní zkoušce bohužel zaznamenal defekt a ztratil hodně času, což vedlo nakonec k propadu na šesté místo.

V osm hodin se ve Freistadtské hale konalo slavnostní vyhlášení. Jasným vítězem se stal Estonec Ott Tanak, který se svým Subaru N14 zvítězil ve všech rychlostních zkouškách svou čistou a precizní jízdou. Druhým vítězem se stal zástupce San Marina Alex Raschi, který se svým Cliem R3 doslova řádil na šotolinové části a vítězství si jednoznačně zasloužil.

Honza Černý však z Freistadtu neodjížděl zklamaný. Podal výkon, za který se nemusel stydět a od poroty slyšel jen slova chvály. "Pokusíme se nasbírat co nejvíce zkušeností se šotolinovým povrchem a třeba se nám ve Freistadtu povede zvítězit příští rok," uzavírá Honza.

Vytisknout

Diskuze: Pirelli Driver Shootout: Honza Černý ostudu neudělal

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Markko - Park

Vzpomínková videa na Michaela Parka

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud