Räikkönen bude v rally pod drobnohledem

Ringo / mediafax, 5. prosince 2009, 01:37 Google+

Mistr světa F1 z roku 2007 Kimi Räikkönen, který v pátek oznámil přestup do světového šampionátu v rally, bude v příštím roce pod drobnohledem svých soupeřů z obou soutěží. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally cyprus

rally cyprus | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Třicetiletý Fin, jehož země vyprodukovala velké šampiony v obou motoristických kategoriích, je průkopníkem. Jen velmi málo pilotů v F1 se pokoušelo přesedlat do rally a nikdo nezaznamenal skutečný úspěch na nejvyšší úrovni.

Když Räikkönen startoval s vozem Fiat v letošní Finské rally, byl vůbec prvním mistrem světa F1, který závodil v rallyovém šampionátu od dob Jimiho Clarka, který s Lotusem Cortinou jel Britskou rally v roce 1966.

Brit Martin Brundle, který nikdy nevyhrál závod F1, startoval na závěr své kariéry v roce 1996 také v Britské rally, ale ta tehdy nebyla součástí mistrovství světa.

Posledním aktivním pilotem F1, který se zúčastnil mistrovství světa v rally, byl před Räikkönenem britský jezdec Lotusu Derek Warwick, za volantem Subaru absolvoval v roce 1990 Britskou rally.

Francouz Stephane Sarrazin odešel do rally v roce 2004, když předtím startoval v jediném závodě F1 s vozem Minardi a pak testoval pro týmy Prost a Toyota.

Räikkönen, jehož starší bratr Rami byl kdysi slibným rallyovým jezdcem na domácí finské scéně, určitě nemíní být v rally jen do počtu a také nebude podceňovaným jezdcem. Jeho spolujezdcem bude Kaj Lindström, který si na konci devadesátých let dojel s Tommim Mäkkinenem pro čtyři mistrovské tituly v řadě.

Během druhého dne Finské rally, kterou absolvoval v době letní přestávky v F1, Räikkönen havaroval a musel odstoupit z patnáctého místa. "Kimi odvedl skvělou práci, mnohem lepší, než jsem čekal," řekl Lindström. "Má přirozený cit pro auto, což mu dovoluje vyrovnat se jezdcům, kteří mají daleko víc zkušeností."

Norský mistr světa z roku 2003 Peter Solberg, který bude jedním z Räikkönenových soupeřů, čeká, že Fin se rychle přizpůsobí. "Je to velmi dobrý jezdec. Jakmile se trochu zaběhne, myslím, že překvapí hodně lidí," dodal.

V F1 jsou i další piloti, kteří by Räikkönena mohli v budoucnu následovat. Vášnivým jezdcem rally je Polák Robert Kubica, zajímá se o ni i Němec Sebastian Vettel.

Pokud jde o možné přestupy opačným směrem, šestinásobný šampion v rally Sebastien Loeb testoval minulý rok pro tým Red Bull a doufal, že se dokonce zúčastnit závěrečné Velké ceny mistrovství světa v Abú Zabí v barvách sesterské stáje Toro Rosso. Mezinárodní automobilová federace (FIA) mu však neudělila potřebnou superlicenci.

Kimi Räikkönen bude působit v rally jen jeden rok, v sezoně 2011 by se rád vrátil do F1.

Vytisknout

Diskuze: Räikkönen bude v rally pod drobnohledem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Loga

Ohlédnutí za K4 Pohárem České republiky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud